Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
... και τα ψέματα

Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια, λέει ο λαός μας. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία, που δημοσίευσε ο προχτεσινός «Ρ», φανέρωσαν - πέραν κάθε αμφιβολίας - τον προσχηματικό, αποπροσανατολιστικό και αντεπιστημονικό χαρακτήρα των κυβερνητικών ισχυρισμών.

Η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας δεν πρόκειται να προσφέρει το παραμικρό στο όποιο πρόβλημα νιτρορύπανσης υπάρχει. Και το λέει αυτό ο πλέον αρμόδιος φορέας, το Ινστιτούτο Εδαφολογίας της Λάρισας. Και το στηρίζει με συγκεκριμένες και αδιαμφισβήτητες αποδείξεις.

Πρώτον, γιατί η καλλιέργεια του βαμβακιού απαιτεί τη λιγότερη ποσότητα αζωτούχων λιπασμάτων ανά στρέμμα, απ' όλες τις άλλες καλλιέργειες, πλην αυτής των κουκιών (π.χ. το καλαμπόκι χρειάζεται 30 με 35 κιλά, οι δεντροκαλλιέργειες γύρω στα 30, ενώ το βαμβάκι 10 με 15). Δεύτερον, γιατί το κάλπικο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη νιτρορύπανση αποδείχνεται και από το γεγονός, πως, εδώ και δύο χρόνια, μένει αναπάντητο το αίτημα 15 φορέων (ανάμεσά τους το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η ΔΕΥΑΛ, το ΕΘΙΑΓΕ), να γίνει ολοκληρωμένη έρευνα και μελέτη, για το θέμα της ρύπανσης των υδάτων στη Θεσσαλία. Τρίτον, γιατί η κυβέρνηση, και ειδικά το υπουργείο Γεωργίας, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο καθοδήγησης και ενημέρωσης των αγροτών για τη σωστή και οικονομική λίπανση των καλλιεργειών τους. Τέταρτον, γιατί η όποια νιτρορύπανση των υδάτων της Θεσσαλίας θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπιστεί με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά τα γνωστά και σχετικά αιτήματα του αγροτικού κινήματος (εκτροπή Αχελώου, ανασύσταση Κάρλας, φράγμα Σμόκοβου, κλπ.) χρόνια τώρα μένουν αδικαίωτα.

Μήπως θέλει κι άλλες αποδείξεις ο κ. Ανωμερίτης..;

Τα... ανεξήγητα

Ψάχνουν, λέει και δεν μπορούν να βρουν γιατί πέφτει το Χρηματιστήριο, ενώ η δραχμή κάνει το γύρο του θριάμβου στις Βρυξέλλες, μετά την... ανατίμησή της, τα κέρδη των βιομηχάνων και λοιπών εχόντων και κατεχόντων πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ και τα Βαλκάνια περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες τους Ελληνες επιχειρηματίες.

Να τους πούμε εμείς, λοιπόν, τι φταίει. Ο Κ. Σημίτης είναι ο μεγάλος φταίχτης. Βέβαια... Εδωσε αυξήσεις 4% στους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους και υπονόμευσε τη δημοσιονομική σταθερότητα. Ασε, που σκέφτεται, να χαρίσει και κάτι λίγα χρέη από πανωτόκια σε μερικούς αγρότες... Οταν ο πρωθυπουργός της χώρας έχει μια τέτοια απλόχερη πρακτική και μοιράζει δεξιά και αριστερά όλα όσα με θυσίες κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, πώς να πάει καλά το χρηματιστήριο;

Τέλος πάντων, για να τελειώσει το πλασάρισμα των Ελλήνων επιχειρηματιών στην Τουρκία από τον Γ. Παπανδρέου και θα δούμε τι θα γίνει...

Απλές συγκρίσεις

Κέρδη 2,7 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμούν οι ιθύνοντες των 276 εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών, πως θα έχουν το τρέχον έτος, σύμφωνα με σχετική έρευνα, που δημοσίευσε η χτεσινή «Εξουσία». Τα κέρδη τους, δηλαδή, θα σημειώσουν αύξηση, σε σχέση με το 1999, κατά 25,7%, ενώ ο όγκος των πωλήσεών τους εκτιμούν πως θα ανέλθει στα 13,3 τρισ. δραχμές, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 17,2%.

Και μπορεί, όλ' αυτά η «Εξουσία», να τα προβάλλει με προφανή στόχο να ερεθίσει το ενδιαφέρον και τις προσδοκίες των λεγόμενων μικρο-επενδυτών του Χρηματιστηρίου, αλλά εμείς θα συμβουλεύαμε τους εργαζόμενους να κάνουν μια απλή σύγκριση του παραπάνω ποσοστού αύξησης των κερδών του κεφαλαίου και του ποσοστού αύξησης των μισθών και των συντάξεων...

Τα προσχήματα...

Στην αρχή παρουσιάστηκαν δύο αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Το Βήμα». Κι εκεί, που αναρωτιόμασταν, τι τους ήρθε ξαφνικά των επιτελών της εφημερίδας να κάνουν τόσο ντόρο, για κάποιες, παλιές, ανεπαρκείς και ξεπερασμένες - έτσι κι αλλιώς - μελέτες, σχετικά με τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων και ορισμένων τροφών από την κατάχρηση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ήρθαν οι προχτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Γεωργίας, για να μας λύσουν τις απορίες.

Με πρόσχημα, λοιπόν, την προστασία του περιβάλλοντος από τη νιτρορύπανση, ο Γ. Ανωμερίτης «αποφάσισε και διέταξε» τη μείωση κατά 700.000 στρέμματα ή κατά 17% περίπου, της βαμβακοκαλλιέργειας και, μάλιστα, από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Μέτρο, το οποίο - όπως δείχνουν όλα τα σημερινά δεδομένα - θα εφαρμοστεί με επιβολή ατομικού στρεμματικού πλαφόν στους βαμβακοπαραγωγούς και θα οδηγήσει σ' ένα δραστικό και βίαιο περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, με αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις, στους δοκιμαζόμενους ήδη αγρότες - βαμβακοκαλλιεργητές.

Κι ας είστε σίγουροι, πως η προαναφερόμενη αντιαγροτική «διαταγή» του υπουργείου Γεωργίας, δε θα είναι η τελευταία... Οι σχετικές κατευθύνσεις των κοινοτικών κανονισμών και των επιταγών της διαβόητης «Ατζέντας 2000» δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό. Εκτός και το αγροτικό και, γενικότερα, το μαζικό λαϊκό κίνημα υψώσουν το ανάστημά τους και στείλουν τις πολιτικές αυτές στο καλάθι των αχρήστων.

Ο μέγας εφιάλτης

Αν συμφωνούν όλες οι μετρήσεις σε κάτι, αυτό είναι ότι η ανεργία είναι ο πρώτος και ο κύριος εφιάλτης των Ελλήνων. Το 60% πιστεύει ότι η ανεργία θα αυξηθεί και άλλο το 2000 στη χώρα μας και ο ένας στους τρεις Ελληνες εργαζόμενους δηλώνει πως φοβάται ότι θα χάσει τη θέση εργασίας που σήμερα έχει, σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικής εταιρίας δημοσκοπήσεων. Προστίθεται, μάλιστα, ότι οι Ελληνες αισθάνονται πιο ανασφαλείς από όλους τους Ευρωπαίους, πράγμα που εξηγείται από τους ρυθμούς εξάπλωσης της μάστιγας στη χώρα μας, όπου η ανεργία εκεί που πριν λίγα χρόνια ήταν αισθητά κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, τώρα είναι περί τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω!

Αλλά και η έρευνα της «Μέτρον Ανάλυσης» αναδεικνύει -όπως πληροφορούμαστε- την ανεργία ως το μέγα πρόβλημα, που θα έχει να αντιμετωπίσει και η κυβέρνηση στις επικείμενες εκλογές, μαζί με την υγεία, την παιδεία, το συγκοινωνιακό...

Βλέπετε η «αποτελεσματική» κυβέρνηση Σημίτη επιβεβαιώνεται ως τέτοια μόνο όταν πρόκειται να μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή του κοσμάκη, ακριβώς στους τομείς που τη συνθέτουν κατά κύριο λόγο: Εργασία, υγεία, παιδεία, ασφάλεια, μετακίνηση...

Προπαντός ... φιλότιμο!

Οχι μόνο δεν παραιτείται - όπως είχε δεσμευτεί με δήλωσή του στις 12 του Γενάρη - ο Ε. Γιαννόπουλος από υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά προχτές έκανε μια ακόμα... υπέρβαση, χαρακτηρίζοντας «ασύστολα ψεύδη» τα περί παραίτησής του!!!

Αυτό, όμως, καθόλου δεν τον εμπόδισε να πάει την ίδια βραδιά να δει την παράσταση: «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο»!

Προπαντός, φιλότιμο...

Ο «άθλος» του

Θα μπούμε

-λέει- στην ΟΝΕ

κι αβέρτα

καμαρώνει,

και αποκρύπτει

απ' το λαό

πως στου «Ευρώ»

τη «ζώνη»

οι μισθωτοί

θα χάσουνε

ως και

το... παντελόνι!

Θα μπούμε

-λέει- στην ΟΝΕ

κι «εύγε»

και ψήφους θέλει,

μα στην ΟΝΕ,

είναι γνωστό,

λίγοι «θα γλείψουν

μέλι»

και οι πολλοί

«σαν τα σκυλιά

θα πάνε

στο αμπέλι»!


Ο οίστρος

Η πραγματική όψη της πολιτικής

«Στην Αγκυρα από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Παπανδρέου, συζητεί τα Ελληνοτουρκικά με τον ομόλογό του κ. Ι. Τζεμ, υπογράφει συμφωνίες και προλειαίνει το έδαφος για τους Ελληνες επιχειρηματίες», γράφει το πρώτο αναγγελτικό του χτεσινού «Βήματος», υπό τη χαρακτηριστική σήμανση «η άλλη όψη της πολιτικής». Και συνεχίζει αναφερόμενο στο ταξίδι κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματιών (Θ. Καρατζά, Ι. Κωστόπουλου, Σ. Κόκκαλη, Π. Παναγόπουλου και Π. Κουτσίκου) το Σάββατο, αύριο δηλαδή, στην Κωνσταντινούπολη. «Στόχος τους - σημειώνει - είναι ένας: μεγάλες δουλιές με τους Τούρκους επιχειρηματίες και γρήγορα. Πεδίον δράσης, οι δυο πλευρές του Αιγαίου, η τουρκική ενδοχώρα και οι πτωχές σε εισόδημα πλην όμως πάμπλουτες σε φυσικούς πόρους μουσουλμανικές (πρώην Σοβιετικές) Δημοκρατίες...».

Στο ολοσέλιδο θέμα που φιλοξενεί στις εσωτερικές σελίδες της η εφημερίδα, περιέχει αρκετές πληροφορίες για τις μπίζνες και τις κοινές εταιρίες που προωθούνται «και με τη συμμετοχή Αμερικάνων, που ενδιαφέρονται όχι μόνο για την ελληνική και τουρκική αγορά, αλλά κυρίως για την ταχύτατη διείσδυση στις ισλαμικές Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης...».

Η εν λόγω εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι «η τελική λίστα (σ.σ. των επιχειρηματιών) καταρτίστηκε ύστερα από διαβουλεύσεις, αντεγκλήσεις, προσθαφαιρέσεις και απειλές (!) αρκετών ημερών»... Ολα αυτά είναι όντως πολύ διαφωτιστικά. Διαφωτιστικά, για το πώς, από ποιους και γιατί διαμορφώνονται πολιτικές, για το πώς, από ποιους και γιατί κόβονται ή οικοδομούνται γέφυρες καλής γειτονίας και φιλίας, ανάλογα κάθε φορά με τα καλά και συμφέροντα, όχι των λαών των δυο χωρών, αλλά εκείνων που δε γνωρίζουν πατρίδα. Μιλάμε, επομένως, όχι για την άλλη, αλλά την πραγματική όψη - αυτής - της πολιτικής.

Εύθικτοι

ΡΕ, ΚΟΙΤΑΧΤΕ που θίχτηκε το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Γιάννης Ανθόπουλος, γιατί εκτέθηκε, λέει, η χώρα στο εξωτερικό από την κατάληψη του Γενικού Προξενείου του Μονάχου!

Αυτή που έκαναν οι γονείς και οι φορείς, επειδή στο κτίριο που στεγάζονται δυο σχολεία βρέθηκαν υψηλές ποσότητες καρκινογόνων ουσιών.

Τι γελοίους τους αποκάλεσε τους ανθρώπους, τι ηλίθιους. Αλλά τέλος πάντων, οι συμπεριφορές του εν λόγω «εκσυγχρονιστή» είναι γνωστές. Ενα ερώτημα έχουμε: Εκτίθεται λιγότερο η... χώρα όταν τα παιδιά των μεταναστών της κινδυνεύουν;

Οταν το υπουργείο αδιαφορεί εδώ και τόσο καιρό για το δίκαιο αίτημα των μεταναστών και πάει να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες, δεν εκτίθεται η χώρα;

Οταν το μόνο κριτήριο για την ενοικίαση του συγκεκριμένου κτιρίου ήταν... το φτηνό νοίκι του, διότι η κυβέρνηση βλέπει τους μαθητές ως αριθμούς, η... χώρα είναι μια χαρά;

Καλά θα κάνουν, λοιπόν, ορισμένοι υφυπουργοί να είναι... πιο μαζεμένοι στις τοποθετήσεις τους και, τέλος πάντων, αν τους χάλασε η «μόστρα» της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δε φταίει κανένας άλλος από την πολιτική τους.

Τι θέλουν, δηλαδή, να κάνει ο κόσμος; Να αδιαφορούν γι' αυτά που πρέπει να του προσφέρουν και να λέει... «ευχαριστώ»; Για λίγη σοβαρότητα...

ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ με την υπόθεση της πώλησης της ΕΑΒ, κάτω από το τραπέζι, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να το ξέρει κανείς, πλην των... εμπλεκομένων. Δηλαδή των εταιριών και του υπουργείου Αμυνας.

Το Μάη, λέει, θα έχει λήξει η υπόθεση και τότε θα δούμε... τον νικητή. Ομως, σίγουρα τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά. Αυτό εύκολα το διακρίνει ο καθένας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ