Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το νέο εξοπλιστικό επί σκηνής

Οι «ουρές», όπως αποκαλούν τις εκκρεμότητες, του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος (1996-2000) και η κατάρτιση του νέου πενταετούς (2001-2005) είναι το αντικείμενο του σημερινού Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Οσον αφορά το τρέχον πενταετές κατά το σημερινό ΚΥΣΕΑ αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για επιμέρους πλευρές που αφορούν τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις για την αγορά μαχητικών τύπου «F-16» και «Μιράζ 2005», θα γίνει συζήτηση για το μέσο μεταγωγικό αεροσκάφος χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα γίνει και η τελική επιλογή. Οσον αφορά την επιλογή του νέου τύπου άρματος μάχης, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πακέτο που μένει ανοιχτό, ύψους 600 δισ. δραχμών, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα αυτό θα μετακυλήσει στο επόμενο πενταετές. Αλλά ούτε και για το μαχητικό της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας «Eurofighter» αναμένεται να παρθούν τελικές αποφάσεις, αφού συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνδέονται με την πορεία ιδιωτικοποίησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Σχετικά με το νέο πενταετές, στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να οριστεί το συνολικό ποσόν που θα ανέλθουν οι παραγγελίες. Τα αιτήματα από το υπουργείο Αμυνας φθάνουν τα 4,5 τρισ. δραχμές, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να κινείται στο επίπεδο των 3,4 τρισ. δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ