Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με πυξίδα τις προτεραιότητες του κεφαλαίου

Στο γνωστό πλέον τρίπτυχο ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης - ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών - διευθέτηση κρατικού χρέους κινήθηκε ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές με «ανοιχτά χαρτιά» και ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε γνωρίζοντας όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο, διατύπωσε χτες στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας, σε μια έμμεση πλην σαφή προσπάθεια να καταστήσει τους εργαζόμενους συνυπεύθυνους και σύμφωνους με την αντιλαϊκή πολιτική που ξεδιπλώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με σκοπό την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο μιας κάλπικης - σε ό,τι αφορά τα λαϊκά συμφέροντα - αντιπαράθεσης με τον Ευ. Μεϊμαράκη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μείζον και εθνικό ζήτημα αυτό του κρατικού χρέους, καλώντας τη ΝΔ να στρατευτεί στην προσπάθεια απομείωσής του, η οποία θα συνοδευτεί από νέα μέτρα σε βάρος του λαού, προκειμένου να εξοικονομηθούν νέοι πόροι για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Χαρακτήρισε αναγκαία την εθνική στρατηγική στο ζήτημα αυτό, αποκαλύπτοντας την ταύτιση του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης στα μείζονα προτάγματά της.

Στην ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας έκανε καθαρή την προσήλωση της κυβέρνησής του στην πολιτική που θα οδηγήσει το ντόπιο κεφάλαιο στην έξοδο απ' την κρίση, πάνω στις πλάτες του λαού. Ετσι, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης υλοποίησης του μνημονίου, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους και έως το 2017 να έχει επιτευχθεί η «επιστροφή στις αγορές» για νέα δανεικά που θα «ζεσταίνουν» την καπιταλιστική κερδοφορία και θα συσσωρεύονται ως χρέος στην πλάτη του λαού. Κι όλα αυτά είχε το θράσος να τα εμφανίσει ως πορεία ...εξόδου απ' τα μνημόνια!

Ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησής του καγχάζοντας: «Η αλήθεια είναι ότι είναι η δική μας κυβέρνηση που κατάφερε με σκληρή διαπραγμάτευση να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων εξασφαλίζοντας δημοσιονομικό χώρο 20 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Είναι η δική μας κυβέρνηση που καταφέρνει επιτέλους να ανοίξει το θέμα του χρέους». Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι αυτός ο «δημοσιονομικός χώρος» δεν αφορά την τσέπη του λαού, ο οποίος φορτώνεται με νέα βάρβαρα μέτρα, αλλά τα περιθώρια παραπέρα κρατικής στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι είναι η κυβέρνησή του αυτή που στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής κινείται με πυξίδα αποκλειστικά και μόνο την «αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας», δηλαδή της αστικής τάξης της χώρας, επαναλαμβάνοντας τα περί «γεωπολιτικής ισχύος» που αποτελεί «ισχυρό όπλο» στα αντιλαϊκά παζάρια και τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Παρουσίασε ακόμα διεξοδικά τα ...επιτεύγματά τους όσον αφορά στην εξασφάλιση χρήματος από κονδύλια της ΕΕ, που θα τα ξεκοκαλίσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Λέξη όμως για το τίμημα που καλείται να πληρώσει ο λαός για να στηριχθεί το κεφάλαιο.

Νέο «σοβάτισμα» στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία...

Διαμαρτυρήθηκε για πολλοστή φορά επειδή ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν «ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για συμπόρευση» και «αντ' αυτού εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της ΝΔ», ενώ ευκαιρίας δοθείσης σοβάτισε ξανά τη μόστρα της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας λέγοντας «και όλα αυτά τη στιγμή που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα λάθη της. Τη στιγμή που έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για την στρατηγική διαχείρισης της κρίσης»...

Κλείνοντας την ομιλία του, επανέλαβε γνωστές, απατηλές κι ανέξοδες υποσχέσεις περί διεύρυνσης των κοινωνικών παροχών για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ώρα που το νέο μνημόνιο βαθαίνει τη χρεοκοπία του λαού, για στήριξη του συστήματος Υγείας που εν τω μεταξύ καταρρέει, για προγράμματα για την ανεργία που κατευθύνουν ζεστό χρήμα στα χέρια των εργοδοτών τροφοδοτώντας τους ταυτόχρονα με τζάμπα εργατικό δυναμικό κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ