Σάββατο 30 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Με «σήμα κατατεθέν» τη λιτότητα

«Σημαντική κατάκτηση» των εργαζομένων στις τράπεζες, χαρακτηρίζει η ΟΤΟΕ την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2001, η οποία υπογράφτηκε και τυπικά την Πέμπτη από τους εκπροσώπους των δυο πλευρών. Ωστόσο, στην πράξη, το ποσοστό αύξησης του 4,2% που συμφωνήθηκε, κινείται στα όρια του πληθωρισμού, συντηρώντας τις αρνητικές συνέπειες της χρόνιας λιτότητας για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Επιπλέον, οι τραπεζίτες επέβαλαν τη συζήτηση για αλλαγές στο ωράριο, θέτοντας επιτακτικά την απαίτηση για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών και «ελαστικοποίηση» του ωραρίου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Για το σκοπό αυτό, θα εργαστεί επιτροπή των δυο μερών, που από το φθινόπωρο θα αρχίσει το σχετικό ...«κοινωνικό διάλογο».

Από την πλευρά της, η ΟΤΟΕ δηλώνει ότι θα διεκδικήσει το 35ωρο, χωρίς όμως αυτό να εξασφαλίζει απαραίτητα θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους. Με ευθύνη της πλειοψηφίας της και παρά τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στο ωράριο, από την «πιλοτική» εφαρμογή του «35ωρου» πριν δυο περίπου χρόνια, η ΟΤΟΕ δεν έχει κάνει καμιά αλλαγή στη διατύπωση του αιτήματος. Ετσι, υπονομεύει συνειδητά το ωράριο εργασίας.

Συγκεκριμένη πρόταση, για ένα πραγματικό 35ωρο, με το οποίο θα ενισχύονται τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, έχει καταθέσει η ΕΣΑΚ Τραπεζών, επιμένοντας στη λειτουργία των τραπεζών 8 π.μ. - 3 μ.μ., από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η παράταξη είχε προβάλει τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες παράλληλα θα υπεράσπιζαν αποτελεσματικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ