Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι ιμπεριαλιστές εξετάζουν «ευέλικτες» κινήσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ, επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία δεν παραιτείται από τα πλεονεκτήματα, που, εδώ και δεκαετίες, της διασφαλίζει ο ρόλος της στην Κύπρο (ως «εγγυήτρια δύναμη» αλλά και λόγω των στρατιωτικών βάσεων που διατηρεί στο Νησί), απλά αναπροσαρμόζει την τακτική της μέσα στα σημερινά δεδομένα. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε εντελώς ευέλικτοι αναφορικά με το μελλοντικό μας ρόλο και σχέση με την Κύπρο επ' αυτού του θέματος. Αν βοηθά, θα εξετάσουμε οποιαδήποτε επιλογή συμφωνήσουν τα (εμπλεκόμενα) μέρη». Ο ίδιος πρόσθεσε - σύμφωνα με ρεπορτάζ κυπριακών ΜΜΕ - ότι το Λονδίνο έχει «αναλάβει το έργο της συνεργασίας με τους εταίρους μας στην ΕΕ, με τις ΗΠΑ, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα είναι σε θέση να κινητοποιηθεί για να στηρίξει μια λύση με την αναγκαία οικονομική υποστήριξη». Εκτίμησε ότι θα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό, προϊδεάζοντας έτσι για το ύψος και το εύρος των «προσδοκιών» που ήδη γεννιούνται σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, χτες, τα διαπιστευτήριά της στον Κύπριο Πρόεδρο υπέβαλε η νέα Αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο Κάθλιν Αν Ντόχερτι που εξήρε τη συνεργασία. Από τη μεριά του, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η ανάμειξη αμερικανικών εταιρειών στην εκμετάλλευση των κυπριακών αποθεμάτων υδρογονανθράκων σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, η οποία θα βοηθήσει στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας, όπως και στην επέκταση των επενδυτικών μας δεσμών και της συνεργασίας μας στους τομείς της Ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας. Η ανακάλυψη από την ENI ίσως του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου παγκοσμίως στις ακτές της Αιγύπτου, μπορεί να αλλάξει τους όρους στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, επεκτείνοντας τη στρατηγική της σημασία».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χτες ότι η Λευκωσία δεν έχει ενημερωθεί για την πρόθεση του Τούρκου πρωθυπουργού να έρθει στην Κύπρο μέσω Λάρνακας. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ακιντζί ότι ο Αχμέντ Νταβούτογλου πρότεινε στον Ελληνα ομόλογό του Αλ. Τσίπρα να φτάσουν μαζί στη Λάρνακα για «τετραμερή συνάντηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ