Τρίτη 13 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απαλλαγές στους μεγάλους ομίλους

Ορισμένοι χαρακτηρίζουν «φωτογραφική» τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου (άρθρο 10) που χαρίζει σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους τα ανταποδοτικά τέλη που πλήρωναν σε δήμους για δημόσιες εκτάσεις που τους παραχωρήθηκαν προς εκμετάλλευση και που έχει αναδρομική ισχύ. Και δεν πρέπει να έχουν άδικο. Θυμίζουμε ότι, για παράδειγμα, οι επιχειρηματίες του αεροδρομίου των Σπάτων δεν κατέβαλλαν αυτά τα τέλη και δήμοι της περιοχής είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει μόνο γι' αυτήν την περίπτωση. Αφορά όλες τις μεγάλες εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί ή θα παραχωρηθούν σε επιχειρηματίες στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ ή του Ταμείου Αξιοποίησης Περιουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση χτυπά τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, χαρίζει λεφτά στους ελληνικούς και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους.

Βιάζονται για το κεφάλαιο

«Αγώνα δρόμου ξεκινά από αύριο η κυβέρνηση και δεν έχει ούτε ώρα για χάσιμο. Ούτε ως προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ώστε να μείνει το πρόγραμμα με τους δανειστές σε τροχιά, να εκταμιευτεί η δόση, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και να αρχίσει εντός του 2015 η σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος, ούτε ως προς την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος, έξω από τον "κορσέ" των διεθνών δεσμεύσεων, με στόχο περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση εδώ και τώρα της επιχειρηματικότητας και της αγοράς εργασίας και την πάταξη της διαφθοράς». Αυτά γράφει η «Αυγή» της Κυριακής 11/10. Βιάζονται, λοιπόν, να υλοποιήσουν γρήγορα και προφανώς στα σιωπηλά τα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου, κάτι που άλλωστε απαιτεί σύσσωμο το ελληνικό κεφάλαιο. Τα περί «παράλληλου προγράμματος», αντιμετώπισης της διαφθοράς και κοινωνικής δικαιοσύνης είναι για τον αποπροσανατολισμό του λαού, για την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων και αυταπατών ότι μπορεί με την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος.

Καμιά αναμονή

Επίσης, στο ίδιο κείμενο της «Αυγής» αναφέρεται: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι και τη συμφωνία με τους δανειστές θα υλοποιήσει και το αίσθημα δικαιοσύνης θα αποκαταστήσει, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους και θα βάλει τη χώρα στο μονοπάτι της ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που θα φέρει δουλειές. Για μια Ελλάδα που θα βγει οριστικά από την κρίση, που θα προσφέρει εργασία στα παιδιά της, που δε θα χρειάζεται πλέον να αυξάνει φόρους και να κάνει με το σταγονόμετρο επενδύσεις, επειδή είναι ανίκανη να σταματήσει την οικονομική αιμορραγία από τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και την κακή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Οι άνθρωποι που ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση της Αριστεράς, ξέρουν ότι οι δεσμεύσεις είναι και προς τα έξω και προς τα μέσα και είναι πρόθυμοι να κάνουν υπομονή». Η ύπουλη κυβερνητική προπαγάνδα έχει στόχο ο λαός να ανεχτεί τη νέα αντιλαϊκή επίθεση, προσδοκώντας ότι θ' ανοίξει ο δρόμος για να μπει τέλος στα βάσανά του, είτε με την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου (βλέπε: «δρόμος της ανάπτυξης») είτε με το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα. Πρόκειται για κοροϊδία, αφού η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει πάτο, ενώ η ανάκαμψη δε θα φέρει αποκατάσταση δικαιωμάτων και εισοδημάτων. Γι' αυτό ο λαός, όμως, δεν πρέπει να δείξει καμιά αναμονή, καμιά ανοχή, καμιά εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που αφαιρεί από τον ίδιο για να δώσει στους επιχειρηματίες.

Είναι «λαγός» κανονικότατος

Παρεξηγήθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, επειδή το ΚΚΕ τον έχει χαρακτηρίσει «λαγό» των όσων σχεδιάζονται. Μάλιστα, δεν δίστασε και να επιτεθεί στο ΚΚΕ ανασύροντας στη διάρκεια της ομιλίας του την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, χιλιοειπωμένες γελοιότητες από την εποχή του αυριανισμού περί «κυβέρνησης με τον Μητσοτάκη» και άλλα παρόμοια. Ελα όμως που σε λιγότερο από ένα 24ωρο φρόντισε να επιβεβαιώσει και πάλι το ΚΚΕ. «Στο χέρι του Τσίπρα είναι να συνεργαστούμε. Δεν ζητάω δύσκολα, οι 4 συντάξεις να γίνουν μία, οι τρεις μία κ.λπ., που αυτό έτσι κι αλλιώς από την Ευρώπη θα γίνει», είπε στη διάρκεια συνέντευξής του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του «Mega» και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να αλλάξει η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων με τους εταίρους. Να σταματήσουμε τις συντάξεις, να κόψουμε τις συντάξεις των πλουσίων, όπως στην Αυστραλία». Και διευκρινίζοντας ποιους εννοεί ...πλούσιους πρόσθεσε: «Οποιος στην Αυστραλία έχει εισόδημα από νοίκια του κόβεται εντελώς η σύνταξη»! Πρόκειται για μέτρα που ήδη έχει στα σκαριά η κυβέρνηση και αφορούν τον καθορισμό των συντάξεων με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια. Είναι ή δεν είναι κανονικότατος «λαγός» της κυβέρνησης και συνολικά του συστήματος;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

1904 Πεθαίνει ο στρατιωτικός Παύλος Μελάς, από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Κομιτάτου.

1905 Ιδρύεται στην Πετρούπολη το πρώτο σοβιέτ των εργατών.

1912 Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, οι Σέρβοι κυριεύουν τα Σκόπια.

1923 Η Αγκυρα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Τουρκίας.

1925 Γεννιέται η Βρετανίδα πολιτικός και πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ.

1936 Στα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας Πειραιά δολοφονείται με βασανιστήρια ο χημικός Μήτσος Μαρουκάκης, στέλεχος του ΚΚΕ.

1943 Μετά τη συνθηκολόγησή της με τους συμμάχους, η Ιταλία (κυβέρνηση Μπαντόλιο) κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

1944 Μάχες του ΕΛΑΣ στον Πειραιά εναντίον των Γερμανών, για τη σωτηρία των λιμενικών εγκαταστάσεων, της «Ηλεκτρικής Εταιρείας» (ΠΑΟΥΕΡ) και όλων των εργοστασίων.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας.

1946 Η Ασφάλεια κλείνει τα γραφεία του ΕΑΜ Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

1985 Πεθαίνει ο κομμουνιστής χαράκτης Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος). Ο Α. Αλεβίζος εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ το 1930 και κατόπιν στο ΚΚΕ. Τα πρώτα του ζωγραφικά σχέδια δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Νέοι Πρωτοπόροι» το 1932, ενώ στη συνέχεια στο ίδιο περιοδικό δημοσιεύτηκαν χαρακτικά του, καθώς και το κείμενό του «Ξυλογραφία: Η Τέχνη των μαζών». Στη διάρκεια της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο Τάσσος δούλεψε στην Επιτροπή Διαφώτισης της ΚΟΑ με καθοδηγήτρια την Ηλέκτρα Αποστόλου, με μεγάλη προσφορά στον παράνομο Αντιστασιακό Τύπο, ενώ συμμετείχε και στο σημαντικότερο έντυπο του οργανωμένου αγώνα, το λεύκωμα ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που κυκλοφόρησε στις 25 Μάρτη 1943. Το 1944 πήρε μέρος στην πανελλήνια έκθεση στην οποία συμμετείχαν οι εικαστικοί του ΕΑΜ και φυλακίστηκε για 40 μέρες στις φυλακές «Αβέρωφ» μαζί με τους Κεφαλληνό, Κορογιαννάκη και Κανά. Συμμετείχε, επίσης, το 1945, στα λευκώματα «Για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά» και «Θυσιαστήριο της λευτεριάς». Το 1945 ιδρύθηκε από το ΚΚΕ η εκδοτική εταιρεία «Τα Νέα Βιβλία», όπου ο Τάσσος ανέλαβε καλλιτεχνικός υπεύθυνος. Κατά τη δεκαετία του 1960, η θεματογραφία του άρχισε να επικεντρώνεται στην απόδοση της ανθρώπινης μορφής με στροφή στο ασπρόμαυρο. Κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, έζησε αυτοεξόριστος εκτός Ελλάδας και φιλοτέχνησε έργα κοινωνικής διαμαρτυρίας. Το 1978, με αφορμή τη σύγκληση του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ - του πρώτου νόμιμου μετά το 1945 - ο Τάσσος κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Δέκα επιλογές από την ποίηση του Γ. Ρίτσου» και τη «Χαρακτική» του.

1995 Κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης ο Τζόζεφ Ρότμπλαντ, ο πυρηνικός φυσικός που αφιέρωσε τη ζωή του στην κατάργηση της ατομικής βόμβας, στην κατασκευή της οποίας είχε συμβάλλει. Την ίδια μέρα, η Γαλλία απορρίπτει τις εκκλήσεις για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών στο Νότιο Ειρηνικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ