Τρίτη 13 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
Ανοίγουμε το δρόμο στο μέλλον που μας αξίζει

Ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο Φεστιβάλ

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και με τα συνθήματα να πέφτουν «βροχή» ξεκίνησε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Φεστιβάλ, το βράδυ του Σαββάτου, με χαιρετισμό του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη.

Ο Θ. Χιώνης στο χαιρετισμό του είπε:

«Είμαστε εδώ, ακόμα και τον Οκτώβρη και είμαστε πολλοί.

Είμαστε εδώ, με νέα αποφασιστικότητα και πείσμα, κόντρα σε όποια δυσκολία, σε όποιο εμπόδιο, με νέες δυνάμεις.

Το Κεντρικό Συμβούλιο χαιρετίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους που πήραν μέρος στις πολύμορφες εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" σε όλη τη χώρα και στις κεντρικές τριήμερες εκδηλώσεις αυτές τις μέρες.

Οσους μας βοήθησαν και συνεργαστήκαμε.

Τους συντρόφους και φίλους που δούλεψαν συνδυασμένα όλο το προηγούμενο διάστημα και χωρίς να χάνουν λεπτό μετά την εκλογική αναμέτρηση, για την επιτυχία των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Εδώ είναι που ενώνονται τα όνειρα, οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις της νεολαίας, πολιτιστικές κι άλλες δραστηριότητες, με τις πιο πρωτοπόρες, καινοτόμες ιδέες για την κοινωνική πρόοδο, με το πιο όμορφο στόχο στην ιστορία του κόσμου, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Εδώ υπάρχει και δυναμώνει πραγματικά η ελπίδα.

Εδώ μπορεί κάθε νέος και νέα να δει τι μπορεί να φτιάξουν, τι μπορεί να δημιουργήσουν οι νέοι άνθρωποι, χωρίς "σπόνσορες" και χορηγούς, με τη συλλογικότητα, το μεράκι, τη φαντασία, την εθελοντική σχεδιασμένη δουλειά, πώς και το Πάρκο πήρε ξανά ορισμένες ανάσες.

Δυο κόσμοι συγκρούονται


Ο καθένας μπορεί να νιώσει τη δύναμη που δίνει η οργάνωση και η έμπνευση όταν πιστεύεις ότι αυτή η κοινωνία, αυτός ο κόσμος, είναι ανάγκη, μπορεί και θα τον αλλάξουμε.

Γιατί είναι ο κόσμος των λίγων, των εκμεταλλευτών που παρασιτούν στη δουλειά των πολλών, του πολιτικού τους προσωπικού, των καταπιεστικών μηχανισμών τους.

Ο κόσμος των αντιλαϊκών συμφωνιών, των αντιθέσεων και των πολέμων.

Που γεννάνε τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Του καπιταλισμού που σαπίζει κι εξαθλιώνει ακόμα μεγαλύτερα τμήματα λαού, που καταδικάζει τη νεολαία στην περιπλάνηση και τη διά βίου εκμετάλλευση και την ίδια ώρα μοστράρει ψεύτικους παραδείσους, πλαστές ζωές στην ΤV και στο διαδίκτυο, περιθωριοποιεί τμήματα νέων και διαφημίζει τη μαστούρα για να σαπίζουν τα μυαλά νέων ανθρώπων.

Γιατί είναι ανάγκη να "χτίσουμε το αύριο", τον κόσμο των πολλών, της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού, που με τη συλλογική προσπάθεια, τα χέρια, το μυαλό και τους κόπους τους παράγουν τα πάντα.

Της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης, της συντροφικότητας, του ασίγαστου αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα και της αταλάντευτης πάλης για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Του σοσιαλισμού, του δίκιου, της πραγματικής ελευθερίας και της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών.

Οπου κάθε νέος και νέα να μπορεί να αναπτύσσει ολόπλευρα την προσωπικότητα και τις ικανότητές του, να τις αξιοποιεί και να συμμετέχει δραστήρια στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, έχοντας τη ζωή του πραγματικά στα χέρια του.

Μπορεί σήμερα αυτό να φαίνεται δύσκολο, να είναι ακόμα ελκυστική η απατηλή ιδέα ότι χωρίς σύγκρουση κι ανατροπή, χωρίς θυσίες στον αγώνα, μπορεί να ζήσουμε καλύτερα.

Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να σταματήσει τη δυναμική της εξέλιξης προς τα μπρος, την αναμέτρηση του νέου με τον παλιό κόσμο των κρίσεων, των πολέμων, της μίζερης ζωής. Δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις άλυτες αντιθέσεις του εκμεταλλευτικού συστήματος, που δημιουργεί συνεχώς την ανάγκη και τους όρους για την ανατροπή του! Αρκεί να υπάρχει αφοσίωση και αδιάλλακτη πάλη γι' αυτό το σκοπό.

Στον αγώνα της ΚΝΕ έχει θέση κάθε νέος που δεν έχει μια εξασφαλισμένη ζωή

Τα μέλη της ΚΝΕ δίνουν ένα δύσκολο αλλά όμορφο, δίκαιο αγώνα. Μαθαίνουν να ζουν και να παλεύουν σήμερα με το βλέμμα καρφωμένο στο μέλλον, για να διασφαλιστεί ένα ανώτερο επίπεδο ζωής και δικαιωμάτων στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εδώ έχει θέση κάθε νέος και νέα που δεν έχει μια εξασφαλισμένη ζωή. Τέτοια έχουν τα παιδιά των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών.

Κάθε νέος που είδε να του κλέβουν την ελπίδα, να μεταφράζουν όπως θέλουν την αγανάκτησή του, δεν έχει κανένα λόγο, δίνοντας την ψήφο του ή με την αποχή του, να συνεχίζει να παρακολουθεί από εκλογές σε εκλογές ποιος θα γίνεται χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Αλλά να κοιτάξει έξω από τα όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος, σταθερά να του δημιουργεί προβλήματα μέχρι να το συντρίψουμε.

Σήμερα είναι σίγουρο ότι θέλει κότσια για να αντιμετωπίζεις μαχητικά τα καθημερινά προβλήματα της ζωής, της ανεργίας, της μόρφωσης και της δουλειάς, των αδιεξόδων, της μοιρολατρίας, του ατομισμού.

Είναι σίγουρο ότι θέλει κότσια να μην υποτάσσεσαι, να δηλώνεις ανυπακοή στους άδικους και εκμεταλλευτικούς νόμους του συστήματος.

Τι έχουμε, όμως, να χάσουμε όταν μας τα παίρνουν όλα;

Ποιος μπορεί να σταθεί μόνος του;

Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί.

Με την ΚΝΕ, τη μεγαλύτερη και πιο δραστήρια Οργάνωση νέων μέσα στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, για όλα τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας, για να ενώσουμε σε κοινό αγώνα όλους τους νέους των λαϊκών οικογενειών, κόντρα στην υποβάθμιση της μόρφωσης, στην ανεργία, στη μισή κακοπληρωμένη δουλειά, στη μισή ζωή, την εμπορευματοποίηση και τα εμπόδια πρόσβασης στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη γενικευμένη ανασφάλεια.

Για να συνδεθεί αυτός ο αγώνας με την πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, κόντρα στο σύστημα όπου κουμάντο κάνουν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, που για να ζουν οι λίγοι στη χλιδή, οι πολλοί πρέπει να ζουν στη φτώχεια.

Με τη συλλογική δράση, την αλληλεγγύη, την αγάπη για τη μόρφωση και την ίδια τη ζωή, για ν' ανοίξουμε το δρόμο στο μέλλον που μας αξίζει.

Η νέα γενιά θα γράψει νέες σελίδες στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση

Σ' αυτόν τον αγώνα έχουμε κι άλλους συντρόφους που βαδίζουμε μαζί. Γι' αυτό έχουμε τη χαρά να χαιρετίζουμε και να καλωσορίζουμε τις δεκάδες αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων απ' όλον τον κόσμο, που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους.

Σ' αυτόν τον αγώνα έχουμε πολλά εφόδια. Αντλούμε γνώση, πείσμα, αισιοδοξία και δύναμη από τους αγώνες των επαναστατών ηρώων του λαού μας στους οποίους είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή".

Εχουμε μεγάλη αγωνιστική παράδοση. Γιατί, όπως έγραφε κι ο κομμουνιστής λογοτέχνης Θέμος Κορνάρος από τη Μακρόνησο, "κι αν εμείς λαβωθούμε ή καούμε στη νέα έφοδο, πάντα κάτι θ' απομείνει εδώ που θα 'ναι χρήσιμο για την ευτυχία των ανθρώπων: η παράδοση πως υπάρχουνε ακόμα κάστρα άπαρτα...".

Σ' αυτές, λοιπόν, τις παραδόσεις και στις επαναστατικές επιδιώξεις του Κόμματός μας προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, με τη στάση και τη δράση μας κάθε μέρα, για να κάνουμε την ΚΝΕ πιο γερή, πιο μαζική.

Είμαστε σίγουροι ότι η νέα γενιά θα βρει στέρεα πατήματα στο δρόμο που έχουν ανοίξει οι ηρωικοί αγώνες, τα σχεδόν 100 χρόνια ζωής και πρωτοπόρας δράσης, οι ανατρεπτικές και ριζοσπαστικές ιδέες του ΚΚΕ και θα γράψει νέες σελίδες στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Λουλούδια φωτιάς συνεχίζουν και βγαίνουν στους τάφους. Μηνύματα συνεχίζουν και στέλνουν οι πρώτοι νεκροί.

Και η απάντηση που τους δίνουμε είναι ενότητα κι αγώνας, για να ξεμπερδεύουμε με το γερασμένο κόσμο της εκμετάλλευσης.

Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της ταξικής πάλης.

Σε κάθε χώρο δουλειάς, στις επιχειρήσεις, στις λαϊκές γειτονιές, στα σχολεία και τις σχολές, να επιβάλουμε τη λαϊκή - νεανική δύναμη απόκρουσης των αντιλαϊκών μέτρων. Παλιών και νέων. Για να πάρουμε πίσω όσα μας πήραν και όσα μας στερούν. Για να ζήσουμε όπως δικαιούμαστε και μας αξίζει.

Με ενεργή συμμετοχή, αλλαγή συσχετισμών παντού, πολιτικοποίηση.

Γιατί όσο πιο αποφασιστικά και σταθερά παλεύουμε ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, για την εργατική - λαϊκή εξουσία, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα γίνονται και οι καθημερινοί αγώνες.

Γιατί "είμαστε εμείς που ταιριάζουμε τα βήματά μας στην πορεία της Ιστορίας, εμείς που σφυροκοπάμε του ιμπεριαλισμού τα θεμέλια που βουλιάζουν, εμείς που χτίζουμε το αύριο"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ