Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΒΟΥΛΗ
ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Ζητά ενθάρρυνση της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και των «νέων επενδύσεων»

Να διαφοροποιηθεί από τα πιο εξόφθαλμα αντιλαϊκά μέτρα, που έχει ήδη ψηφίσει για λογαριασμό του κεφαλαίου, επιχειρεί η ΝΔ

Eurokinissi

Στην τοποθέτησή του εκ μέρους της ΝΔ, ο Ευ. Μεϊμαράκης παρέπεμψε στα στοιχεία του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, για να υποστηρίξει ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση.

Θέλοντας να εμφανιστεί... αθώος του αίματος, προειδοποίησε ότι έρχεται για το λαό «πολύ βαρύς χειμώνας», ότι έρχονται νέοι φόροι στα νησιά και στους αγρότες, περικοπές σε συντάξεις κ.λπ. Αποσιώπησε ότι όλα αυτά τα μέτρα τα ενέκρινε προηγουμένως και η ΝΔ, υπερψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο...

Στο ίδιο αντιφατικό πλαίσιο, που από τη μια η ΝΔ υπερψηφίζει τα μνημόνια, και από την άλλη επιχειρεί να διαφοροποιηθεί για να «συμμαζέψει» ως αντιπολίτευση τη λαϊκή δυσαρέσκεια, έσπευσε να κοινοποιήσει για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπερψηφίσει τέτοια μέτρα. «Πιστεύουμε στο μικρό και επιτελικό κράτος με μικρότερους φόρους», «λέμε "ναι" στα θετικά, "όχι" στους φόρους και τα αρνητικά», «προχωρήστε και ψηφίστε μόνοι σας», ήταν μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε.

Παραπέρα, δίνοντας διαβεβαιώσεις σε ξένα και ντόπια κεφάλαια ότι η ΝΔ θα στηρίξει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που επιζητούν για να αναθερμάνουν την οικονομία τους, διακήρυξε ότι, ως ΝΔ, «στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντοςκαι τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε νέους φόρους». Το «βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον», βέβαια, προϋποθέτει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, ενώ το άγχος του για τους φόρους αφορά στην πραγματικότητα τη διασφάλιση περισσότερων φορο-προνομίων για το κεφάλαιο.

Αλλωστε, επιχειρώντας να αποδομήσει τη συγκυβέρνηση στα μάτια του κεφαλαίου, για την έγκριση του οποίου διαγκωνίζονται, την κατηγόρησε ότι συνεχίζει «τα αλλοπρόσαλλα μηνύματα στα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων». Οτι «ο ένας υπουργός ανοίγει την πόρτα των ιδιωτικοποιήσεων, και ο άλλος πάει και την κλείνει», παραπέμποντας στις ιδιωτικοποιήσεις λιμένων, αεροδρομίων ή στον τομέα της Ενέργειας, πεδία κερδοφορίας γύρω από τα οποία εκδηλώνονται έντονοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί.

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να δηλώσει σύμπλευση και συμφωνία με την κυβέρνηση σε στήριξη τομέων που ιεραρχεί το κεφάλαιο, όπως ο τουρισμός, τα δίκτυα μεταφορών, η εκμετάλλευση κοιτασμάτων. Μάλιστα, έσπευσε όλο αυτό το «πακέτο» να το παρουσιάσει ως το «αναπτυξιακό πρόγραμμα» της ΝΔ, όπως το ανακοίνωσε προεκλογικά στη Θεσσαλονίκη. Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση, ενώπιον των μονοπωλίων, ότι ενώ τα βάζει στις προγραμματικές της δηλώσεις ως προτεραιότητες, κατά βάση «δεν το εννοεί»...

Σε αυτό το μοτίβο, έσπευσε να ζητήσει «ενθάρρυνση και όχι τρομοκράτηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στήριξη και όχι υπονόμευση των νέων επενδύσεων», όπως και «αποτελεσματικότερο κράτος» γι' αυτά τα ζητούμενα του κεφαλαίου.

«Κατοχύρωση δικαιωμάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο...

Στο ίδιο πλαίσιο, και ακριβώς στο φόντο της κατοχύρωσης δικαιωμάτων από τα ντόπια μονοπώλια σε Αιγαίο, Ιόνιο και Ανατολική Μεσόγειο, ζώνες όπου κονταροχτυπιούνται με τις αστικές τάξεις άλλων κρατών, ζήτησε «εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων που να προστατεύει τα εθνικά δίκαια», «διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στα εθνικά χωρικά ύδατα και στην ΑΟΖ». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «όσον αφορά τα δίκαια και τα δικαιώματά μας, δεν κάνουμε βήμα πίσω ούτε στο Αιγαίο ούτε στην Αν. Μεσόγειο ούτε στο Ιόνιο».

Σηματοδοτώντας άλλο ένα σημείο σύμπλευσης της ΝΔ με την κυβέρνηση, ο Ευ. Μεϊμαράκης δήλωσε «ικανοποίηση για υιοθέτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ μιας τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης».

Τέλος, εξέφρασε και ένα «παράπονο» στον Αλ. Τσίπρα, ότι δεν κάλεσε τη ΝΔ σε μια «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί σε μια τέτοια πρόσκληση αν τους την απευθύνει η συγκυβέρνηση, προκειμένου να πάνε μαζί στους «εταίρους» τους στο εξωτερικό ζητώντας παραπέρα ενίσχυση των ντόπιων μονοπωλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαγκωνίζονται για τα ζητούμενα του κεφαλαίου(2016-01-06 00:00:00.0)
Ψάχνονται να κάνουν αντιπολίτευση, ψάχνονται και εσωκομματικά(2015-10-30 00:00:00.0)
Ψάχνουν ποιος θα εκφράσει πειστικότερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2015-10-04 00:00:00.0)
Διεκδικεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου(2015-09-03 00:00:00.0)
Διεργασίες στους άξονες «συνεννόησης» και αναμόρφωσης(2015-07-12 00:00:00.0)
Τα λάθη ...διορθώνονται(2010-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ