Τρίτη 13 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Προσαρμόζεται για να παίξει αποτελεσματικότερα τον αντιλαϊκό του ρόλο

Ζητά «ενεργή παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα» στη... «συγκρουσιακή διαδικασία» της υλοποίησης του νέου μνημονίου!

Την έναρξη της οργανωτικής προσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ στα νέα καθήκοντα που θέτουν η ολοκλήρωση της σοσιαλδημοκρατικοποίησής του και η διαχείριση της αστικής διακυβέρνησης, σηματοδότησε η συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο, με την εκλογή νέου γραμματέα και την πλήρωση των κενών θέσεων στην Πολιτική Γραμματεία.

Η επιλογή του Π. Ρήγα για τη θέση του γραμματέα της ΚΕ, προερχόμενου απ' τη «σοσιαλδημοκρατικού προσανατολισμού» εσωκομματική τάση «Πλατφόρμα 2010» (Παπαδημούλης, Μπαλάφας, Δούρου κ.ά.), η εκλογή στην ΠΓ του Αντ. Κοτσακά (πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, γραμματέας του οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, 1989 - 1993 κ.ά.), αλλά και η συμμετοχή σ' αυτήν, εκτός του Αλ. Τσίπρα, των Γ. Δραγασάκη, Αρ. Μπαλτά και Ευ. Τσακαλώτου, συνηγορούν υπέρ της προσπάθειας της ηγεσίας να συγκροτήσει έναν κομματικό μηχανισμό που θα βάζει γερές πλάτες στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας θα είναι το Συνέδριο και το προηγηθέν «άνοιγμα των οργανώσεων»: «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ανοιχτό (...) Αυτό σημαίνει ν' ανοίξουν οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν», ήταν η υπόδειξη του Αλ. Τσίπρα, μπροστά «σε ένα Συνέδριο στρατηγικού προσανατολισμού στις νέες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες».

Συστάσεις για κόμμα που θα παγιδεύει...

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής ως προς το πού αποσκοπούν οι οργανωτικές αλλαγές, όταν απ' το βήμα της ΚΕ συνέδεσε το στόχο για «επανεκκίνηση της οικονομίας και την οριστική είσοδό της σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», με το στόχο αντιστοίχησης του ΣΥΡΙΖΑ «με την εκλογική και κοινωνική του βάση», δίχως να εκφυλιστεί σε κρατικό όργανο, ώστε να μπορεί αποτελεσματικότερα «να ανταποκριθεί στο ρόλο του» και να «λειτουργήσει ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων», δηλαδή να μπορεί να εξασφαλίζει κοινωνική συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική.

Η προσπάθεια υποταγής του λαού στην πολιτική που τον τσακίζει, θα βασιστεί αφενός στο «επιχείρημα» της λαϊκής έγκρισης που τάχα φέρει αυτή η πολιτική, αφετέρου στις αυταπάτες για ορισμένα ψίχουλα, όταν ο στόχος για ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας ευοδωθεί. «Ο λαός μας δικαίωσε για τη μεγάλη και δύσκολη μάχη που δώσαμε στη διαπραγμάτευση αλλά και για τις δύσκολες επιλογές μας (...) μας έδωσε διπλή εντολή: από τη μια να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα στη χώρα. Και από την άλλη να προχωρήσουμε στις μεγάλες και αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις (...) Ηταν η πρώτη φορά που ο λαός μας κλήθηκε να επιλέξει όχι με κρυφά χαρτιά, αλλά γνωρίζοντας τα πάντα. Γνώριζε όμως ταυτόχρονα και ποιος μπορεί να κερδίσει ό,τι καλύτερο, με αυτά τα δεδομένα, στις ανοιχτές μάχες που έχουμε ακόμα μπροστά μας (...) Ποιος μπορεί να κρατήσει και να διευρύνει το έδαφος που κερδήθηκε στη διαπραγμάτευση», υποστήριξε.

...όσους θα τσακίζει η αντιλαϊκή πολιτική

Σκιαγράφησε, εξάλλου, την τροχιά προσέγγισης με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, στη βάση της αξίωσης που διαπερνά τις αστικές τάξεις αρκετών κρατών - μελών για τερματισμό της λιτότητας που εμποδίζει τη γενναιόδωρη ενίσχυση των επενδυτικών τους σχεδίων. «Στην ευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στη λιτότητα συναντιούνται πλέον ευρύτερες προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Συναντιόμαστε εμείς, η ευρωπαϊκή Αριστερά, με τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας και τους πράσινους», ανέφερε.

Την ώρα μάλιστα που βαυκαλιζόταν περί της ΕΕ σαν πεδίου όπου «η πολιτική, οι κυβερνήσεις, η αριστερά μπορούν να παρεμβαίνουν για να αναχαιτίζουν τις ορέξεις και την ατζέντα των ασύδοτων αγορών», ανέλυε την ατζέντα των «ασύδοτων αγορών» σαν ατζέντα της κυβέρνησής του.

Εθετε ως προτεραιότητες: Την επιστροφή του εγχώριου κεφαλαίου στην ανάπτυξη, την αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας, δηλαδή την αναβάθμιση της θέσης του κεφαλαίου. Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απομείωση του χρέους για την ενίσχυση της στήριξης προς το κεφάλαιο. Τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κρύβοντας ότι αυτό συναρτάται από βαθιές ανατροπές σε εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα.

Εξήγγειλε ακόμα μεταρρυθμίσεις: Στη Δημόσια Διοίκηση, ώστε να καταστεί ακόμα πιο «φιλική» στο κεφάλαιο. Στο πεδίο «ανθρωπιστική κρίση», όπου τα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια μονιμοποιούνται σε μια προσπάθεια να παραιτηθεί ο λαός από τις απώλειές του και τις ανάγκες του, και να υποκατασταθεί η υποχρέωση του κράτους για παροχή σύγχρονων δωρεάν υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα. Στην Υγεία και στην Παιδεία, όπου μάλιστα δεν έκρυψε ότι στόχος είναι η προσαρμογή της στον «πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας». Στο ασφαλιστικό σύστημα, μεταρρύθμιση που ξεκίνησε με βαθύ μαχαίρι στις συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, ο Π. Ρήγας εκλέχτηκε με 149 ψήφους. Τις οκτώ κενές θέσεις στην Πολιτική Γραμματεία καταλαμβάνουν με σειρά οι εξής: Χ. Γολέμης, Αντ. Κοτσακάς, Ν. Σκορίνης, Π. Καραγιώργος, Ν. Παυλίδης, Μ. Σαρής, Μαρίκα Φραγκάκη και Μ. Υδραίος. Στην ΠΓ παραμένουν οι Ν. Ηλιόπουλος, Π. Λάμπρου, Γ. Μπουρνούς και Ράνια Σβίγκου. Η πλειοψηφία πρόσκειται στην ηγετική ομάδα, ενώ 6 μέλη θεωρείται ότι ανήκουν ή προσεγγίζουν τους «53+».

Στο μεταξύ, την παραίτησή του από μέλος της ΚΕ υπέβαλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Παναγούλης, διαμαρτυρόμενος για παραβίαση απόφασης, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να καταλάβει την 10η θέση στο ψηφοδέλτιο της Β' Αθήνας, αντί της 17ης όπου τοποθετήθηκε.

Η απόφαση της ΚΕ

Κατά τ' άλλα, η πολιτική απόφαση της ΚΕ ουσιαστικά επαναλαμβάνει την εισήγηση του Αλ. Τσίπρα. Ξεδιπλώνεται γύρω απ' τους βασικούς προπαγανδιστικούς άξονες της κυβέρνησης, που επιχειρούν να εμφανίσουν την αντιλαϊκή πολιτική σαν προϊόν «στυγνού εκβιασμού», να καταστήσουν το λαό συνυπεύθυνο με την επίκληση της λαϊκής ψήφου, να καλλιεργήσουν αυταπάτες περί των ανοιχτών ζητημάτων στη διαπραγμάτευση.

Ολα αυτά με ομολογημένο στόχο να αποσπάσουν την «ενεργή παρουσία και παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα» στην υλοποίηση των μέτρων του τρίτου μνημονίου που κοροϊδεύουν ότι «θα αποτελέσει μια συγκρουσιακή διαδικασία, πάνω στην οποία μια κυβέρνηση της αριστεράς θα προσπαθήσει να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνική πλειοψηφία»!

Στο πλαίσιο χειραγώγησης του λαού ανασύρεται το «όραμα του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό» με δεσμεύσεις περί επικαιροποίησής του, ενώ εξαγγέλλεται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κυβερνητική διάρκεια, παρέμβαση χειραγώγησης του λαού «στην αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα μαζικά και τα κοινωνικά κινήματα».

Στην απόφαση γίνεται φανερή η προσπάθεια να χαραχτεί νέα κάλπικη διαχωριστική γραμμή «νεοφιλελεύθεροι - αντινεοφιλελεύθεροι», αποσπώντας τη μορφή διαχείρισης απ' το σύστημα στου οποίου τις ανάγκες αυτή ανταποκρίνεται.

Εως αργά χτες βράδυ, εξάλλου, συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τους εμπλεκόμενους στο πολυνομοσχέδιο υπουργούς να «κατηχούν» τους βουλευτές, προκειμένου να υπερασπίζονται ενιαία την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ