Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χωρίς περιστροφές

Τώρα που οι κάλπες έκλεισαν και ανανεώθηκε η θητεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήρθε η ώρα για το λαό να κάνει «ταμείο». Για να τον βοηθήσει, ο Ν. Παππάς, πρώην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε χτες ραδιοφωνική συνέντευξη και ανάμεσα σε άλλα είπε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή, η λαϊκή εντολή είναι σαφής. Είναι οι πρώτες εκλογές οι οποίες έχουν πάρα πολύ ξεκάθαρο μπροστά στον κόσμο το ποιο είναι το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί. Δεν είναι όπως οι προηγούμενες, όπου υπήρχε το ερώτημα της διαπραγμάτευσης και η κατάληξη της διαπραγμάτευσης ήταν άγνωστη. Συνεπώς, υπάρχει μια συμφωνία, η οποία θα τηρηθεί». Για όσους δεν κατάλαβαν, η κυβέρνηση μεταφράζει το αποτέλεσμα των εκλογών ως μία σαφή εντολή του λαού να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το 3ο μνημόνιο, όπως άλλωστε και όλων των άλλων κομμάτων που το ψήφισαν. Επομένως, σύμφωνα με τον Ν. Παππά, αυτό που έχει να κάνει τώρα η κυβέρνηση, είναι να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα αντιλαϊκά μέτρα που περιέχονται σ' αυτό. Λίγες ώρες μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει ξεκάθαρα: Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι ο λαός συνυπέγραψε το μνημόνιο. Επομένως, «τα κεφάλια μέσα» όταν από αύριο τα μέτρα θα πέφτουν βροχή...

Στη μέγγενη ψευτοδιλημμάτων

Γλυκάθηκαν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ από την εμβέλεια του ψευτοδιλήμματος «χρεοκοπία του λαού με ευρώ ή με δραχμή» και είπαν να το αξιοποιήσουν και μετεκλογικά ως μέσο εκβιασμού του λαού. Ετσι, χτες, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Δεν αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει άλλος διακρατικός δανεισμός, τουλάχιστον με τη διατήρηση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη. Αν δεν καταφέρουμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και ναυαγήσει το πρόγραμμα αυτό, τότε - άλλωστε το είπε και ο κ. Γιούνκερ - θα μας πάνε σε ένα σχέδιο συντεταγμένης εξόδου που θα σημαίνει επί της ουσίας βίαιη φτωχοποίηση, πολύ σκληρότερο μνημόνιο με δραχμή. Δηλαδή, μέσα σε λίγες εβδομάδες θα μας μετατρέψουν σε κάτι που θα μοιάζει από άποψη κατά κεφαλήν εισοδήματος κ.λπ. μάλλον με τη Βουλγαρία παρά με τη σημερινή Ελλάδα. Αρα, αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας και να προχωρήσουμε αναλόγως». Από τη μια, δηλαδή, τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ με χρεοκοπημένο το λαό και από την άλλη η χρεοκοπία με δραχμή και με νέο μνημόνιο, εκτός Ευρωζώνης. Σ' αυτή τη μέγγενη πάνε να σφίξουν τη συνείδηση του λαού για να τον κάνουν ανήμπορο να αντιδράσει στα χειρότερα που είναι μπροστά του...

Πλάκωσαν οι «σύμμαχοι»

Οι πολυδιαφημισμένοι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ «χτύπησαν» μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του «Die Linke», Ντίτμαρ Μπαρτς, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος «τώρα χρειαζόμαστε - και το ΔΝΤ το λέει αυτό - επιτέλους μια διευθέτηση». Δηλαδή, συμμαχία με το έναν από τους τρεις ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που συμμετέχουν στο δανεισμό της Ελλάδας, για να πιεστούν οι άλλοι δύο (ΕΕ - ΕΚΤ) να διευθετήσουν το ελληνικό χρέος! Οσο για τα λαϊκά δικαιώματα, αυτά θεωρούνται χαμένη υπόθεση και γι' αυτό δεν υπάρχει καμιά αναφορά από τον Γερμανό πολιτικό, ο οποίος επιπλέον παρατηρεί ότι «πρέπει επιτέλους να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, ώστε να προαχθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση». Αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «Die Linke», Γκρέγκορ Γκίζι, εκτίμησε, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει την ίδια πορεία, αλλά η νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει δώσει στους πιστωτές. «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τα όσα έχει υπογράψει, είναι σκληρό αλλά δεσμευτικό», είπε ο Γκίζι, κάνοντας σινιάλο στο λαό να κάτσει στ' αυγά του και να αφήσει τη «φρέσκια» κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της...

Χαρά στις Βρυξέλλες...

Λέγεται ότι οι πανηγυρισμοί για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούσαν από την Κουμουνδούρου και έφταναν μέχρι τις Βρυξέλλες. Λέγεται, επίσης, ότι κάποιοι εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών μηχανισμών στις Βρυξέλλες είναι τρισευτυχισμένοι που ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ξανά πρωθυπουργός και επειδή θα έχουν την ευκαιρία να δουν ξανά από κοντά «οικεία πρόσωπα» που διαπραγματεύτηκαν μαζί τους το τελευταίο διάστημα, για να συντάξουν από κοινού το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο που θα πληρώσει ο λαός πάρα πολύ ακριβά. Μάλιστα, ορισμένοι φέρονται να γνώριζαν μέρες πριν τις εκλογές όχι μόνο το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, αλλά και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, πριν καν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Το ποιος εξυπηρετείται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση που έφερε το τρίτο μνημόνιο θα συνεχίσει το αντιλαϊκό της έργο προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, είναι φανερό. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, πρέπει να είναι έτοιμοι απέναντι σ' αυτή τη νέα επίθεση και να οργανώσουν τον αγώνα τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1791 Γεννιέται ο Βρετανός χημικός και φυσικός Μάικλ Φαραντέι, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας πυκνωτή.

1792 Πρώτη μέρα του νέου ημερολογίου της Γαλλικής Δημοκρατίας (1η Βεντεμιέρ του 1ου χρόνου). Ο χρόνος χωριζόταν σε 12 μήνες. Κάθε μήνας σε τρία δεκαήμερα, με εξαίρεση το τελευταίο τμήμα του 12ου μήνα, που είχε 12 ή 16 (τα δίσεκτα χρόνια) μέρες.

1822 Πεθαίνει ο βασιλιάς των Ζουλού Σάκα Ζούλου.

1862 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, ανακοινώνει ότι από την 1η Γενάρη του 1863 θα απελευθερωθούν όλοι οι σκλάβοι στις βόρειες Πολιτείες (Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, 1861 - 1865).

1940 Υπογράφεται μεταξύ της Φινλανδικής κυβέρνησης (όπου το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες) και της ναζιστικής Γερμανίας στρατιωτική συμφωνία για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης. Στις 25 Ιούνη 1941, 3 μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα», η Φινλανδία κήρυξε και αυτή τον πόλεμο στη Σοβιετική Ενωση.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Τάλιν, πρωτεύουσα της Εσθονίας.

1944 Επειτα από ολοήμερη μάχη το 8ο και το 9ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατατροπώνουν τους ταγματασφαλίτες στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, ολοκληρώνοντας την απελευθέρωση της περιοχής.

1947 Ιδρύεται το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ) με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και το συντονισμό της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

1949 Εκτελείται ο Στέργιος Αναστασιάδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Στ. Αναστασιάδης ήταν υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

1964 Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι θα ενοποιήσει το ΙΚΑ με διάφορα άλλα ασφαλιστικά ταμεία εργατοϋπαλλήλων. Αντιδρούν οι τραπεζοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε άλλους δημόσιους οργανισμούς.

1968 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Οδηγητής», όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ.

1968 Με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως μεταδίδεται από το ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Αλήθειας», το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα - παρωδία που ετοιμάζει η χούντα.

1970 Παύει το εμπάργκο βαρέων όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως η επανάληψη της χορήγησης βαρέων όπλων στην Ελλάδα συνδέεται με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και με την ανάγκη ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.

1973 Πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων της Ελευσίνας ενάντια στα σχέδια της χούντας και του ομίλου Λάτση για επέκταση των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ.

1980 Τα ιρακινά στρατεύματα εισβάλλουν στο ιρανικό έδαφος. Αρχίζει ο πόλεμος Ιράν - Ιράκ, που θα κρατήσει σχεδόν 8 χρόνια (έως τις 20/8/1988).

1989 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Ιρβινγκ Μπέρλιν (Ισραελ Μπαλίν).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ