Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Ενεργητικά» και... «πολυδιάστατα» για τις «μπίζνες» του κεφαλαίου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, αναφέρθηκε στην «ενεργητική, ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», της κυβέρνησης, σκιαγραφώντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει με όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί, με στόχο να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική θέση των ντόπιων κεφαλαίων, χωρίς να αμφισβητεί βέβαια τη στρατηγική επιλογή του εγχώριου κεφαλαίου για συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ - ΕΕ, καθώς όλα γίνονται εντός «ευρωπαϊκού πλαισίου», όπως είπε χαρακτηριστικά και ο ΥΠΕΞ.

Βασικό «πλεονέκτημα», όπως το ανέπτυξε, στην προσπάθειά τους αυτή, είναι η «εξαιρετική γεωπολιτική θέση της χώρας», όπου βασίζεται η κυβέρνηση για να εμπλέξει παραπέρα το λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στους τομείς της «διαπραγμάτευσης», της «διαβούλευσης», και της «διαιτησίας», ευελπιστώντας να της αναγνωριστεί από διεθνή κέντρα και παράκεντρα αυτή η «μακρόχρονη ειδίκευση στο διεθνές σύστημα» του μεσάζοντα και του ...μαντατοφόρου, ειδίκευση που κατά τον υπουργό «μας κάνει χρήσιμους στο σύστημα αυτό».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στηρίζει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις που γίνονται, βέβαια, επί ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν».

Αναφέρθηκε, τέλος, και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να προωθήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Σκοπίων, όπως και στην προσπάθεια να τα βρει με την αλβανική κυβέρνηση, σε ένα γενικότερο πλάνο επίτευξης συμβιβασμών με τις άλλες αστικές τάξεις της περιοχής ώστε να προωθηθούν τάχιστα οι «μπίζνες» του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ