Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Προτροπές για εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Χαρακτηριστικοί οι σχολιασμοί για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Με θετικά σχόλια αλλά και προτροπές να προχωρήσει τις «μεταρρυθμίσεις» (δηλαδή τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα) υποδέχεται σύσσωμος ο διεθνής αστικός Τύπος την εκλογική νίκη του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, που - όπως λέγεται - κατάφερε να επιβληθεί εφαρμόζοντας ένα σκληρό μνημόνιο. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για τη μεγάλη αποχή και ταυτόχρονα «ανησυχία» για την «τρίτη θέση στη νεοναζιστική και ξενοφοβική Χρυσή Αυγή».

«Ο Τσίπρας λαμβάνει μία δεύτερη ευκαιρία» αναφέρεται στον τίτλο δημοσιεύματος της γερμανικής «Sueddeutsche Zeitung», η οποία επισημαίνει: «Ο Τσίπρας πετυχαίνει το αδιανόητο - υπέγραψε ένα πακέτο λιτότητας και παρά ταύτα κερδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εκλογή. Ολοι, όμως, γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα». Το χτεσινό της φύλλο κάνει λόγο για «πέντε καθήκοντα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας» και τα αναλύει: «Εξασφάλιση της σταθεροποίησης των τραπεζών, συμμόρφωση στις απαιτήσεις των δανειστών, μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό - Φορολογικό που θα επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους, αντιμετώπιση της διαφθοράς και διαπλοκής, πολύ λίγα περιθώρια για αριστερή πολιτική».

«Η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μία δεύτερη ευκαιρία, αλλά «η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας θα μπορούσε να διασπάσει το κόμμα».

Αυτό το κλίμα αποτυπώνεται και στην επίσης γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung», που μιλάει για «αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», όπου επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «οι Ελληνες γνώριζαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κρατήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει, παρ' όλα αυτά οδήγησαν το κόμμα του στην τρίτη επιτυχία». Ταυτόχρονα, βεβαίως, σημειώνει και τις δυσκολίες που έρχονται και επιμένει στην τήρηση των μεταρρυθμίσεων.

Το περιοδικό «Der Spiegel», υπό τον τίτλο «Το comeback (επιστροφή) του Τσίπρα» και με υπότιτλο «Και πάλι τα κατάφερε: ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά τις εκλογές και ήδη έχει πολύ συγκεκριμένα σχέδια συνασπισμού», αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών και περιγράφει τους νικητές και τους χαμένους της αναμέτρησης.

«Καθόλου χρόνος για χάσιμο...»

Το βρετανικό πρακτορείο «Reuters» γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «επέστρεψε με ορμή, καταφέροντας μία εκλογική νίκη που ήταν απροσδόκητα αποφασιστική».

«Οι εκλογές τελείωσαν, η κρίση όχι» γράφει ο βρετανικός «Guardian» και συμπληρώνει: «Ο ενθουσιασμός και η ευφορία το Γενάρη έχει πια εξαφανιστεί, το κλίμα ήταν υποτονικό, οι αγορές δεν ανησυχούν - και στην πραγματικότητα δεν έχουν λόγο, τουλάχιστον προς το παρόν (...) ο κίνδυνος είναι ότι η λιτότητα θα μείνει πλήρως σε ισχύ και η ελάφρυνση του χρέους θα είναι λιγότερο γενναιόδωρη απ' όσο ελπίζει ο Τσίπρας».

Το αμερικανικό «Associated Press» αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η νέα κυβέρνηση «θα έχει μόνο πέντε έδρες πάνω από το όριο και καθόλου χρόνο για χάσιμο», συγκεκριμενοποιώντας στην επόμενη αξιολόγηση την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση αλλά και το προσφυγικό.

Ενδεικτικός και σχολιασμός των «New York Times», που μιλάει για προκλήσεις που είναι μπροστά, ενώ σε ερωταπαντήσεις που θέτει για να εξηγήσει το αποτέλεσμα, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι Ελληνες, παρόλο που έχουν απηυδήσει με τη λιτότητα, φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε τουλάχιστον να μαλακώσει τις συνέπειες. Η επιμονή του κ. Τσίπρα ότι αυτός πάλεψε με τους δανειστές και αποδέχτηκε ένα δύσκολο συμβιβασμό, για να κρατήσει τη χώρα όρθια και να αποτραπεί η έξοδος από το ευρώ, φαίνεται να έχει απήχηση σε πολλούς Ελληνες», ωστόσο σημειώνει ότι το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» θα είναι «ένα πιθανό εμπόδιο με τους πιστωτές».

Οι γαλλικές «Monde» και «Liberation» μιλάνε για «κερδισμένο στοίχημα» και η δεύτερη σημειώνει: «Παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, οι Ελληνες συνεχίζουν να τον θεωρούν τον πιο ικανό να αντισταθεί στους πιστωτές (...) Ο Τσίπρας διατήρησε το κύρος του στην κάλπη σε μία χώρα απογοητευμένη, ακριβώς επειδή επιμένει στη θέληση και την ικανότητά του να αμβλύνει τις επιπτώσεις της συμφωνίας που εξαναγκάστηκε να υπογράψει».

Η ιταλική «Corriere della Sera» χαρακτηρίζει την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με την απροσδόκητη διαφορά, μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, «ένα μικρό σεισμό, στην πραγματικότητα σχεδόν γκροτέσκο επειδή, από άποψη αποτελεσμάτων, δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτε» και συμπληρώνει: «Η κόπωση των ψηφοφόρων και η υψηλή αποχή: Ο ελληνικός λαός φαίνεται να είπε "ας προχωρήσουμε μπροστά, φτάνει με τις περιπέτειες και τις πρόωρες εκλογές"».

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση της «Stampa»: «Οι Ελληνες έδωσαν στον Τσίπρα μία δεύτερη ευκαιρία, παρά την αθέτηση του μεγάλου μέρους των προεκλογικών του υποσχέσεων και το θρίλερ με τα "μπρος-πίσω" που κατέληξαν σε τρίτο μνημόνιο» και συμπληρώνει ότι οι ψηφοφόροι «του συγχώρησαν τη στροφή στη Realpolitik...».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org