Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Ταύτιση με τις προτάσεις των βιομηχάνων

Σε σημείο απόλυτης ταύτισης με τις προτάσεις που διατυπώνει ο ΣΕΒ, διαμορφώνονται οι άξονες της «βιομηχανικής πολιτικής» που παρουσίασε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, εστίασε την ομιλία της στη δημιουργία εθνικού συμβουλίου για τη βιομηχανία, στα πρότυπα και τη δομή του αντίστοιχου γαλλικού, με τη συμμετοχή σε αυτό «παραγωγικών φορέων» και συναρμόδιων υπουργείων. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, το όργανο αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης όχι μόνο για τον καθορισμό στόχων, αλλά και για την παρακολούθηση της υλοποίησης των στόχων στον τομέα της βιομηχανίας και την αντιμετώπιση θεμάτων της βιομηχανίας (το ζήτημα της Ενέργειας, το φορολογικό σύστημα, τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, κ.ά.).

Σύμφωνα με την υφυπουργό, η βιομηχανική πολιτική θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω της απλοποίησης αδειοδότησης επιχειρήσεων, λέγοντας ότι μελετώνται «βελτιώσεις» στο Ν.4262/2014. Από διυπουργική επιτροπή εξετάζονται οι τομείς της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού. Στόχος, όπως είπε, είναι, μέχρι τον Ιούνη του 2016 και σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, να επιτευχθεί η «επιζητούμενη απλούστευση στην αδειοδότηση».

Την απλούστευση του «fast track» νόμου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων προανήγγειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί έμφαση σε παράγοντες όπου δεν απαιτούνται χρήματα ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. «Θα επιδιώξουμε έτσι ώστε στον επενδυτικό νόμο να βελτιώσουμε τον χρόνο έγκρισης μιας ξένης επένδυσης. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να δώσουμε διάφορα άλλα κίνητρα τα οποία τα έχουμε στα χέρια μας», τόνισε, επιχειρώντας να στείλει το σινιάλο για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και βέβαια στην ίδια ρότα στρατηγικής με αυτή του ΣΕΒ και των άλλων τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου.

Τους άξονες της μακροοικονομικής πολιτικής παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, σύμφωνα με τον οποίο η επίτευξη της συμφωνίας του Αυγούστου αποτελεί «πολύτιμο οξυγόνο» για τη «σταθεροποίηση» της οικονομίας. Μάλιστα, στον άξονα της «σταθεροποίησης» ενέταξε την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που αφορά στο μέτρο της αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση «αποκλίσεων» από τους αντιλαϊκούς στόχους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ