Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οσο πιο ψηλά το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατή η πραγματική αντιπολίτευση για το λαό

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ΑΝΤ1

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας 7/9 συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

***

Σχετικά με το ρεπορτάζ για τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε:

-- Ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα και τελικά κάθονται κι ασχολούνται σε ποιο γραφείο θα είναι η κ. Κωνσταντοπούλου, έλεος πια. Τόσα προβλήματα έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε και η κ. Κωνσταντοπούλου ασχολείται για το ποιο γραφείο θα κατοχυρώσει μετά τις εκλογές.

-- Κύριε Κουτσούμπα, το ΚΚΕ κατεβαίνει σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση με σημαία την ειλικρίνειά του. Το σποτ σας στο twitter και το facebook έχει πάρα πολλά θετικά σχόλια, το γεγονός δηλαδή ότι εσείς δε δίνατε ψεύτικες υποσχέσεις. Ταυτόχρονα, όμως, οι καλοπροαίρετοι λένε ότι το κάνετε εκ του ασφαλούς. Το πιθανότατο είναι ότι εσείς δεν αναλαμβάνετε διακυβέρνηση της χώρας, επομένως δε χρειάζεται να δώσετε υποσχέσεις, είστε μαχητική αντιπολίτευση, αυτό λέτε, αυτό κάνετε.

-- Βέβαια, δεν είμαστε χτεσινοί. Ο κόσμος, οι εργαζόμενοι το λένε αυτό, γιατί ξέρουν μέσα από την ίδια τους την πείρα, έχουν δει το ΚΚΕ πολλά χρόνια τώρα, πολλές δεκαετίες, ακόμη κι όταν διαφωνούν μαζί του, ακόμα αν θέλετε και όπου κάναμε λάθη, όπου είχαμε σοβαρές αδυναμίες, πάλι και τότε το ΚΚΕ όχι μόνο έλεγε με ειλικρίνεια, αλλά και το πάλευε με όσες δυνάμεις είχε, πάντα με ένα σκοπό, με ένα στόχο: Πώς θα μπορέσει ο λαός μας, η νεολαία μας να ζήσει καλύτερα. Να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, έστω και με ανάσες ανακούφισης μέσα σ' αυτό το σύστημα, αλλά και ν' ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος για το αύριο. Για το ότι εμείς δε συμμετέχουμε σε τέτοιες κυβερνήσεις όπως σήμερα - πολλοί τώρα μας λένε «πολύ καλά κάνατε, αν και δεν το καταλαβαίναμε εμείς τότε, το 2012 ή ακόμη και το 2015 τον προηγούμενο Γενάρη», ή «αυτά που μας λέγατε ότι η πολιτική αυτών των κομμάτων, που υπόσχονται προεκλογικά διάφορα, που βάζουν ψεύτικες προσδοκίες, αποδείχτηκαν στην πράξη και αυτούς τους 7 μήνες». Βεβαίως, αυτό το ζούσαν και με προηγούμενες κυβερνήσεις, με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, με κυβερνήσεις αυτοδυναμίας, με κυβερνήσεις συνεργασίας...

Αιτία για τα δεινά του λαού είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία

-- Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι αναγνωρίζουν το γεγονός ότι είστε ένα συνεπές και ειλικρινές κόμμα, αυτή όμως η συνέπεια, η ειλικρίνεια, η σταθερότητα, το να αγωνίζεστε για συγκεκριμένους στόχους, η υπεράσπιση των συμφερόντων των πενόμενων δε βρίσκει ανταπόκριση στις πλατιές μάζες, δηλαδή δεν σας ακολουθούν αυτά τα 5 δύσκολα μνημονιακά χρόνια, δεν σας ακολουθεί ο κόσμος ο οποίος έχει πληγεί απ' την κρίση;

-- Τώρα έχει πλέον δοκιμάσει αρκετά πράγματα, τους έχει δοκιμάσει μάλλον όλους. Αυτές οι εκλογές δεν είναι ίδιες με τις προηγούμενες και πολύ περισσότερο με τις εκλογές άλλων χρόνων. Μπορεί, λοιπόν, σ' αυτή τη φάση, αυτή τη στιγμή, στις 20 του Σεπτέμβρη να κάνει αυτό που δεν έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια ή σε εκλογικές αναμετρήσεις, να επιλέξει ΚΚΕ και να του δώσει όσο γίνεται μεγαλύτερη δύναμη, να πάει όσο γίνεται πιο ψηλά.

Γιατί, πολλές φορές, αυτό που φαίνεται ως εφικτό, που φαίνεται ως άμεση πολιτική λύση, με διάφορα προεκλογικά συνθήματα και επιλέγει έτσι τελικά ο λαός, δεν είναι και προς το συμφέρον του. Αυτό αποδείχτηκε επανειλημμένα. Το ότι, για παράδειγμα, έπαιρνε για πάρα πολλά χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αθροιστικά ένα 80% ή αν θέλετε άλλα κόμματα τώρα παίρνουν 36% ή 40% ή αθροιστικά πολύ παραπάνω, αυτά τα κόμματα του κατεστημένου, τα μνημονιακά όπως τα λένε - εμείς δεν τα αποκαλούμε συνήθως έτσι, υπάρχουν συγκεκριμένες εκφράσεις και ονομασίες γι' αυτά τα κόμματα - δεν αποδεικνύει ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον του λαού μας. Αρα, λοιπόν, το ζήτημα είναι ο ίδιος ο λαός, ο ψηφοφόρος που θα πάει στην κάλπη να επιλέξει αυτόν που θεωρεί ότι η πρότασή του ανοίγει ένα δρόμο και για να καταργηθούν τα μνημόνια και για να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί νόμοι.

-- Πόσο εφικτό είναι, όταν εσείς ζητάτε, όταν πρεσβεύετε κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και του παραγόμενου πλούτου και των μέσων παραγωγής και λέτε μάλιστα να φύγουμε από την Ευρώπη, να μη συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τους BRICS. Πόσο εφικτό είναι, σε πιο ορατό ορίζοντα μπορεί αυτό να επιτευχθεί;

-- Είναι η μόνη εναλλακτική πραγματική διέξοδος...

-- Μόνοι μας σ' έναν κόσμο με τεράστιες δυσκολίες...

-- Δε θα είμαστε μόνοι μας. Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής ζήτημα: Σήμερα, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική φιλολαϊκή πολιτική, ν' ανοίξει δρόμο και να μην πεινάει ο λαός, να μην πληρώνει φόρους κ.λπ., να έχει όλα αυτά τα σκληρά μέτρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός; Γιατί, λέμε εμείς - κι έτσι είναι και αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό να σκεφτεί - γιατί η ιδιοκτησία του πλούτου, αυτές οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας και μένουν αναξιοποίητες, είναι στα χέρια κάποιων συγκεκριμένων, είναι στα χέρια της αστικής τάξης - ο λαός μας ας το πει με οποιαδήποτε λέξη θέλει - αυτοί έχουν και την πραγματική εξουσία. Αρα, λοιπόν, αν δε λυθεί αυτό το πρόβλημα, γι' αυτό σας λέω κοινωνικοποίηση. Σημαίνει ότι για να μπορέσεις να αναπτύξεις την οικονομία προγραμματισμένα, σχεδιασμένα, σε όφελος των λαϊκών αναγκών, θα πρέπει να την κάνεις κοινωνική ιδιοκτησία, βασικά. Δεν πρέπει να είναι στα χέρια της καπιταλιστικής ζούγκλας, του κέρδους και της ασυδοσίας των λίγων.

Μέρα με τη νύχτα οι θέσεις του ΚΚΕ με αυτές της ΛΑΕ

-- Εδώ όμως συμπλέετε με τη Λαϊκή Ενότητα και το ερώτημα είναι - σας έχει τεθεί πολλές φορές το ξέρω, αλλά θεωρείται ότι δε δίνετε πειστική απάντηση - γιατί δεν συμπράττετε με το κόμμα Λαφαζάνη, στο βαθμό που και εκείνοι κάτι τέτοιο λένε, έξω από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, εθνικοποίηση τραπεζών, κ.λπ. Ενα κόμμα που έχει στελέχη με αριστερό πρόσημο.

-- Το να συμπίπτεις σε κάποια αιτήματα ή σε κάποια συνθήματα, αυτό συμβαίνει με πάρα πολλά κόμματα. Για παράδειγμα, αρκετά κόμματα λένε «είναι βαρύ το μνημόνιο, είναι σκληρό το μνημόνιο, είναι σκληρά τα μέτρα», «αλλά πρέπει να το επιλέξουμε ή πρέπει να δούμε πώς θα το διορθώσουμε», λένε άλλοι, «είναι κακή η ανεργία και τι να κάνουμε». Το πρόβλημα αυτό κρύβει - αυτή η κοινή στόχευση, το κοινό σύνθημα, το κοινό αίτημα αν θέλετε, για πολλούς - την πραγματική αντίθεση και διαφορά της μέρας με τη νύχτα, που έχουν οι θέσεις αυτών των κομμάτων με το ΚΚΕ. Διότι, η Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη, που εμείς την ονομάζουμε ΣΥΡΙΖΑ 2, άλλωστε μέχρι πριν 15 μέρες μέσα στο κόμμα του κ. Τσίπρα ήταν, στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και όταν είδαν ότι δε θα μπουν στις λίστες, σε εκλόγιμη θέση, έφυγαν...

-- Και στο παρελθόν η Αριστερά διασπάστηκε και ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους τα κόμματα...

-- Οχι ακριβώς έτσι, μέσα σε εκλογική μάχη, όταν δεν μπαίνω στη λίστα ή δε θα με βάλεις σε εκλόγιμη θέση, μαζεύω στο διάδρομο της Βουλής ή σε ένα γραφείο της Βουλής...

-- Καταγγέλλετε παζάρι δηλαδή.

-- ...και μαζεύω 20-30 βουλευτές και μάλιστα ως οπαδός της δημοκρατίας, του πλουραλισμού, της ελευθερίας και συγκροτώ ένα κόμμα. Αλλά αυτό είναι δικό τους ζήτημα, ας το λύσουν μόνοι τους.

-- Θα μπορούσατε, αν μου επιτρέπετε, αν ήσαστε μαζί, να διεκδικήσετε να αναπτυχθεί μια δυναμική, να γίνετε τρίτη δύναμη και να παίξετε ρόλο και μετεκλογικά.

-- Εγώ ένα άλλο ζήτημα θα σας πω. Οτι τα ζητήματα που θέτει αυτό το κόμμα στην ελληνική κοινωνία ως πρόταση, όπως είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, η αναδιανομή του πλούτου, στην ουσία είναι τα προεκλογικά συνθήματα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ή του ΣΥΡΙΖΑ τα περισσότερα, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν, όχι γιατί ήταν ανίκανη η ηγεσία Τσίπρα ή γιατί δεν είχε το σχέδιο που λένε πολλοί κ.λπ. Μπορεί και να μην είχε ολοκληρωμένο σχέδιο, δεν είναι αυτό το κύριο. Το κύριο είναι ότι η πολιτική της θέση, η πολιτική της γραμμή, η πρόταση που πρότεινε ήταν απ' την αρχή με αντιφάσεις και αδιέξοδα. Αυτή την πολιτική την έχει τώρα και το κόμμα του Λαφαζάνη.

Δηλαδή, να σας το πω αλλιώς, εμείς δεν ήμασταν προφήτες όταν λέγαμε ότι ούτε τα μνημόνια πρόκειται να φύγουν με την κυβέρνηση της «Αριστεράς», ούτε τα αντιλαϊκά μέτρα και οι εφαρμοστικοί νόμοι να καταργηθούν. Το λέγαμε διότι οι προτάσεις που είχαν για την ελληνική κοινωνία και τη διέξοδο, με μαθητική ακρίβεια τους οδηγούσαν στο να υπογράψουν και νέο μνημόνιο, τέτοιο ή αλλιώτικο. Δεν έχει σημασία αν θα ήταν 47 ή συν 8 σελίδες ή του Γιούνκερ ή αυτό τελικά το πολύ χειρότερο που υπογράφτηκε τώρα. Πάντως εκεί θα οδηγούσε.

Διότι, όταν έχεις στο μυαλό σου, κυρίως, πώς θα εξυπηρετήσεις την κερδοφορία κάποιων ομίλων, το καπιταλιστικό κέρδος, να το πω με όρους οικονομίας, όταν έχεις στο μυαλό σου πώς θα ικανοποιήσεις αυτούς που πραγματικά έχουν την εξουσία και βρίσκονται πίσω απ' αυτή και δε φαίνονται, παρά μόνο το πολιτικό προσωπικό φαίνεται, τότε μαθηματικά οδηγείσαι και μέσα στην ΕΕ να είσαι και σε συμβιβασμούς, όχι έντιμους και αναγκαίους, αλλά υποχώρησης ουσιαστικά και προδοσίας ακόμα και των οραμάτων σου και των ιδανικών σου να κάνεις, για να μπορέσεις να υλοποιήσεις αυτή την πολιτική.

Αρα και το κόμμα αυτό του κ. Λαφαζάνη κινείται σ' αυτήν την πεπατημένη, όπως και άλλα προηγούμενα κόμματα αριστερά, αριστερίζοντα, κεντροαριστερά κ.λπ. Μη σας θυμίσω τώρα το ΠΑΣΟΚ, το λέμε πάρα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, που είχε πιο ριζοσπαστικά συνθήματα, σε άλλες συνθήκες φυσικά, απ' ό,τι έχει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ.

-- Ο πήχης που μπαίνει για το ΚΚΕ στις επικείμενες κάλπες; Εστω και μια ψήφο παραπάνω, όπως λέγατε, από το προηγούμενο ποσοστό του Ιανουαρίου;

-- Οσο πιο ψηλά γίνεται, τόσο πιο δυνατή θα είναι αυτή η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, απέναντι στη σκληρότητα των μέτρων που έχει να αντιμετωπίσει ο λαός μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η λύση είναι να παλέψει ο λαός και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ(2017-09-16 00:00:00.0)
Αμεσα αναγκαία η ανασύνταξη του κινήματος, τα βήματα στην κοινωνική συμμαχία και η ενίσχυση του ΚΚΕ(2017-03-07 00:00:00.0)
«Τροϊκανές χούντες», «προτεκτοράτα»... και ό,τι άλλο χρειάζεται για να βγει λάδι το κεφάλαιο(2015-09-16 00:00:00.0)
Μηνύματα αλληλεγγύης στο ΚΚΕ(2012-02-14 00:00:00.0)
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους(2009-06-25 00:00:00.0)
Ο όρος «συμμαχία» προϋποθέτει τη διαφορετικότητα(2000-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ