Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ξαναμοιράζουν την τράπουλα και τα πόστα

Συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία, μεταξύ άλλων, θα εγκρίνει το νέο κανονισμό λειτουργίας της

Με τη δοκιμασμένη μέθοδο της ανάθεσης ρόλων σε όλους επιχειρεί να υπερκεράσει ο Κ. Καραμανλής την εσωκομματική αναταραχή που δημιουργήθηκε από τις αλλαγές στο σχήμα των τομεαρχών και το μοίρασμα καρεκλών.

Μπροστά στην απειλή να ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας και εσωκομματικών τριβών, καθώς οι περισσότεροι από τους νυν τομεάρχες αντιδρούσαν στην εκλογή τους από την ΚΟ, ο πρόεδρος της ΝΔ υποχρεώθηκε να παρέμβει προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα συζητήσει το νέο κανονισμό λειτουργίας της. Σε χτεσινή σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του οριστικοποιήθηκε η πρόταση για το νέο οργανωτικό σχήμα της ΚΟ και ο τρόπος ανάδειξής του. Σύμφωνα με αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα χωρίζεται σε περίπου 25 τομείς (ένας για κάθε υπουργείο). Οι βουλευτές που θα συμμετέχουν στον κάθε τομέα θα εκλέγουν τον επικεφαλής του (τομεάρχης) και τον αναπληρωτή του. Παράλληλα, η ΚΟ θα χωριστεί σε έξι ομάδες που αντιστοιχούν στις έξι διαρκείς επιτροπές της Βουλής. Οι βουλευτές κάθε ομάδας θα εκλέγουν τον επικεφαλής της και οι επικεφαλής των έξι αυτών ομάδων θα αποτελέσουν το σχήμα των «υπερτομεαρχών». Η διαφορά με την αρχική πρόταση της ομάδας βουλευτών υπό την Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, είναι ότι οι έξι υπερτομεάρχες δε θα είναι αναπληρωτές του γγ της ΚΟ. Μετά από αυτό, συνεργάτες του Κ. Καραμανλή διέδιδαν χτες ότι όλοι οι νυν τομεάρχες ήραν τις αντιρρήσεις τους (σ.σ. οι οποίες όμως αφορούσαν στην εκλογή τους από τους βουλευτές) και θα θέσουν υποψηφιότητα για τα νέα πόστα. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι οι τομεάρχες έχουν αποσπάσει «άνωθεν» υποσχέσεις για υποστήριξη, ενώ θα υπάρξει και μεταξύ τους αλληλοϋποστήριξη και για το σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει οι παρασκηνιακές συμφωνίες. Με το νέο οργανωτικό σχήμα θα εκλεγούν περίπου 50 βουλευτές ως τομεάρχες και αναπληρωτές τομεάρχες. Αν σε αυτούς προστεθούν οι έξι υπερτομεάρχες, καθώς και πολλοί άλλοι βουλευτές που μετέχουν είτε εξ οφίτσιο, είτε ως αιρετά μέλη στο πολιτικό συμβούλιο και άλλοι που έχουν τοποθετηθεί ως επικεφαλής γραμματειών του κόμματος, τότε το σύνολο σχεδόν των βουλευτών βρίσκονται σε «πόστα με προοπτικές».

Πάντως δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν μπορεί να λειτουργήσει και αποδώσει αυτό το σχήμα και πολύ περισσότερο αν καταφέρει να επιτευχθεί ο «αντικειμενικός στόχος», να φανεί, δηλαδή, ότι η ΝΔ διαθέτει και ηγετική ομάδα και στελέχη έτοιμα να κυβερνήσουν. Το σίγουρο είναι ότι ο Κ. Καραμανλής ενισχύει την κυριαρχία του.

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ δεν είναι βέβαιο αν ο Κ. Καραμανλής θα αγγίξει και θα απαντήσει στο ζήτημα της «παλαιάς και της νέας φρουράς», το οποίο έχει διχάσει τα στελέχη της ΝΔ. Οσον αφορά τη γραμμή πλεύσης απέναντι στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει τους «υψηλούς τόνους» και τις κατηγορίες περί ακυβερνησίας και παραλυσίας, ακριβώς για να βοηθήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών. Μάλιστα, το νέο επιχείρημα είναι «να βάλουμε πλάτες για να μην κληρονομήσουμε καμένη γη»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ