Τρίτη 13 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το πολυνομοσχέδιο

Μέσα σε τέσσερις μήνες - από τον περασμένο Ιούλη μέχρι τον Οκτώβρη - είναι η πέμπτη φορά που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει στη Βουλή ένα μακρύ κατάλογο αντιλαϊκών μέτρων. Θυμίζουμε: Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, η πρόταση της κυβέρνησης προς τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς (ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο ύψους 86 δισ. ευρώ. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, δύο πακέτα προαπαιτούμενων μέτρων που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής. Το 15Αύγουστο το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο. Και τώρα, η πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, το λεγόμενο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Ο συγκεκριμένος απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ - εάν μάλιστα προσθέσουμε και όσα μέτρα υλοποιεί από τα προηγούμενα μνημόνια - είναι άκρως εντυπωσιακός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση των τελευταίων 9 μηνών, έχει προλάβει να επιβάλει, σε συνεργασία με τους «εταίρους του» στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα απ' όσα θα περίμενε ακόμα και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του καπιταλισμού. Γιατί αυτά τα μέτρα, που τρώνε ό,τι έχει περισσέψει από τις σάρκες του λαού, είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών, ν' ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Το πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή, φέρνει ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλει ποινή (σ.σ. δηλαδή μείωση) στις συντάξεις για κάθε χρόνο συνταξιοδότησης πριν από τα 67 έτη. Και βέβαια, το Ασφαλιστικό θα έχει και συνέχεια. Ακόμα, συνεχίζει τη φοροκαταιγίδα που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά εδώ και χρόνια. Διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ και θεσπίζει πιο αυστηρό πλαίσιο για όσους εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Απαλλάσσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από την καταβολή ανταποδοτικών τελών για τη χρήση δημοσίων εκτάσεων στις οποίες έχουν δραστηριότητες κ.ά.

Αυτά τα μέτρα, που επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση λέει ότι είναι απαραίτητα και για την «αξιολόγηση» και για τη χρηματοδότηση και για το χρέος. Ωφελείται, όμως, σε τίποτα ο λαός από αυτά; Η χρηματοδότηση, τα εκατομμύρια ευρώ που θα δώσουν οι δανειστές, θα προσθέσουν ένα ευρώ στο λαϊκό εισόδημα; Και βέβαια όχι. Αλλωστε, στο ίδιο το μνημόνιο περιγράφεται ότι για να εκταμιεύεται κάθε δόση, θα παίρνονται και νέα μέτρα, που θα αφαιρούν από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Μήπως η κουβέντα που θ' ανοίξει για το χρέος, θα ελαφρύνει σε κάτι τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους που παλεύουν για το μεροκάματο; Και βέβαια όχι. Η όποια ελάφρυνση του χρέους σχετίζεται με τη δυνατότητα του αστικού κράτους να μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές για να δανειστεί, προκειμένου να αποπληρώνει το χρέος και να σκορπά ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες για επενδύσεις ή να κάνει μπίζνες μαζί τους με τη μορφή των συμπράξεων.

Τώρα οι εργαζόμενοι, συνολικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να απαντήσουν στη λαίλαπα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αμεση απάντηση με κινητοποίηση τη μέρα που θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και αγωνιστικά ραντεβού στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 22 Οκτώβρη και στην απεργία στις 12 Νοέμβρη. Η μαζική συμμετοχή σε αυτούς τους σταθμούς των ταξικών αγώνων είναι παρακαταθήκη για τον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, μέχρι την τελική ανατροπή του...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ