Τρίτη 13 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τον ποιητή της θάλασσας... στα τραγούδια του Μίλτου Πασχαλίδη

«Λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται... Κατάκτησε το αδύνατο», ήταν ο τίτλος της συναυλίας που ακολούθησε τη μεγάλη συγκέντρωση, στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ το βράδυ του Σαββάτου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, όπου ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσίασε τη δουλειά του για τον Νίκο Καββαδία, τα αγαπημένα τραγούδια από το «Σταυρό του Νότου» και τις «Γραμμές των Οριζόντων».

Ο Θάνος Μικρούτσικος ευχαρίστησε την ΚΝΕ για την πρόσκληση για δύο, όπως είπε, λόγους: Ο ένας είναι η εκ νέου παρουσία του και ο δεύτερος γιατί η πρόσκληση αφορούσε τη δουλειά του για τον Καββαδία. Μίλησε για την καββαδιομανία, που, όπως είπε, «δεν μπορεί να εξηγηθεί αν περιοριζόταν μόνο στη ζωή των ναυτικών και στη θάλασσα. Δεν υπάρχει περίπτωση ένας ποιητής και ένας λογοτέχνης που έχει συναρπάσει τρεις γενιές να το έχει πετύχει, αναφερόμενος μόνο σε εξωτικά ταξίδια. Εχει πολιτικό μήνυμα. Ας θυμηθούμε τον στίχο "Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία". Τι λέει στους νέους; "Πιάστε το αδύνατο!"». «Μπορεί η περίοδος που ζούμε να καλύπτεται από σκοτάδι», είπε ο Θ. Μικρούτσικος, «να χαρακτηρίζεται από μια βαρβαρότητα, αλλά το όνειρο δε σταματά. Ονειρεύομαι μαζί με άλλους να αλλάξω τα πράγματα. Θεωρώ επίσης ότι το όνειρο πάει μαζί με το "εμείς". Διάβασα ένα σύνθημα σε ένα τοίχο τις προάλλες: "Μόνος σου μπορείς να πας γρήγορα. Μαζί μπορούμε να πάμε μακριά"».


Ετσι, προλόγισε το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν ο Θύμιος Παπαδόπουλος, στην ενορχήστρωση και επί σκηνής οι: Κώστας Θωμαΐδης, Αννα Λινάρδου, Αφροδίτη Μάνου, Μίλτος Πασχαλίδης.

Ο λόγος του Καββαδία «μες στο μυαλό» μας «να σφυρίζει» και να μας ταξιδεύει πάντα «σε δύσκολες βάρδιες», στη «Νότιο Κίνα», «στην πλάτη της θαλάσσης»... στο μπαρ Ρετζίνα - στη Μαρσίλια... Ακούγοντας τους καλλιτέχνες να τραγουδούν, γίνεται φανερό ότι υπάρχει μία ουσιαστική σχέση μεταξύ των τεκταινομένων στη σκηνή και των ανθρώπων που παρακολουθούν. Είναι μια σχέση ουσιαστική, αλληλοεμψύχωσης. Σε δύσκολους καιρούς, η αποστολή της σοβαρής Τέχνης είναι να εμψυχώνει. Και οι συντελεστές της συναυλίας το επιβεβαιώνουν.

Οταν ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία, ο Μίλτος Πασχαλίδης παρέμεινε στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ και πήρε τη σκυτάλη για την επόμενη συναυλία, που ήταν μια γιορτή για τα 20 χρόνια της προσωπικής του δισκογραφίας. Μια μεγάλη γιορτή που χώρεσε φίλους εγκάρδιους κι αγαπημένους όπως η Γιώτα Νέγκα, μία από τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές σήμερα, ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής, Μπάμπης Στόκας, η νεαρή Μιρέλα Πάχου και πλήθος κόσμου που τραγούδησε μαζί τους για... Κακές συνήθειες, Τα μπλουζ της άγριας νιότης, Ηράκλειο - Καλαμάτα, Βυθισμένες άγκυρες και πολλά άλλα. Η γιορτή αυτή ήταν μια μουσική διαδρομή γεμάτη εναλλαγές με τραγούδια που όχι μόνο αντέχουν στο χρόνο αλλά και που συνεχίζουν να γράφουν τη δική τους ιστορία.



Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ