Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πληθαίνουν τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος κομμουνιστών

Μετά την πρόσφατη αστυνομική επίθεση σε βάρος των ειρηνοδρόμων και του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Τάκη Τσιόγκα, νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος του Κόμματος είχαμε προχτές βράδυ, στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στο Βόλο. Να σημειωθεί ότι τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας πληθαίνουν με την έλευση στη Θεσσαλία του επιθεωρητή Θ. Δαλαμαγκίδη...

Τα γεγονότα στο Βόλο εξελίχθηκαν ως εξής: Γύρω στις 11 προχτές το βράδυ κι ενώ στα γραφεία της συνεδρίαζε η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, στο σπίτι του Γιώργου Λούμα, μέλους του Γραφείου της ΝΕ, παρουσιάστηκαν δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας και ρώτησαν τη σύζυγό του αν θ' αργούσε να γυρίσει ο άνδρας της, λέγοντάς της ότι γνώριζαν ότι βρισκόταν στα γραφεία της ΝΕ και έπαιρνε μέρος στη συνεδρίασή της! Και παρά το γεγονός ότι η σύζυγος του συντρόφου, έκπληκτη και οργισμένη, τους απάντησε ότι δε γνώριζε πότε θα επέστρεφε ο άνδρα της και διαμαρτυρήθηκε για την προκλητική επίσκεψη, οι δύο αστυνομικοί «προχώρησαν» ακόμα περισσότερο στην πρόκληση, ζητώντας από την ίδια να τους ενημερώσει για το αν και πόσοι θα πάνε το Σαββατοκύριακο στη Λάρισα να πάρουν μέρος στο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ!!

Φυσικά, η σύζυγος του συντρόφου δεν τους ενημέρωσε σχετικά και ζήτησε να της αφήσουν κάποιο τηλέφωνο, στο οποίο θα τους έβρισκε ο άνδρας της, όταν γυρνούσε στο σπίτι του. Κι ένας απ' αυτούς - ξεπερνώντας κάθε όριο «σιγουριάς» ( ή μήπως αμέλειας;) - της έδωσε το νούμερο ενός «κινητού» (είναι το 0944 - 308240), για να τον ενημερώσουν!!!

Φυσικά, η ενέργεια των ασφαλιτών προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κόμματος. Χτες το πρωί ο Γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ Μιχάλης Τσιώνας, ο Γιώργος Λούμας και ο βουλευτής Μαγνησίας του Κόμματος Νίκος Γκατζής, επισκέφτηκαν την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Στη συνάντηση που είχαν με τον αστυνομικό διευθυντή Πρόδρομο Ιωσηφίδη, διαμαρτυρήθηκαν εντονότατα για ό,τι έγινε και ζήτησαν εξηγήσεις. Ο αστυνομικός διευθυντής δήλωσε ότι μένει άναυδος και προσπάθησε να παρουσιάσει το κρούσμα ως «μεμονωμένο γεγονός» που οφείλεται, εν πολλοίς, στην «άγνοια» ή και στην ηλιθιότητα» - όπως είπε - των δυο αστυνομικών. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι σήμερα η αστυνομία έχει «εκσυγχρονιστεί» και δε χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους στην πρακτική της, ούτε αυτή είναι η φιλοσοφία της! Οπως, δε, είπε χαρακτηριστικά «αν θέλαμε ενημέρωση και για να διασφαλίσουμε τη δημόσια τάξη, μπορούσαμε ν' απευθυνθούμε επισήμως στο ΚΚΕ».

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος επισήμαναν ότι έστω κι αν φαίνεται «χοντροκομμένο», παραμένει γεγονός ότι οι δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας παρουσιάστηκαν στο σπίτι του Γ. Λούμα, ζητώντας μ' αυτό τον τρόπο τις «πληροφορίες» κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Τόνισαν, δε, πως ακόμα κι αν αυτή η ενέργεια έγινε εν αγνοία της Αστυνομικής Διεύθυνσης, το θέμα παραμένει, καθώς αποδεικνύεται ότι κάποιες υπηρεσίες ή και μεμονωμένα άτομα στην Αστυνομία κινούνται σε ύποπτες κι επικίνδυνες ατραπούς.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ υπενθύμισαν ότι το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται πολλά τέτοια κρούσματα στη Θεσσαλία και ειδικότερα στη Μαγνησία κι αναφέρθηκαν σε άλλα δύο πρόσφατα περιστατικά.

Το πρώτο έλαβε χώρα πριν δύο βδομάδες στη διάρκεια μιας πικετοφορίας της Επιτροπής Ειρήνης στο Βόλο, όταν η Αστυνομία απαίτησε από τους διαδηλωτές να βαδίζουν στο πεζοδρόμιο κι όχι στο δρόμο! Φυσικά, δεν «της πέρασε» της αστυνομίας, αλλά το συμβάν είχε προβληματίσει, ενόψει και του νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Το δεύτερο κρούσμα έγινε την περασμένη Πέμπτη στη συγκέντρωση για το «Ασφαλιστικό» στην πλατεία Ελευθερίας. Αστυνομικός, οπλισμένος σαν «ράμπο», με αυτόματο όπλο, θέλησε να απαγορεύσει κι απείλησε να συλλάβει ένα σύντροφο επειδή πήγαινε στην πλατεία με το αυτοκίνητο, για να εγκαταστήσει τα μικροφωνικά μηχανήματα!!!

Επισημαίνοντας ότι όλα αυτά τα κρούσματα αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των κομμουνιστών και γενικότερα των αγωνιστών του μαζικού κινήματος υπογράμμισαν ότι το ΚΚΕ θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες - ο Ν. Γκατζής απευθύνθηκε και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης - για να καταγγείλει αυτή την «τρομοκρατική επιχείρηση», ζητώντας, παράλληλα, τη λήψη και των απαιτούμενων μέτρων.

Μετά το τέλος της συνάντησης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Γιώργο Λούμα ο διοικητής της Ασφάλειας Γ. Κιός, ο οποίος επανέλαβε τις «δικαιολογίες» του Αστυνομικού Διευθυντή, ενώ άλλος αστυνομικός της Ασφάλειας τηλεφώνησε στη ΝΕ του Κόμματος, ζητώντας, επισήμως, πληροφορίες για τη συμμετοχή των Βολιωτών στην εκδήλωση της ΚΝΕ στη Λάρισα.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Μιχάλης Τσιώνας «είναι προφανές ότι όλες αυτές οι προκλητικές ενέργειες της αστυνομίας συνδέονται με τη συγκυρία των αγώνων που εκδηλώνονται στην περιοχή μας κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού, αλλά και γενικότερα τους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Είναι, δε, πρόδηλο ότι γίνονται με άνωθεν εντολή - όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από την Αστυνομική Αρχή Μαγνησίας - κι ας φαίνονται σαν "χονδροειδή", "μεμονωμένα" και "ανεξέλεγκτα" συμβάντα. Τέλος, είναι "ηλίου φαεινότερον" ότι δε στοχεύουν στη συγκέντρωση πληροφοριών - άλλωστε η δράση του Κόμματος είναι νόμιμη και φανερή - αλλά στην τρομοκράτηση των στελεχών, των μελών και των οπαδών του ΚΚΕ και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Εκεί, άλλωστε, αποσκοπεί, γενικότερα, και ο "τρομονόμος", που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι απευθύνθηκαν για «πληροφορίες» στη σύζυγο του συντρόφου μας...

Βεβαίως, οι κομμουνιστές δεν τρομοκρατούνται και θα συνεχίσουν, με περισσότερο ενθουσιασμό, πίστη και ορμή, τον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού, θα συνεχίσουν μαζί με όλο το λαό την πάλη τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται. Γι' αυτό να μην έχουν αμφιβολία ούτε οι δράστες, ούτε οι "ηθικοί αυτουργοί" της επιχείρησης τρομοκράτησης»...

  • Χτες το απόγευμα σχετικό διάβημα προς τον υπουργό Δημ. Τάξης έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ