Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΕΕ - ΗΠΑ
«Βάση συνεργασίας» η υλοποίηση του νέου βάρβαρου μνημονίου

Ανεξαρτήτως των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όλα τα τμήματα και τα επιτελεία του κεφαλαίου χρησιμοποιούν ήδη το εκλογικό αποτέλεσμα ως «εντολή» κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης

Στις συναντήσεις στο περιθώριο της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα θα συζητηθεί η από εδώ και πέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Andrea Bonetti

Στις συναντήσεις στο περιθώριο της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα θα συζητηθεί η από εδώ και πέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής
Ως «εντολή» στη νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου ερμηνεύεται, όπως αναμενόταν, από τα επιτελεία της ΕΕ, τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τις ΗΠΑ το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και στη συγχαρητήρια επιστολή που απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Σε αυτή δηλώνει βέβαιος ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «αποτελεί τη βάση για το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης (...), προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο». Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη για «ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία».

«Η Ελλάδα ανέλαβε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει τώρα την εντολή να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε εξάλλου χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, εκφράζοντας «ευχαρίστηση για την ευρεία εκπροσώπηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στην ελληνική Βουλή». Ο ίδιος επισήμανε ότι η πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ημερομηνία.

Κατ' αντιστοιχία με την Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, τονίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «θα δώσει την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα για να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις», δηλαδή, πρώτα και κύρια, οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από την υπογραφή της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα τρία τέταρτα των Ελλήνων ψηφοφόρων υποστηρίζουν οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις» εξέφρασε μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.

«Ισχυρή εντολή» για «σεβασμό» στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε πως η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα «δίνει λόγους για να ελπίζει κανείς» ότι η χώρα θα πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε πως το νέο Κοινοβούλιο θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, πολύ περισσότερο που αποτελείται ουσιαστικά από τους ίδιους σχηματισμούς».

Η «βάση συνεργασίας» με τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι το μνημόνιο, επισημαίνει χαρακτηριστικά και η κυβέρνηση της Γερμανίας. Ο Στ. Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, τονίζει: «Οι Ευρωπαίοι συνήψαν με την Ελλάδα συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας (...) Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας μας. Θεωρούμε, βεβαίως, ότι ένας πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός θα φροντίσει και στη χώρα του ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται»...

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε τηλεγράφημά του προς τον Αλ. Τσίπρα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην «ενίσχυση της ρωσοελληνικής συνεργασίας, η οποία είναι επωφελής και για τις δυο πλευρές σε πολλούς τομείς, κυρίως στο εμπόριο, στην οικονομία, στην Ενέργεια και τον ανθρωπιστικό (τομέα)».

Χαρακτηριστικός είναι εξάλλου και ο σχολιασμός του εκλογικού αποτελέσματος από τον οίκο αξιολόγησης «Fitch». Οπως επισημαίνεται, μετά τη νέα ισχυρή εντολή που έχει η υπό σχηματισμό κυβέρνηση, οι «κίνδυνοι» για την εφαρμογή του προγράμματος μειώνονται, ωστόσο η ιδιοκτησία του προγράμματος παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα και η διαπραγματευτική στάση της νέας κυβέρνησης απρόβλεπτη. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα της κάλπης «ουδέτερο» για την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού κράτους.

Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας είχε χτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Αγκελα Μέρκελ και τον Ζ. Κ. Γιούνκερ. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη σύντομη συζήτηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των «προσφυγικών ροών». Τόσο με την Α. Μέρκελ όσο και με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε να έχει συζητήσεις, στο πλαίσιο της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα «θερμά» συγχαρητήρια για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν ήδη από το βράδυ της Κυριακής, από τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, αλλά και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Πιρς.

Συγκεκριμένα, ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Γαλλίας χαιρέτισε «μία σημαντική επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα», κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή Αριστερά», ενώ στην πρώτη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ, ο πρέσβης τους στην Αθήνα χαιρέτισε τόσο την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς Τσίπρα - Καμμένου, με το εξής χαρακτηριστικό σχόλιο: «Συγχαρητήρια στους νικητές. Εχουν πολύ σκληρή δουλειά μπροστά»...

Οι Ελληνες βιομήχανοι

«Η νέα κυβέρνηση έχει μια καθαρή εντολή να προχωρήσει μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη και στους Ελληνες πολίτες. Ευελπιστούμε ότι η εθνική ανάγκη για ανάπτυξη θα είναι οδηγός τόσο στην επιλογή των προσώπων όσο και για την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών, τις οποίες ο ΣΕΒ, ως κοινωνικός εταίρος, θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, πάντοτε με πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης».

Αυτό τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωση ο ΣΕΒ, που βέβαια δε χάνει την ευκαιρία να επωφεληθεί από τον αρνητικό για το λαό συσχετισμό των δυνάμεων, όπως αυτός διαμορφώνεται σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Σύμφωνα με τους Ελληνες βιομήχανους, το αποτέλεσμα της κάλπης «εκφράζει επίσης μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση να εργαστούμε όλοι μας, ώστε να έλθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, χωρίς άλλες ψευδαισθήσεις και χρονοτριβές». Επιπλέον, διαπιστώνουν πως το αποτέλεσμα «αντανακλά την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, καταργώντας στην πράξη τη διαίρεση μεταξύ "μνημονιακών" και "αντιμνημονιακών" δυνάμεων».

Μάλιστα, για το «καλωσόρισμα» της νέας κυβέρνησης, δηλώνουν έτοιμοι να της διαθέσουν και «πόρους», προκειμένου να εφαρμοστεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το τρίτο μνημόνιο. Να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ, σε προεκλογικού χαρακτήρα παρέμβαση, εστίαζε στην ανάγκη δημιουργίας «μιας νέας ευέλικτης και ανεξάρτητης διοικητικής δομής συντονισμού του μεταρρυθμιστικού έργου, για την ταχεία και έγκαιρη εφαρμογή των σχετικών μέτρων». Επανερχόμενοι λοιπόν στο ζήτημα, δηλώνουν έτοιμοι να διαθέσουν «πόρους, ιδέες και δυνάμεις στη νέα κυβέρνηση με τρεις στόχους» και συγκεκριμένα:

-- Την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

-- Το σχεδιασμό μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής για την αναβίωση της μεταποίησης.

-- Την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να βελτιωθούν δραστικά τα δημόσια έσοδα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org