Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Η πρόταση του ΚΚΕ συνδέει άμεσα το δικαίωμα στη δουλειά και την προστασία του περιβάλλοντος

Κλιμάκιο του Κόμματος στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής

Με τους εργαζόμενους των μεταλλείων Χαλκιδικής, που συνεχίζουν τον αγώνα τους με αίτημα να αρθούν οι διαθεσιμότητες και να διασφαλισθούν τα δικαιώματά τους, συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους έχουν προχωρήσει σε ολική κατάληψη του εργοταξίου μεταλλείων Ολυμπιάδας και των γραφείων της διοίκησης του εργοταξίου Στρατωνίου. Επίσης, έχουν προαναγγείλει κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην Αθήνα.

Περίπου 150 εργαζόμενοι παρέμεναν, για 16η μέρα χτες, στις υπόγειες στοές των μεταλλείων της Ολυμπιάδας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε τρία υπόγεια επίπεδα, στο -154, στο -173 και στο -254, εξασθενώντας ολοένα και περισσότερο καθημερινά.

Θυμίζουμε ότι η «Ελληνικός Χρυσός» σταμάτησε τις εργασίες τη Δευτέρα 24 Αυγούστου και έθεσε σε τρίμηνη διαθεσιμότητα σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών της εταιρείας για τα έργα της σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν τα σωματεία, από τους περίπου 2.000 εργαζόμενους που απασχολούνταν στην «Ελληνικός Χρυσός», οι 1.200 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, οι 700 και πλέον που απασχολούνταν μέσω εργολάβων έχουν απολυθεί και απέμειναν περίπου 80 για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Μετά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους που βρίσκονται στις υπόγειες στοές αλλά και άλλους συναδέλφους τους, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, δήλωσε:

«Επενδυτές και επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και πρωθυπουργοί, κυβερνήσεις, κόμματα που έχουν δώσει τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο, παίζουν παιχνίδια στην πλάτη εκατοντάδων εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής, που δίκαια αγωνίζονται για την εργασία τους, αλλά και συνολικότερα των κατοίκων της περιοχής.

Επιδιώκουν να διχάσουν το λαό για να περάσουν την πολιτική τους. Είναι απαράδεκτο και πρέπει να πάρει απάντηση από τον ενωμένο λαό της περιοχής, εργαζόμενους στα μεταλλεία και τα λαϊκά στρώματα του τόπου και ευρύτερα. Και αυτή η συμμαχία μπορεί να έχει μια μόνο βάση:

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι στρατηγικής σημασίας. Δεν μπορεί να τον εκμεταλλεύεται κανένας ιδιώτης για τα δικά του κέρδη, αδιαφορώντας ταυτόχρονα και για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Πρέπει να αξιοποιηθεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αποτελώντας, όπως και όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, λαϊκή ιδιοκτησία και περιουσία.

Ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας, με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της χώρας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η ανατροπή του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης είναι τώρα ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους και το λαό. Και στην περίπτωση των μεταλλείων Χαλκιδικής και του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων για τη δουλειά τους, μόνο αυτή η πολιτική ανατροπής που προτείνει το ΚΚΕ είναι ικανή να συνδυάσει άμεσα και αποτελεσματικά και το δικαίωμα στη δουλειά, και ταυτόχρονα την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Κάτι που από τη φύση δεν θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει η ιδιωτική οικονομία.

Η ενίσχυση των λαϊκών αγώνων, η συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, και εδώ τοπικά, στη Χαλκιδική, η καταδίκη όλων όσοι παίζουν αντεργατικά - αντιλαϊκά παιχνίδια, η ενίσχυση του ΚΚΕ στους τόπους δουλειάς αλλά και στις ερχόμενες εκλογές είναι οι βασικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα αυτής της προοπτικής.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση ανάκληση όλων των διαθεσιμοτήτων και απολύσεων όλων των εργαζομένων σε όλα τα μεταλλεία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ