Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση νόμου για το εκλογικό σύστημα
ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ και οι 300 για την απλή αναλογική

Την πρόταση νόμου συνυπογράφουν οι βουλευτές  των τριών κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης και ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Κατατέθηκε στη Βουλή η κοινή πρόταση νόμου ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, που την υπογράφουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των τριών κομμάτων και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδης.

Παράλληλα με την πρόταση, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των τριών κομμάτων απευθύνουν επιστολή προς τους μαζικούς φορείς και οργανώσεις για τη στήριξη του αιτήματος της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Η πρόταση νόμου αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο σημερινό «Ρ» παρατίθεται η εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου, στην οποία αναλύεται και το σκεπτικό της πρότασης αλλά και οι επιμέρους διατάξεις της απλής αναλογικής, καθώς και η επιστολή προς τους φορείς, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σταθερή θέση αποτελεί η καθιέρωση ενός πάγιου εκλογικού συστήματος, με το οποίο θα επιτυγχάνεται η αντιστοιχία ψήφων και βουλευτικών εδρών και θα δίνεται η δυνατότητα εκπροσώπησης στη Βουλή όλων των δυνάμεων που παίρνουν μέρος στις εκλογές. «Μόνο η απλή αναλογική», επισημαίνεται, «μπορεί να αναδείχνει Βουλή που δε θα βρίσκεται σε διάσταση με τη συγκεκριμένη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας ως θεμελιακής νομικής και ηθικής αρχής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ