Σάββατο 30 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αλλαγές μη αναστρέψιμες

Εργαλείο και μέσο εφαρμογής θα είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την «Υγεία - Πρόνοια» του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης

«Το σύστημα υγείας θ' αλλάξει ριζικά κόντρα σ' όλους αυτούς που έχουν την υστερόβουλη εχθρότητά τους στις αλλαγές κάτω από ένα πέπλο μηδενισμού "έλα μωρέ, τίποτα δε θα κάνει κι ο Παπαδόπουλος"».

Τα παραπάνω δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) «Υγεία - Πρόνοια» (Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης). «Δουλεύουμε αθόρυβα και συστηματικά. Δε μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις της στιγμής. Τα αποτελέσματα για να είναι μόνιμα, οι αλλαγές για να καταστούν μη αναστρέψιμες χρειάζονται δοκιμή, στήριξη και βάθος» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Το σύνολο των παρεμβάσεων του επιχειρησιακού προγράμματος -είναι συγχρηματοδοτούμενο και από εθνικούς πόρους - πλησιάζει τα 400 δισ. δραχμές και θα είναι «ένα από το εργαλεία και τα μέσα εφαρμογής της μεταρρύθμισης» κατά την έκφραση του υπουργού. Κύριο χαρακτηριστικό του ΕΠ, όπως είπε ο υπουργός, είναι το γεγονός ότι το «50% των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων αποτελούν άυλες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις» (π.χ. η εκπαίδευση ή ψυχιατρική μεταρρύθμιση).

Αναφερόμενος στην υγεία ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), κτιριολογικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία, στην επείγουσα Προνοσοκομειακή φροντίδα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε την ΠΦΥ ως καρδιά της μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Ωστόσο όμως τα στοιχεία που έδωσε στη συνέχεια δείχνουν ότι οι στόχοι αυτοί αφ' ενός απέχουν απ' τις προσδοκίες και αφ' ετέρου έχουν χαρακτήρα συρρίκνωσης των ήδη υπαρχουσών δομών.

Ετσι στα πλαίσια του ΕΠ ανακοίνωσε τη δημιουργία μόλις 10-13 κέντρων υγείας αστικού τύπου σε όλη τη χώρα, όταν οι ανάγκες σε μονάδες ΠΦΥ στα αστικά κέντρα υπερβαίνουν τις εκατό. Τα κέντρα Υγείας αστικού τύπου κατανέμονται ως εξής: Πέντε στην Αττική (νοσοκομείο πρώην αμερικάνικης βάσης στο Ελληνικό, Θρακομακεδόνες, Περιστέρι, Καλύβια και Κερατσίνι), δύο στη Θεσσαλονίκη και τρία σε ισάριθμες πόλεις της Ελλάδας.

Το νοσοκομείο της πρώην αμερικάνικης βάσης το διεκδικούσαν οι φορείς για κέντρο αποκατάστασης και μετά από πολλές περιπέτειες τώρα θα μετατραπεί σε κέντρο υγείας αστικού τύπου. Επίσης το ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει στον Αγιο Παύλο - το νοσοκομείο που έκλεισε. Το κέντρο στους Θρακομακεδόνες θα γίνει για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Οι άλλοι δυο άξονες αναφέρονται στην ψυχιατρική υγεία και στην πρόνοια.

Οπως είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος ετοιμάζεται νομοσχέδιο ώστε τα ιδρύματα πρόνοιας να ενταχθούν και αυτά στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ) και θα είναι υπό την εποπτεία του αναπληρωτή διευθυντή.

Επίσης μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής και το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ