Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η λαϊκή εντολή είναι το ... μνημόνιο

Πώς ερμηνεύει ο πρωθυπουργός το αποτέλεσμα των εκλογών; «Ο ελληνικός λαός, με την ετυμηγορία του, μας έδωσε εντολή σταθερότητας (...) μέσα σε αυτή την τετραετία έχουμε την ξεκάθαρη εντολή, πέραν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων (...) αν και η συμφωνία αυτή, αναμφισβήτητα, αναμφίβολα, περιλαμβάνει δύσκολα σημεία, εγγράφει εντούτοις ταυτόχρονα και την αντίσταση του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης».

Δηλαδή: Οσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έδωσαν εντολή να υλοποιηθούν μέτρα που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τα νέα ζευγάρια. Αυτά όλα θα γίνουν μέσα στην επόμενη τετραετία αυτής της «λαϊκής εντολής» και βέβαια «αντίσταση του ελληνικού λαού» σημαίνει υλοποίηση των μνημονίων, μέτρα υπέρ του κεφαλαίου και νέα πεδία για την κερδοφορία του, που θα συνοδεύονται από μισθούς και συντάξεις πείνας, περικοπές σε υπηρεσίες, ψίχουλα για Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα - ακόμα κι εκείνοι που πίστεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα βλέπουν τη φοροεπιδρομή, αλλά και όλα τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα να τσακίζουν τη ζωή τους - θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια; Θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να υλοποιήσει την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος της ζωής της δικής τους και των παιδιών τους;

Στο χέρι του είναι...

«Διότι ο ελληνικός λαός δικαίωσε το σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε για να υπερασπιστούμε το δίκιο του την περίοδο της διαπραγμάτευσης, αλλά και τη δύσκολη επιλογή να προχωρήσουμε σε ένα συμβιβασμό, σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας (...) Η κυβέρνησή μας έχει πλέον καθαρή προοπτική τετραετίας και ισχυρή εντολή να τολμήσουμε τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος», είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας το Σάββατο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι απευθυνόταν σε δύο αποδέκτες: Στο λαό, ότι ενέκρινε το μνημόνιο άρα μην τολμήσει και διαμαρτυρηθεί όταν η λαίλαπα αρχίζει να τον χτυπά αλύπητα και στο κεφάλαιο, κομπάζοντας ότι με το λαό στη γωνία θα προχωρήσει ακάθεκτος στις αλλαγές που έχει ανάγκη για να ανακάμψει η κερδοφορία του. Στο χέρι, βεβαίως, είναι του λαού, ό,τι κι αν ψήφισε, να δείξει ότι δε θα συναινέσει στη σφαγή του.

Μακιγιάρουν (και) τη φτώχεια

Μιλώντας χτες στη Βουλή, η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο νόμος - πλαίσιο για το Εθνικό Σχέδιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ) θα κατατεθεί εντός του 2016 και ότι ουσιαστικό στοιχείο αυτού του σχεδίου θα είναι το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης». Για όσους δεν κατάλαβαν, διευκρινίζουμε ότι αυτό είναι μια άλλη ονομασία για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο «πάγωσε» μετά την πιλοτική εισαγωγή του σε 13 δήμους. Καμιά διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα στα σχέδια που συνέταξαν η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη διαχείριση της φτώχειας (και μάλιστα της λεγόμενης «ακραίας»...). Αλλωστε, και οι δύο κυβερνήσεις αξιοποιούν γι' αυτό το σκοπό δεδομένες και δοκιμασμένες σε άλλες χώρες στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Εμείς να θυμίσουμε απλά ότι με το «μακιγιαρισμένο» ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι πάμπτωχες λαϊκές οικογένειες θα κληθούν να επιβιώνουν με 13 ευρώ τη μέρα (για τετραμελή οικογένεια), ενώ στη μέγγενη μπαίνουν και όλα τα λεγόμενα «κοινωνικά επιδόματα», που θα ενσωματωθούν σ' αυτήν τη χρηματική επιδότηση. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρήκε να πανηγυρίσει για το γεγονός ότι η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα έχει πιο γενικευμένο χαρακτήρα απ' ό,τι η προηγούμενη, μέχρι να εφαρμοστεί καθολικά το 2017...

«Στο σπίτι του κρεμασμένου» η «Αυγή»...

«Ενάντια σε εργαζόμενους και συνδικάτα» είναι το ΠΑΜΕ (!) σύμφωνα με εμετικό σχόλιο που δημοσιεύει στο χτεσινό της φύλλο η «Αυγή». Παραπονιέται η εφημερίδα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ επειδή το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων για σύμπλευση με την εργοδοσία, με αφορμή τη στάση που κράτησε και στην τριμερή για τις απολύσεις στον «Μαρινόπουλο» («Βερόπουλο» γράφει η Αυγή, ούτε ποια αλυσίδα αφορούσε η τριμερής δεν ξέρει...). Καταγγέλλει επίσης τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο σωματείο του «Σκλαβενίτη», επειδή κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας να συμμετάσχει ο συνδυασμός τους στις εκλογές. Λέει μάλιστα συνειδητά ψέματα ότι το ΠΑΜΕ «συμμάχησε με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ και έσυρε το σωματείο στα δικαστήρια για να ακυρωθούν οι εκλογές». Ας δούμε όμως πώς έχουν τα πραγματικά γεγονότα: Στην περίπτωση του «Μαρινόπουλου», την τριμερή προκάλεσε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Σ' αυτήν εμφανίστηκαν εκπρόσωποι της ΟΙΥΕ οι οποίοι, παίζοντας το παιχνίδι της εργοδοσίας, ήρθαν σε αντιπαράθεση με το κλαδικό σωματείο. Πρόκειται για την ίδια πλειοψηφία που υπέγραψε με τον «Μαρινόπουλο» το 2012 τη μείωση των μισθών, ήταν και παραμένει το αγαπημένο παιδί της εργοδοσίας και του «Μαρινόπουλου». Επομένως, γιατί ωρύεται η «Αυγή»; Οσο για τις εκλογές στον «Σκλαβενίτη», το σωματείο αυτό (όπως και άλλα που διαμορφώνουν τους συσχετισμούς στην ΟΙΥΕ) το ελέγχει απόλυτα η εργοδοσία, κάνει συστηματικά εκλογές εν κρυπτώ, με ένα κάρο παράτυπες διαδικασίες και έχει καθοριστική συμβολή στον εκφυλισμό του κινήματος στον κλάδο. Κι όλα αυτά βέβαια με τον αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων από τις αρχαιρεσίες. Επομένως, «κρείττον το σιγάν» σε ό,τι αφορά την «Αυγή», ή αλλιώς «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί»...

Εχουν βάση οι διεργασίες

Ο Αλ. Τσίπρας προτρέπει το πορτογαλικό «Μπλόκο» να συνεργαστεί με τους σοσιαλδημοκράτες της Πορτογαλίας για να φτιάξουν κυβέρνηση. Ο Δ. Παπαδημούλης παραπονιέται (ΣΚΑΪ) ότι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον να στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απολογούμενος ότι αφού μόνο οι ΑΝΕΛ το έκαναν μ' αυτούς συνεργάστηκαν. Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να διατηρηθεί ανοιχτή η πρόσκληση, λέγοντας ότι είναι κάτι που «αν αυτοί αποφασίσουν να το επανεξετάσουν εδώ είμαστε να το κουβεντιάσουμε» και τους διαμηνύει ότι στη συνάντηση Τσίπρα - Πιτέλα συζητήθηκε το ενδεχόμενο να συμμετέχει ως παρατηρητής ο Ελληνας πρωθυπουργός στις συναντήσεις των σοσιαλδημοκρατών. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως ερμηνεύει όλα τα παραπάνω ως «διεύρυνση των ερεισμάτων μας σε άλλες πολιτικές οικογένειες», ενώ προφανώς είναι οι σοσιαλδημοκράτες αυτοί που διευρύνουν τα ερείσματά τους με την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην «οικογένεια» που «καθάρισε» για λογαριασμό του κεφαλαίου, υλοποιώντας έναν μεγάλο όγκο καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Ο,τι απομένει στην Ελλάδα ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να το «τρέξει». Οπως ομολογεί ο Παπαδημούλης, «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για την Ελλάδα και επίσης ένα κόμμα, που επειδή δεν έχει αμαρτίες στο παρελθόν μπορεί ίσως καλύτερα από το παλιό πολιτικό σύστημα να προχωρήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν στην Ελλάδα για δεκαετίες»!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1754 Πεθαίνει ο Βρετανός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Χένρι Φίλντινγκ.

1895 Γεννιέται ο Αργεντινός στρατηγός Χουάν Περόν, τρεις φορές Πρόεδρος της χώρας του.

1929 Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας συνέρχονται σε κοινή σύσκεψη στη Βιέννη με βασικό θέμα την αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου.

1930 Γεννιέται ο Ιάπωνας συνθέτης Τόρου Τοκεμίτσου.

1933 Αστυνομικά όργανα κάνουν επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και συλλαμβάνουν τους συντάκτες του Στρίγκο, Κορνάρο, Σιδερή και Πασχάλη, τους οποίους παραπέμπουν στον ανακριτή με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1951 Τα στελέχη του ΚΚΕ Α. Αμπατιέλος, Μ. Γλέζος και Μ. Τσιμπουκίδης ξεκινούν απεργία πείνας για την αποφυλάκισή τους. Σε απεργία πείνας κατεβαίνουν και οι κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ.

1973 Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος διορίζει πρωθυπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη, ξεκινώντας τη «φιλελευθεροποίηση» της χούντας, που, σαράντα μέρες αργότερα, θα θαφτεί στο Πολυτεχνείο.

1987 Πεθαίνει ο νομικός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1996 Ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, κάνει την πρώτη δημόσια επίσκεψη στο Ισραήλ, με σκοπό να έρθει σε διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της χώρας, Ετζέρ Βάισμαν.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org