Τρίτη 13 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΩΤΗ ΔΕΣΜΗ» ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Νέα μαζικά χαράτσια στο λαϊκό εισόδημα

...και προκλητικές απαλλαγές και διευκολύνσεις στα αρπακτικά της πλουτοκρατίας

Το νομοσχέδιο - προπομπός της γενικευμένης αντιλαϊκής επίθεσης, που θα υλοποιήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο αμέσως προσεχές διάστημα, συζητιέται από σήμερα στη Βουλή. Σε αυτό περιλαμβάνεται η «πρώτη δέσμη» των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, πολλά από τα οποία θα «εξειδικευτούν» στη συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, ενώ το αντεργατικό οπλοστάσιο θα εμπλουτιστεί και με νέα μέτρα μέσω επόμενου νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Νοέμβρη. Πρόκειται για τη «φυσιολογική» συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης μέσα από το παραπέρα τσάκισμα του λαού.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, απάτη ολκής αποδείχνεται η κυβερνητική «παραφιλολογία» για την πάταξη, τάχα, της μεγάλης επίσημης φοροδιαφυγής. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται σειρά νέων προκλητικών προνομίων για ισχυρούς επιχειρηματίες - μεγαλοοφειλέτες της εφορίας, ακόμη και για υποθέσεις που αφορούν στην έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Από την άλλη πλευρά, το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από την επιβολή νέων φόρων και τη διόγκωση άλλων που φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα, ακόμη και στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού της χώρας.

Ειδικότερα, οι βασικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν:

-- Αποβολή από τη ρύθμιση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία (μέχρι 100 δόσεις) όσων λαϊκών νοικοκυριών δεν «τακτοποιούν» τις τρέχουσες οφειλές «εντός της προθεσμίας που ορίζεται στις διατάξεις», δηλαδή σε διάστημα 30 ημερών από τη λήψη του ειδοποιητηρίου που αποστέλλει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Ταυτόχρονα, μειώνεται ο μέγιστος αριθμός των δόσεων, εφόσον «ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, οποτεδήποτε καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης». Η εξειδίκευση των κριτηρίων θα γίνει στη συνέχεια με υπουργική απόφαση.

-- ΕΝΦΙΑ: Οχι μόνο διατηρείται στο ακέραιο το χαράτσι στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, αλλά μειώνεται από τα 5 στο 1 ευρώ το όριο του ποσού που δεν αναζητείται για είσπραξη. Στην πράξη αυτό σηματοδοτεί την επιβολή φόρου ακόμη και για ιδιοκτήτες αμελητέας ακίνητης περιουσίας (απομακρυσμένα αγροτεμάχια, βοσκότοποι κ.ά.). Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 προβλέπει την «κατάργηση απαλλαγών πληρωμής ΕΝΦΙΑ», ύψους 20 εκατ. ευρώ.

-- Νοίκια: Αυξάνονται οι συντελεστές φόρου για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία τα οποία αποκτήθηκαν ή πρόκειται να αποκτηθούν και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για το 2015. Για ετήσιο ποσό μέχρι 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15%. Σε αυτό το πλαίσιο, λαϊκά νοικοκυριά, που αποκτούν εισόδημα από νοίκια από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο από 40 μέχρι και 480 ευρώ το χρόνο.

Μάλιστα, οι νέοι αυξημένοι συντελεστές θα ισχύουν ακόμη και για τα νοίκια που δεν πληρώθηκαν στους μικροϊδιοκτήτες. Σύμφωνα με σχετική διάταξη, καταργείται η υπάρχουσα πρόβλεψη περί εκχώρησης στο Δημόσιο των ανείσπρακτων ενοικίων, στη βάση της οποίας τα ποσά αυτά δεν υπολογίζονταν στις καταβολές φόρου.

Για ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 33% στο 35%.

Απαλλαγές μεγαλοεπιχειρηματιών για πλαστά τιμολόγια!

Στην αντίπερα όχθη κινούνται οι διατάξεις σχετικά με μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν εντοπιστεί ή πρόκειται να εντοπιστούν στο μέλλον για την έκδοση πλαστών τιμολογίων (ανύπαρκτες συναλλαγές και βέβαια χωρίς επιβολή φόρων) ή για την έκδοση εικονικών τιμολογίων (σε διαφορετικά ποσά από τα πραγματικά).

Ειδικότερα:

  • Από την ημερομηνία δημοσίευσης του πολυνομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καταργούνται πλήρως όλα τα αυτοτελή πρόστιμα που προβλέπονται μέχρι σήμερα για τις παραβάσεις της έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων, της έκδοσης ή της λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων!
  • Καταργείται η υπάρχουσα νομοθετική διάταξη που προβλέπει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, του 50% του περιεχομένου των τραπεζικών λογαριασμών, του 50% του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων και του συνόλου του μη χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων στις οποίες διαπιστώνονται παραβάσεις έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων και έκδοσης ή λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 300.000 ευρώ!
  • Τα πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί σε όσους επιχειρηματίες έχουν εντοπιστεί να εκδίδουν πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, να εκδίδουν ή να αποδέχονται εικονικά τιμολόγια, ακόμη και σε υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί πριν από το 2014, μπορούν να καταβληθούν εφάπαξ από τους παραβάτες με εκπτώσεις από 20% μέχρι και 90%, ανάλογα με την «περίπτωση».

Την ίδια ώρα, στο πολυνομοσχέδιο, είτε για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, είτε για άλλους, εμφανίζονται μια σειρά από αντιφάσεις και ασάφειες, που ενδεχομένως να επιλυθούν στην πορεία με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων ή άλλης μορφής παρεμβάσεων. Για παράδειγμα και ενώ απαλλάσσονται από διοικητικά πρόστιμα και κατασχέσεις τα πλαστά τιμολόγια αξίας πάνω από 300.000 ευρώ, την ίδια ώρα προβλέπονται κατασχέσεις για παραβάσεις που αφορούν στην ανακριβή απόδοση φόρων ύψους πάνω από 150.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται το 50% των καταθέσεων, και το περιεχόμενο των θυρίδων, σύμφωνα με άλλη διάταξη.

Παράλληλα, προβλέπεται η άσκηση ποινικών διώξεων για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, κάτι που ισχύει και με τις υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η ποινή της κάθειρξης για απόκρυψη φόρου πάνω από 100.000 ευρώ για ΦΠΑ και 150.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση. Ποινές φυλάκισης προβλέπονται για μικρότερα ποσά.

Πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον ΦΠΑ

Για παραβάσεις σχετικές με τον ΦΠΑ, θα επιβάλλονται τα ακόλουθα πρόστιμα:

-- Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά τη λήψη των στοιχείων.

-- Σε κάθε περίπτωση υποβολής ανακριβών δηλώσεων ή μη υποβολής δηλώσεων, με συνέπεια τη μη απόδοση ή τη μειωμένη απόδοση ή την επιπλέον έκπτωση ή επιστροφή ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 50% επί του ποσού του φόρου που θα προέκυπτε από τη μη υποβληθείσα δήλωση ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

-- Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όλη τη διάρκεια λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας.

-- Σε κάθε πρόσωπο μη υπόχρεο σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, χωρίς να έχει τέτοια υποχρέωση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του αναγραφόμενου φόρου που δεν αποδόθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ