Πέμπτη 23 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ο οργανωμένος λαός έχει τη δύναμη να ανατρέψει τα μνημόνια παλιά και νέα

Η ομιλία του Λεωνίδα Σακκά, στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια

Ο Λεωνίδας Σακκάς
Ο Λεωνίδας Σακκάς
Την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια έκανε ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων. Παραθέτουμε την ομιλία:

«Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε νέα αντεργατική λαίλαπα. Η ψήφιση του 3ου Μνημονίου από τη νέα "συμμαχία των προθύμων», το ενιαίο αντιδραστικό μέτωπο των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ έγινε κατά παραγγελία των ντόπιων και Ευρωπαίων καπιταλιστών. Κλιμακώνουν την επίθεσή τους σε βάρος της εργατικής τάξης της πατρίδας μας και του εργαζόμενου λαού.

Νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα προστίθενται στα παλιά μνημoνιακά μέτρα και μεγαλώνουν το Γολγοθά που ανεβαίνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Δένουν το λαό και τους εργαζομένους με νέες αλυσίδες, προκειμένου να δυσκολέψουν την πάλη του.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκαλεί! Δεν μας φτάνουν οι απάτες, οι υποκρισίες, οι τακτικισμοί, τα ψέματά τους, τα κάλπικα δημοψηφίσματά τους, έφτασαν στο σημείο να αναφέρουν ότι στα νέα μέτρα υπάρχει "κοινωνική δικαιοσύνη" και ότι θα κάνουν "ήπια εφαρμογή" του μνημονίου.

Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

Η νέα αντιλαϊκή συμφωνία τσακίζει ό,τι είχε απομείνει όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση από τα προηγούμενα μνημόνια. Καταργούν το δικαίωμα στη σύνταξη για τις νεότερες ηλικίες. Απελευθερώνουν τους πλειστηριασμούς σπιτιών για χρέη προς τις τράπεζες!


Δε θα κάτσουμε παθητικά να παρατηρούμε τις εξελίξεις από την τηλεόραση, ούτε θα χορέψουμε μαζί τους το χορό του Ζαλόγγου.

Καλούμε το λαό να οργανωθεί παντού, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές. Να δυναμώσουμε τα δικά μας όπλα, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη. Από τώρα να κυριαρχήσει παντού το σύνθημα: "Κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη".

Οι γονείς μας και οι παππούδες μας έχουν ζήσει στιγμές πραγματικών μαχών στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας για να μην ξεσπιτωθούν οικογένειες σε πολύ πιο δύσκολες εποχές. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, βυθισμένοι στα προβλήματα. Ολοι για έναν και ένας για όλους.

Επιβάλλουν νέα φοροληστεία στο ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Ερχονται να απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις, να νομιμοποιήσουν τα Lock Out της εργοδοσίας, να χαρίσουν στη μεγαλοεργοδοσία ακόμα και τα ψίχουλα τις αποζημιώσεις που έδινε, όταν πέταγε εργαζομένους στο δρόμο μετά από χρόνια ξεζούμισμα. Φέρνουν νέα δεσμά, νέους περιορισμούς της συνδικαλιστικής δράσης με απαγόρευση απεργιών.

Για μια ακόμα φορά, ακούμε από την "κυβερνώσα ανανεωτική αριστερά" αυτή τη φορά, το ίδιο αισχρό επιχείρημα: Οτι "το κάνουν για το καλό μας", "για να μας σώσουν από τα χειρότερα" και ότι "τα μέτρα είναι προσωρινά". Από τα χειρότερα σώζουν μόνο τους μονοπωλιακούς ομίλους, υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και τα μέτρα είναι μόνιμα στην καμπούρα μας.


Οι δυνάμεις που αποτελούν την πλειοψηφία σε πολλές μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όχι μόνο δεν στάθηκαν στο πλάι των εργαζομένων, απεναντίας όπως στα προηγούμενα χρόνια έτσι και την κρίσιμη αυτή περίοδο, ήταν κομμάτι της δύναμης και του μετώπου των αστικών κομμάτων, της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Για μια ακόμα φορά, ανεξάρτητα από παραλείψεις και αδυναμίες, μόνο τα συνδικάτα, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται και δρουν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με τη σωστή έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης και της αντίστασης των εργαζομένων.

Η πείρα ανέδειξε με τον πιο ζωντανό τρόπο την ανάγκη για ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα! Συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.

Εχουμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά και κατά κλάδο μια εργοδοσία εξοπλισμένη με ένα ακόμα πιο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, με ένα ακόμα μνημόνιο, που αλυσοδένει εμάς τους εργαζόμενους και επιβάλλει με νόμους και διατάγματα ό,τι ακριβώς ήθελαν και απαιτούσαν οι εργοδότες.

Ηρθε η ώρα να δοκιμάσει η εργατική τάξη τη δύναμή της

Αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Βλέπουμε πως ο ταξικός εχθρός μας οργανώνεται και εξοπλίζεται. Αν δεν ένιωθε κανένα φόβο από την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία, δεν θα είχε λόγο να το κάνει. Ξέρουν πολύ καλά αυτοί και εμείς είμαστε σίγουροι ότι όταν ο λαός συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, τίποτα δε θα μπορεί να τον σταματήσει. Γιατί στον οργανωμένο λαό με την εργατική τάξη στην πρώτη γραμμή, δεν μπορεί να κυριαρχήσει ο φόβος. Επικρατούνε η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια, που είναι πολύ πιο δυνατά συναισθήματα και τραβάνε την Ιστορία μπροστά.

Τότε οι νόμοι και τα μνημόνια θα χαθούνε σαν κουρελόχαρτα μπροστά στην ορμή και την αποφασιστικότητα του κινήματος. Η Ιστορία μας είναι γεμάτη από τέτοιες ηρωικές σελίδες, που είναι ανάγκη να γραφτούν και από τη δική μας γενιά.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης, κοινής δράσης και κοινού αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που κατανοεί ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και θέλει να αντισταθεί. Να δράσουμε μαζί, με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, παλιών και νέων.

Τώρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης παντού. Ο οργανωμένος λαός είναι τεράστια δύναμη. Αν χτες ήταν απλά αναποτελεσματικό να είναι ένας εργαζόμενος ανοργάνωτος μακριά από το σωματείο του, μετά από αυτές τις εξελίξεις κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Ειδικά για αυτό απευθυνόμαστε στους νέους και τις νέες.

Ολοι και όλες μαζί, ανεξάρτητα τι ψήφιζε ο καθένας, σε όποιο θεό και να πιστεύουμε, ότι χρώμα και εθνικότητα και αν έχουμε οργανωνόμαστε, παίρνουμε απόφαση για αγώνα.

Αυτός είναι ο δρόμος για να χτίσουμε ένα μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα με ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων, δημοκρατική λειτουργία, ικανό να αντιμετωπίζει μαχητικά τους καπιταλιστές εργοδότες, τα κόμματά τους, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες. Να συμβάλλει στο χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας. Κίνημα που θα αντεπιτεθεί για την απόκρουση των αντιλαϊκών μνημονίων, για την οργάνωση της αλληλεγγύης, την υπεράσπιση του λαού, για την αγωνιστική ενότητα του λαού με στόχο την απαλλαγή από τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές που καταδυναστεύουν τις ζωές μας.

Ο δρόμος του καπιταλισμού δοκιμάστηκε και τα έχει φάει τα ψωμιά του. Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε και μας τον κλέβουν από το τραπέζι. Να πάψουμε να ακολουθάμε αιτήματα με βάση τού τι είναι εφικτό για τα αφεντικά. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε, τα έχουμε δοκιμάσει όλα. Αυτό που δεν έχουμε δοκιμάσει είναι η δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού και τώρα ήρθε η ώρα για μάχη και για ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ