Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν επαιτούμε, απαιτούμε»

Σε εκδηλώσεις, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και την Ηλιούπολη Αττικής κατήγγειλαν τη Γερμανία για την άρνησή της να τις καταβάλει.

Δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε την εκπλήρωση από μέρους της Γερμανίας των οφειλών της απέναντι στην Ελλάδα και το λαό της, για τις καταστροφές που προξένησε σε άψυχο υλικό και για τις εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του ναζισμού, στη διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον Μανόλη Γλέζο.

Η συγκέντρωση με θέμα: «Οι οφειλές της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» ( αποζημιώσεις - κατοχικό δάνειο - αποκατάσταση θυμάτων ναζιστικής θηριωδίας), οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τις αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΕΕΑ και την Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη.

Οι ελληνικές διεκδικήσεις έναντι της Γερμανίας, όπως αναφέρθηκαν από τον ομιλητή, είναι: Ποσό 80 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων (σε τιμές 1938) από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποσό 523,87 εκατομμυρίων δολαρίων (σε τιμές 1939) από διάφορα «κλίριγκ» στη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Ποσό 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σε τιμές 1938), για το κατοχικό δάνειο. Αποζημιώσεις ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σε τιμές 1938), για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην υποδομή της χώρας την περίοδο της Κατοχής. Αποζημιώσεις στους συγγενείς των εκτελεσθέντων και στα θύματα των ναζί που είναι ακόμα εν ζωή, για τις καταστροφές που προκάλεσαν στις περιουσίες τους. Ηθική αποζημίωση για τη χιτλερική προσβολή εναντίον του ελληνικού λαού.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη συγκέντρωση τονίζεται: «Διαμαρτυρόμαστε, με τον πιο έντονο τρόπο, για την απαράδεκτη στάση της Γερμανίας, η οποία αυτοεξαιρείται και δεν καταβάλλει τις οφειλές της προς την Ελλάδα.

Απαιτούμε, και δεν επαιτούμε, να εκπληρώσει η Γερμανία τις αναμφισβήτητες οφειλές της απέναντι στην Ελλάδα και το Λαό της, απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και ως απόδειξη ότι δε θα επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια ανοσιουργήματα.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπίσει τα δίκαια των πολιτών της που τόσο καταπατήθηκαν και περιφρονήθηκαν από το γερμανικό κράτος».

  • Εκδήλωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις πραγματοποιήθηκε και στην Ηλιούπολη Αττικής, όπου οι παρευρισκόμενοι με σχετικό ψήφισμά τους κατήγγειλαν την απαράδεκτη στάση της Γερμανίας, η οποία αυτοεξαιρείται και δεν καταβάλλει τις οφειλές της προς την Ελλάδα, ενώ η Ιταλία και η Βουλγαρία εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ