Πέμπτη 23 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση χτες, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια:

«Ετσι κι αλλιώς στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να τους αφήσει σε χλωρό κλαρί, τόσο τους σημερινούς κυβερνώντες όσο και όσους κυβέρνησαν μέχρι σήμερα αυτή τη χώρα, αλλά και την τρόικα, το μεγάλο κεφάλαιο.

Πρέπει ο ελληνικός λαός σήμερα να οργανωθεί τώρα στα ταξικά συνδικάτα, να πυκνώσει τις γραμμές του εργατικού κινήματος, να ενωθεί σε μια μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, ενάντια στις κυβερνήσεις τους, στο κεφάλαιο, σε όλους αυτούς που του πίνουν το αίμα καθημερινά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σε συμπόρευση και πάλη με το ΚΚΕ. Σήμερα χρειάζεται ένα λαϊκό κίνημα, μια Λαϊκή Συμμαχία, χειραφετημένα από ψεύτικες προσδοκίες, από κάλπικες ελπίδες, από εκβιασμούς, από τη φοβία, από την τρομοκρατία. Πρέπει αυτός ο λαός εδώ και τώρα να ορθώσει ξανά το κεφάλι και θα νικήσει».

Στο σημερινό ένθετο της «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» διαβάζουμε:

-- Ααναλυτικό ρεπορτάζ από τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια, καθώς στη Βουλή γινόταν η συζήτηση για το νόμο που επιτρέπει τους πλειστηριασμούς σπιτιών.

-- Επίσης, ιστορικό αφιέρωμα στην απεργία των εργατών το 1929 στην Ελευσίνα, που χτυπήθηκε άγρια από τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής.

Ο οργανωμένος λαός έχει τη δύναμη να ανατρέψει τα μνημόνια παλιά και νέα

Η ομιλία του Λεωνίδα Σακκά, στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια

Ο Λεωνίδας Σακκάς
Ο Λεωνίδας Σακκάς
Την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια έκανε ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Λιθογράφων. Παραθέτουμε την ομιλία:

«Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε νέα αντεργατική λαίλαπα. Η ψήφιση του 3ου Μνημονίου από τη νέα "συμμαχία των προθύμων», το ενιαίο αντιδραστικό μέτωπο των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ έγινε κατά παραγγελία των ντόπιων και Ευρωπαίων καπιταλιστών. Κλιμακώνουν την επίθεσή τους σε βάρος της εργατικής τάξης της πατρίδας μας και του εργαζόμενου λαού.

Νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα προστίθενται στα παλιά μνημoνιακά μέτρα και μεγαλώνουν το Γολγοθά που ανεβαίνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Δένουν το λαό και τους εργαζομένους με νέες αλυσίδες, προκειμένου να δυσκολέψουν την πάλη του.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκαλεί! Δεν μας φτάνουν οι απάτες, οι υποκρισίες, οι τακτικισμοί, τα ψέματά τους, τα κάλπικα δημοψηφίσματά τους, έφτασαν στο σημείο να αναφέρουν ότι στα νέα μέτρα υπάρχει "κοινωνική δικαιοσύνη" και ότι θα κάνουν "ήπια εφαρμογή" του μνημονίου.

Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

Η νέα αντιλαϊκή συμφωνία τσακίζει ό,τι είχε απομείνει όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση από τα προηγούμενα μνημόνια. Καταργούν το δικαίωμα στη σύνταξη για τις νεότερες ηλικίες. Απελευθερώνουν τους πλειστηριασμούς σπιτιών για χρέη προς τις τράπεζες!


Δε θα κάτσουμε παθητικά να παρατηρούμε τις εξελίξεις από την τηλεόραση, ούτε θα χορέψουμε μαζί τους το χορό του Ζαλόγγου.

Καλούμε το λαό να οργανωθεί παντού, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές. Να δυναμώσουμε τα δικά μας όπλα, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη. Από τώρα να κυριαρχήσει παντού το σύνθημα: "Κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη".

Οι γονείς μας και οι παππούδες μας έχουν ζήσει στιγμές πραγματικών μαχών στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας για να μην ξεσπιτωθούν οικογένειες σε πολύ πιο δύσκολες εποχές. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, βυθισμένοι στα προβλήματα. Ολοι για έναν και ένας για όλους.

Επιβάλλουν νέα φοροληστεία στο ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα. Ερχονται να απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις, να νομιμοποιήσουν τα Lock Out της εργοδοσίας, να χαρίσουν στη μεγαλοεργοδοσία ακόμα και τα ψίχουλα τις αποζημιώσεις που έδινε, όταν πέταγε εργαζομένους στο δρόμο μετά από χρόνια ξεζούμισμα. Φέρνουν νέα δεσμά, νέους περιορισμούς της συνδικαλιστικής δράσης με απαγόρευση απεργιών.

Για μια ακόμα φορά, ακούμε από την "κυβερνώσα ανανεωτική αριστερά" αυτή τη φορά, το ίδιο αισχρό επιχείρημα: Οτι "το κάνουν για το καλό μας", "για να μας σώσουν από τα χειρότερα" και ότι "τα μέτρα είναι προσωρινά". Από τα χειρότερα σώζουν μόνο τους μονοπωλιακούς ομίλους, υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και τα μέτρα είναι μόνιμα στην καμπούρα μας.


Οι δυνάμεις που αποτελούν την πλειοψηφία σε πολλές μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όχι μόνο δεν στάθηκαν στο πλάι των εργαζομένων, απεναντίας όπως στα προηγούμενα χρόνια έτσι και την κρίσιμη αυτή περίοδο, ήταν κομμάτι της δύναμης και του μετώπου των αστικών κομμάτων, της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Για μια ακόμα φορά, ανεξάρτητα από παραλείψεις και αδυναμίες, μόνο τα συνδικάτα, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται και δρουν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με τη σωστή έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης και της αντίστασης των εργαζομένων.

Η πείρα ανέδειξε με τον πιο ζωντανό τρόπο την ανάγκη για ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα! Συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.

Εχουμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά και κατά κλάδο μια εργοδοσία εξοπλισμένη με ένα ακόμα πιο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, με ένα ακόμα μνημόνιο, που αλυσοδένει εμάς τους εργαζόμενους και επιβάλλει με νόμους και διατάγματα ό,τι ακριβώς ήθελαν και απαιτούσαν οι εργοδότες.

Ηρθε η ώρα να δοκιμάσει η εργατική τάξη τη δύναμή της

Αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Βλέπουμε πως ο ταξικός εχθρός μας οργανώνεται και εξοπλίζεται. Αν δεν ένιωθε κανένα φόβο από την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία, δεν θα είχε λόγο να το κάνει. Ξέρουν πολύ καλά αυτοί και εμείς είμαστε σίγουροι ότι όταν ο λαός συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, τίποτα δε θα μπορεί να τον σταματήσει. Γιατί στον οργανωμένο λαό με την εργατική τάξη στην πρώτη γραμμή, δεν μπορεί να κυριαρχήσει ο φόβος. Επικρατούνε η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια, που είναι πολύ πιο δυνατά συναισθήματα και τραβάνε την Ιστορία μπροστά.

Τότε οι νόμοι και τα μνημόνια θα χαθούνε σαν κουρελόχαρτα μπροστά στην ορμή και την αποφασιστικότητα του κινήματος. Η Ιστορία μας είναι γεμάτη από τέτοιες ηρωικές σελίδες, που είναι ανάγκη να γραφτούν και από τη δική μας γενιά.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης, κοινής δράσης και κοινού αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που κατανοεί ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο και θέλει να αντισταθεί. Να δράσουμε μαζί, με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, παλιών και νέων.

Τώρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης παντού. Ο οργανωμένος λαός είναι τεράστια δύναμη. Αν χτες ήταν απλά αναποτελεσματικό να είναι ένας εργαζόμενος ανοργάνωτος μακριά από το σωματείο του, μετά από αυτές τις εξελίξεις κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Ειδικά για αυτό απευθυνόμαστε στους νέους και τις νέες.

Ολοι και όλες μαζί, ανεξάρτητα τι ψήφιζε ο καθένας, σε όποιο θεό και να πιστεύουμε, ότι χρώμα και εθνικότητα και αν έχουμε οργανωνόμαστε, παίρνουμε απόφαση για αγώνα.

Αυτός είναι ο δρόμος για να χτίσουμε ένα μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα με ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων, δημοκρατική λειτουργία, ικανό να αντιμετωπίζει μαχητικά τους καπιταλιστές εργοδότες, τα κόμματά τους, τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες. Να συμβάλλει στο χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας. Κίνημα που θα αντεπιτεθεί για την απόκρουση των αντιλαϊκών μνημονίων, για την οργάνωση της αλληλεγγύης, την υπεράσπιση του λαού, για την αγωνιστική ενότητα του λαού με στόχο την απαλλαγή από τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές που καταδυναστεύουν τις ζωές μας.

Ο δρόμος του καπιταλισμού δοκιμάστηκε και τα έχει φάει τα ψωμιά του. Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε και μας τον κλέβουν από το τραπέζι. Να πάψουμε να ακολουθάμε αιτήματα με βάση τού τι είναι εφικτό για τα αφεντικά. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να περιμένουμε, τα έχουμε δοκιμάσει όλα. Αυτό που δεν έχουμε δοκιμάσει είναι η δύναμη της εργατικής τάξης και του λαού και τώρα ήρθε η ώρα για μάχη και για ζωή».

Στην Εφορία στο Αγρίνιο

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Εφορία έκανε το πρωί της Τετάρτης το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, μοιράζοντας την ανακοίνωσή του και καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο απογευματινό συλλαλητήριο. «Εχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα μνημόνιά τους και όλους τους αντεργατικούς τους νόμους. Ολοι στη μάχη!» ήταν το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου.

ΠΑΣΕΒΕ
Οργανώνουμε καλύτερα την αντίδρασή μας στην επίθεση, ενισχύουμε την αγωνιστική δράση μαζί με το ταξικό κίνημα των εργαζομένων

Συνεδρίασε στις 21 Ιούλη 2015 η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και συζήτησε τις εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, με τις κλειστές τράπεζες, τη νέκρωση της αγοράς και το 3ο μνημόνιο.

Εκτιμήθηκε ότι μετά το κάλπικο δημοψήφισμα και τη νέα συμφωνία-μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που στηρίχθηκε και από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, διαμορφώνονται ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες για τα λαϊκά στρώματα, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, συνταξιούχους.

Η ψήφιση των πρώτων αντιλαϊκών μέτρων που αυξάνουν τη φορολογία και το ΦΠΑ και μειώνουν τις συντάξεις, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φτώχεια, θα επιταχύνουν τη χρεοκοπία και τα λουκέτα.

Το αγωνιστικό - αντιμονοπωλιακό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων απορρίπτει τον εκβιασμό που προσπαθούν να περάσουν η κυβέρνηση και τα κόμματα που προσκυνάνε την ΕΕ. Και με το μνημόνιο και με την έξοδο από το ευρώ και τη χρεοκοπία, το αποτέλεσμα για τους αυτοαπασχολούμενους θα είναι: Νέα χρέη, μείωση τζίρου, φτώχεια και λουκέτα. Ταυτόχρονα, τμήματα του μονοπωλιακού κεφαλαίου θα πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους και με τις δύο επιλογές.

Σύμμαχοι στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - δανειστών αναδείχτηκαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ. Δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων, οι συνάδελφοι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη.

Η δράση μας το επόμενο διάστημα πρέπει να επικεντρώνει στα εξής:

  • Στήριγμά μας είναι τα Σωματεία, οι Ενώσεις, οι Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα, που πρέπει να δυναμώσουν τη λειτουργία και τη δράση τους.
  • Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους για τα αντιλαϊκά μέτρα και τις επιπτώσεις τους, τους καλούμε πλατιά να συσπειρωθούν, να οργανωθούν, να μπουν στον αγώνα.
  • Οργανώνουμε καλύτερα την αντίδρασή μας στην επίθεση, ενισχύουμε την αγωνιστική δράση, οργανώνουμε κινητοποιήσεις μαζί με το ταξικό κίνημα των εργαζόμενων και τις δυνάμεις της συμμαχίας.
  • Οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για τα νέα μέτρα, να τους δυσκολέψουμε, για να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των μικρών ΕΒΕ.
  • Οργανώνουμε την αλληλεγγύη στους συναδέλφους που δοκιμάζονται. Στόχος είναι το κάθε σωματείο να γίνει αποκούμπι στον κλάδο και στη γειτονιά, να ενισχυθούν οι Λαϊκές Επιτροπές.

Για τη διευκόλυνση της δράσης, της επαφής και της ενημέρωσης των συναδέλφων, θα βγει άμεσα φυλλάδιο με τα νέα μέτρα του 3ου μνημονίου και τις επιπτώσεις τους. Ολες οι Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ και τα σωματεία που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ να συνεδριάσουν άμεσα και να φτιάξουν πρόγραμμα δράσης. Να αξιοποιηθεί το καλοκαίρι για την καλή ενημέρωση και οργάνωση.

Πρώτα οι αξιώσεις των τραπεζών, στον πάτο τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους

Το ψαλίδισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης μιας εταιρείας, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει: «Εκτός όλων των άλλων αντιλαϊκών ρυθμίσεων, για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και των τραπεζών, χτυπά ακόμη παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που είναι πάντα ο ασθενέστερος οφειλέτης στην πολιτική δίκη και τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης (...) Μεταξύ των άλλων αντιλαϊκών ρυθμίσεων, φέρνει νέα πρόβλεψη για ικανοποίηση και των μη προνομιούχων απαιτήσεων στον πίνακα κατάταξης, με μείωση του ποσοστού ικανοποίησης των εργατικών απαιτήσεων στο 25% (...) Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, απαιτούμε την απόσυρση της ρύθμισης και καλούμε τα συνδικάτα να αντιταχθούν και να αποτρέψουν με την πάλη τους τη μείωση του ποσοστού στην ικανοποίηση των εργατικών απαιτήσεων μετά από πλειστηριασμό, αφού οι απαιτήσεις αυτές είναι ιδρώτας και κόπος τους, ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος μέσα από τη δική τους εργασία, το μοναδικό τους εισόδημα από την πώληση της εργατικής τους δύναμης».

Στο δρόμο και οι αγρότες

Εξω από τον ΟΓΑ στην Τρίπολη
Εξω από τον ΟΓΑ στην Τρίπολη
Συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του ΟΓΑ στην Τρίπολη και μαχητική πορεία στη ΔΟΥ, όπου επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, οργάνωσαν χτες οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο, αντιδρώντας στα μέτρα του τρίτου μνημονίου, που οδηγούν τους αγρότες στο ξεκλήρισμα. «Οχι στο μνημόνιο Τσίπρα - Οχι στο ξεκλήρισμα», έγραφε το πανό που ανάρτησαν στην πρόσοψη του κτιρίου του ΟΓΑ, νωρίς το πρωί. Η φορολογία από το πρώτο ευρώ με 26%, η προκαταβολή φόρου στο 100% για την επόμενη χρονιά, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο τριπλάσιο, η αύξηση του ΦΠΑ που θα απογειώσει τις τιμές σε βασικά αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές, είναι μερικά από τα μέτρα στα οποία αντιδρούν.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Αγγέλου, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας. Επισήμανε τις οδυνηρές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του νέου μνημονίου στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας και κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, ξεκινώντας από τα απογευματινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου.

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Μήθυμνας, πρώην Δήμου Αρμένων, Μεσκλών, Κάινας, και Γαβαλοχωρίου. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και το συντριπτικό πλήγμα που αυτά συνεπάγονται για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά.


Στην Εφορία συγκεντρώθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά
Στην Εφορία συγκεντρώθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά
«Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, εμπρός λαέ για άλλη κοινωνία»

Μεγάλη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Η διαδήλωση στο Σύνταγμα
Η διαδήλωση στο Σύνταγμα
Στο δρόμο βρέθηκαν ξανά χτες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και σπουδαστές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και διαδήλωσαν ενάντια στη δεύτερη δέσμη αντιλαϊκών μέτρων, την ώρα που αυτά έμπαιναν για συζήτηση στη Βουλή.

«Οχι στο νέο βάρβαρο μνημόνιο. Με τα μονοπώλια ή τις ανάγκες του λαού. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει», έγραφε το πανό στην κεφαλή της πορείας στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή τα συνθήματα υπενθύμιζαν πως πηγή της ελπίδας του λαού να απαλλαγεί από τα μνημόνια διαρκείας και τις επιπτώσεις τους, δεν μπορεί να είναι άλλη από τους αγώνες στους οποίους θα βάλει ο ίδιος τη σφραγίδα του: «Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, εμπρός λαέ για άλλη κοινωνία», «Είμαστε σε πόλεμο, μην παραδοθείς! Εφτασε η ώρα να ξεσηκωθείς», «Τώρα με το ΠΑΜΕ, μη μένεις φοβισμένος, ντροπή για τον εργάτη να ζει υποταγμένος».

Στην Ομόνοια, από τις τέσσερις προσυγκεντρώσεις έφτασαν τα μπλοκ των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών, διαμηνύοντας: «Εφτασε η ώρα να ξεσηκωθούμε, μνημόνια διαρκείας εμείς δε θα δεχθούμε».

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Η πορεία στη Σταδίου
Η πορεία στη Σταδίου
Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο ΠΑΜΕ έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Στοκχόλμης, ενώ στο συλλαλητήριο πήραν μέρος ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΣΟ, Βαλεντίν Πάτσο, και αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κονγκό με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Ραμαζανί Αμουντάλα.

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μεγάλη πορεία που διέσχισε τη Σταδίου και απλώθηκε σ' όλη την έκταση από το ύψος της Βουκουρεστίου στη Σταδίου, στην πλατεία Συντάγματος, σ' όλη τη Φιλελλήνων και την Αμαλίας στο ύψος του Ζαππείου.

Σε όλη τη χώρα

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Συγκεντρώσεις, πορείες και πικετοφορίες έγιναν χτες από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε δεκάδες πόλεις της χώρας, από τη Μακεδονία και τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά.

Στη Χαλκίδα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έφτασαν με πορεία στο κτίριο της Περιφέρειας, όπου ανάρτησαν πανό με το σύνθημα: «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Οργάνωση - Αντίσταση - Αντεπίθεση». Παράλληλα, έγινε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαιτώντας τη λήψη μέτρων για την προστασία των λαϊκών οικογενειών από την αντιλαϊκή λαίλαπα.


ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ

ΚΙΛΚΙΣ
ΚΙΛΚΙΣ
Στη Θεσσαλονίκη

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη έγινε συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, με ομιλητή τον Λεωνίδα Στολτίδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Το ΠΑΜΕ είναι αποκούμπι και οργανωτής, φάρος αντίστασης και αγώνα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του και συνέχισε: «Για μια ακόμα φορά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι αυτές που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με τη σωστή έγκαιρη ενημέρωση των εργαζόμενων, με πρωτοβουλίες οργάνωσης της δράσης και της αντίστασής τους, με μαζικά συλλαλητήρια, με αγώνες στους χώρους δουλειάς απέναντι στην εργοδοσία που ξεσάλωσε αυτήν την περίοδο με πρόσχημα την τραπεζική αργία. Η κατάσταση στο κίνημα αποδείχτηκε μεγάλο εμπόδιο για τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους, μεγάλο όπλο για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του για να περνούν αντιλαϊκούς νόμους. Εμπρός για ένα Μαζικό, Ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα! Συνδικάτα μαζικά δημοκρατικά αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους».

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ μετά το τέλος της συγκέντρωσης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν κινητοποίηση σε τρία καταστήματα αλυσίδας εστίασης, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης, μέλους του Συνδικάτου Επισιτισμού, που βρέθηκε στο στόχαστρο της εργοδοσίας λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

Εδώ εκφράζονται η λαϊκή αξιοπρέπεια και η ελπίδα

Στο χαιρετισμό του, από το βήμα της συγκέντρωσης στην Ομόνοια, ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σε αυτούς που εμπορεύονται με θράσος την αξιοπρέπεια και την ελπίδα του λαού, αυτούς που τώρα τα κάνανε πλακάκια με όλα τα κόμματα που ψήφισαν και τα προηγούμενα δύο μνημόνια, τους απαντάμε: Σας ξέρουμε σε όλες τις εκφράσεις σας, από τους υπουργικούς θώκους μέχρι τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εχετε δώσει δείγματα γραφής για χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα, υπονομευτές κάθε τι οργανωμένου από τα κάτω, διασπαστές του κινήματος, σπέρνατε μοιρολατρία, αναμονή και φόβο.

Χρεοκοπήσατε κύριοι, οι μάσκες έπεσαν. Η λαϊκή αξιοπρέπεια και η ελπίδα εκφράζονται σήμερα και σίγουρα θα συνεχίσουν και αύριο. Τα φύτρα της πραγματικής συμμαχίας, της πιο ενωτικής, της πιο πλατιάς, της λαϊκής συμμαχίας, είμαστε εδώ. Στεριωμένα με καθημερινή πάλη, σε χώρους δουλειάς με τα ταξικά σωματεία, σε γειτονιές, στα μαγαζιά με μέτωπο στα μονοπώλια, με τις γυναίκες και τις οικογένειές μας.

Είμαστε εδώ και δυναμώνουμε. Εχουμε όνομα. Είμαστε το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ και διαμορφώνουμε τους όρους να καρπίσει ο σπόρος που ήδη υπάρχει. Μας ξέρει ο λαός και μας σέβεται. Να οργανώσουμε από τώρα τα πρωτοβάθμια σωματεία πλατύ άνοιγμα, κάλεσμα για αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή θύελλα που ζούμε και σε αυτή που έχουμε μπροστά μας. Αυτό τρέμουν. Την οργάνωση στα σωματεία μας, τη συλλογική πάλη. Εκεί δυναμώνει η πραγματική ελπίδα, η αξιοπρέπεια και ο πόθος για ζωή στο ύψος των αναγκών μας, στο ύψος των αναγκών του λαού».


ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Η απεργία των εργατών το 1929 (α' μέρος)

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» την επομένη της έναρξης της απεργίας και της δολοφονικής επίθεσης της Αστυνομίας
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» την επομένη της έναρξης της απεργίας και της δολοφονικής επίθεσης της Αστυνομίας
Στις 5 Μάρτη 1929, οι εργάτες στα εργοστάσια της Ελευσίνας ξεκίνησαν μια απεργία που κράτησε λίγες μέρες και χωρίς τελικά να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Και η απεργία αυτή προσφέρεται για πολύτιμα συμπεράσματα, πολύ περισσότερο που ξετυλίχθηκε την ίδια περίοδο με τη νικηφόρα απεργία των εργαζομένων στα μεταλλεία του Λαυρίου. Μια απεργία που ξεκίνησε την 1η Φλεβάρη 1929 και έληξε στα μέσα Μάρτη.

Τον αγώνα στο Λαύριο στήριξε από την αρχή μέχρι το τέλος η Ενωτική ΓΣΕΕ, η οποία είχε συγκροτηθεί λίγες μέρες μετά το ξεκίνημα της απεργίας. Να σημειωθεί ότι η Ενωτική ΓΣΕΕ εξέφραζε τις ταξικές δυνάμεις της εποχής και προέκυψε μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του αστικού κράτους στη ΓΣΕΕ, που τη μετάτρεψε σε όργανό του.

Στην Ελευσίνα, η απεργία ξέσπασε με τη στήριξη της Ενωτικής ΓΣΕΕ, όμως στη συνέχεια παρενέβη η καθεστωτική ΓΣΕΕ, εκφυλίζοντας τον αγώνα των εργατών με τη στήριξη των εργοδοτών και του κράτους. Και σε αυτούς τους δύο απεργιακούς αγώνες αποτυπώνεται η αντιπαράθεση των δύο γραμμών στο κίνημα: Της ταξικής σύγκρουσης από τη μια και της ταξικής συνεργασίας από την άλλη.

Σήμερα δημοσιεύουμε το πρώτο μέρος του σύντομου ιστορικού που αναφέρεται στα γεγονότα της απεργίας στην Ελευσίνα.

Υπέβαλλαν αιτήματα, τους έστειλαν χωροφύλακες

Πριν ξεκινήσει η απεργία, επί μήνες οι εργάτες υπέβαλλαν στην κυβέρνηση Βενιζέλου υπομνήματα, ζητώντας τη βελτίωση των όρων εργασίας. Ενα από αυτά τα υπομνήματα υποβλήθηκε στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Παναγή Βουρλούμη, στα μέσα Φλεβάρη 1929, από την Ενωση Τεχνιτών Εργατών Ελευσίνας, μέλη της οποίας μπορούσαν να είναι οι εργάτες όλων των εργοστασίων στην περιοχή. Σε αυτό διατύπωναν τα αιτήματά τους για:

  • Αύξηση του ημερομισθίου κατά 40%, γιατί ο μέσος όρος του μεροκάματου ήταν 30-35 δραχμές.
  • Πλήρη εφαρμογή του οκταώρου που παραβιαζόταν.
  • Αναγνώριση του Σωματείου.
  • Τακτική πληρωμή κάθε βδομάδα.

Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», 24 Φλεβάρη 1929. Αναφέρεται στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία με στόχο να μην ξεκινήσει η απεργία
Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», 24 Φλεβάρη 1929. Αναφέρεται στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία με στόχο να μην ξεκινήσει η απεργία
Τα αιτήματα, όπως γράφει ο «Ριζοσπάστης» στις 18 Φλεβάρη 1929, «πετάχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Και αντ' αυτών 200 χωροφύλακες στάλθηκαν από την κυβέρνηση, οι οποίοι οπλισμένοι σαν αστακοί και με ποδήλατα γυρίζουν την πόλη και τρομοκρατούν τους εργάτες, για να υποχωρήσουν και να επιβάλουν την "τάξη" του κράτους...».

Εχει σημασία να σημειωθεί ότι η Αστυνομία της Ελευσίνας «κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου και του δήλωσε κατηγορηματικά πως αν καλέσει αντιπρόσωπο της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας, θα διαλύσει το σωματείο (...) κατά δεύτερο λόγο διέταξε των υπ' αριθμ. 518 χωροφύλακά της να πυροβολήσει δύο Μαντραναίους εργάτες που μοίραζαν προκηρύξεις του Σωματείου για συνέλευση. Και ακόμη διέταξε τον επιστάτη Αριστείδη Μπενετάτο να οπλοφορεί, για να βάλει στη θέση τους τους εργάτες που "πήραν αέρα"».

Τα παραπάνω δείχνουν την άμεση αντίδραση του κράτους στο διαφαινόμενο κίνδυνο οργάνωσης του αγώνα των εργατών σε ταξική κατεύθυνση. Παράλληλα, οι εργοδότες έβγαλαν απειλητικές ανακοινώσεις που τοιχοκολλούσαν στα εργοστάσια, ενώ απέλυσαν τον πρόεδρο και άλλα μέλη της διοίκησης του Σωματείου. Το Σωματείο αντέδρασε συγκαλώντας Γενική Συνέλευση στις 18 Φλεβάρη, με τους εργάτες να αποφασίζουν την πραγματοποίηση απεργίας.

Στο μεταξύ, η Ενωτική ΓΣΕΕ, με παρέμβασή της στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, απαίτησε να σταματήσει η τρομοκρατία των εργατών και να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Τον υπουργό επισκέφτηκε και επιτροπή των εργατών, ζητώντας την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Ο υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα σ' αυτή ότι «θεωρεί υπερβολικές τις απαιτήσεις των εργατών και δεν μπορεί να επέμβει καθόλου», όπως αναφέρει ο «Ριζοσπάστης» στις 20 Φλεβάρη.

«Εάν κηρύξετε απεργία, θα σας εξορίσω»

Ωστόσο, τα γεγονότα που ακολούθησαν, δείχνουν ότι το κράτος μπορούσε να παρέμβει σε όφελος του κεφαλαίου, επιβεβαιώνοντας τον ταξικό του χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο μοίραρχος Παπαγρηγοράκης κάλεσε τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και το γενικό γραμματέα και άλλους συμβούλους του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και τους απείλησε πως «εάν κηρύξουν απεργία, θα τους εξορίσει στην Ανάφη».

Ακόμα, ο «Ριζοσπάστης» στις 25 Φλεβάρη σημειώνει πως σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής του αποσπάσματος των δυνάμεων της χωροφυλακής που στάλθηκε στην Ελευσίνα, της Χωροφυλακής Μεγάρων και των αστυνομικών δυνάμεων της Ελευσίνας, έκαναν σύσκεψη για να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο κήρυξης απεργίας. «Κατά τη σύσκεψη, οι εργοδότες αξίωσαν τη διάλυση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Ελευσίνας (...) Την επομένη, δηλαδή την παρελθούσα Πέμπτη, ο λιμενάρχης Ελευσίνας δήλωσε στο Διοικητή της Χωροφυλακής ότι σε περίπτωση κήρυξης απεργίας θα ενεργήσει μέσον της "συντηρητικής" Συνομοσπονδίας (σ.σ. εννοεί τη ΓΣΕΕ) να βρει απεργοσπάστες».

Στις 26 Φλεβάρη, η επιτροπή των εργατών κάνει νέα συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Σε αυτή προειδοποίησαν ότι αν η κυβέρνηση δε φροντίσει να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους, τότε οι ίδιοι οι εργάτες θα τα επιβάλλουν στους εργοδότες. Αντιδρώντας, ο υπουργός «άφησε κατά μέρους τα προσχήματα, δήλωσε ξεκάθαρα στην επιτροπή ότι σε περίπτωση απεργίας το κράτος είναι υποχρεωμένο να υποστηρίξει "την ελευθερία της εργασίας"».

Παράλληλα, συνελήφθησαν επτά εργάτες χωρίς καμία απολύτως αφορμή, με το πρόσχημα της «διαταράξεως της ησυχίας της πόλεως».

Η διοίκηση του Σωματείου καλείται εκ νέου αυτή τη φορά από τον αστυνομικό διευθυντή Ελευσίνας, ο οποίους τους εκβίασε «να διαλύσουν το Σωματείο, γιατί αλλιώς θα τους κυνηγάει παντού και δε θα τους αφήνει να πιάσουν πουθενά δουλειά».

«Να μην παρασύρονται από τους κομμουνιστές»

Το κλίμα τρομοκρατίας συντηρούν και εντείνουν οι περιπολίες ένοπλων χωροφυλάκων μέσα στα εργοστάσια. Παράλληλα, αναφέρει ο «Ριζοσπάστης» στις 2 Μάρτη, ο μοίραρχος, εκτός από τις απειλές προς το Σωματείο, τοιχοκόλλησε ανακοινωθέν «με το οποίο συνιστά στους εργάτες να μην... παρασύρονται από τους κομμουνιστές και να μην κατεβούν στην απεργία, αν θέλουν το καλό των οικογενειών τους...».

Τελικά, οι εργάτες βλέποντας ότι κράτος και εργοδοσία όχι μόνο δεν αποδέχονται τα αιτήματά τους, αλλά εντείνουν την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό, ξεκίνησαν απεργία στις 5 Μάρτη. Στα προηγούμενα αιτήματα προστέθηκαν η επαναπρόσληψη των απολυμένων για συνδικαλιστικούς λόγους και η κατάργηση του ωρομισθίου.

Νεκροί και τραυματίες την πρώτη μέρα της απεργίας

Τα δύο βασικά θέματα στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 6 Μάρτη αναφέρονται στην απεργία της Ελευσίνας και στη δολοφονική επίθεση εναντίον των απεργών από την Αστυνομία. Το ένα θέμα είχε τον τίτλο «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΚΟΤΩΣΕ ΠΑΛΙ ΧΘΕΣ ΔΥΟ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ» και το δεύτερο θέμα τον τίτλο «ΕΚΗΡΥΧΘΗ ΧΘΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΜΟΛΥΒΙ».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται:

«...σήμερα (σ.σ. εννοεί στις 5 Μάρτη) από τις 5 το πρωί, οι απεργιακές φρουρές των εργατών, τοποθετημένες στις θέσεις τους, ειδοποιούν τους εργάτες για την κήρυξη της απεργίας και αυτοί μέσα σε ζητωκραυγές υπέρ αυτής, σχημάτιζαν ογκώδεις συγκεντρώσεις.

Ετσι κατέβηκαν στην απεργία 2.500 εργάτες πάνω-κάτω ανήκοντες σε έντεκα εργοστάσια, μεταξύ των οποίων και αυτά:

Εργοστάσιο τσιμέντων "Τιτάν" με 400 εργάτες, εργοστάσιο Οίνων και Οινοπνευμάτων «Βότρυς» (Χαρίλαου) με 350 εργάτες, Οίνων και Οινοπνευμάτων "Κρόνος" (Σακαρά) με 250 εργάτες, Βαμβακελουργίας και Σαπωνοποιίας με 250 εργάτες (Χαρίλαου και Κανελλόπουλου), Νευτοποιίας των Παύλου, Μαρνέρη, Κανάκη, Πάλλη, Πανταζή, Δούκα, Μάζη και Γκίκα με 500 εργάτες, Κεραμοποιία Δήμα-Αθανασουλοπούλου με 500 εργάτες σχεδόν.

Επίσης, με τους απεργούς ενώθηκαν και όλοι οι εργάτες φορτοεκφορτωτές Ελευσίνας, ανερχόμενοι σε 70 περίπου».

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που παρακολουθούσαν τους απεργούς, ανθυπομοίραρχος Κικιρής, «έχοντας προφανώς εντολή να προκαλέσει τους εργάτες και να επιτεθεί εναντίον τους, προέβη αυθαίρετα στη σύλληψη τριών μελών της διοικήσεως του Σωματείου...». Στην απαίτηση των απεργών να αφεθούν οι συλληφθέντες, ο ανθυπομοίραρχος διέταξε τους χωροφύλακες να πυροβολήσουν εναντίον τους. «Οι χωροφύλακες, πιστοί στις εντολές του δολοφόνου αρχηγού τους, άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους εργάτες (...). Πολλοί εργάτες, μεταξύ των οποίων και ο Πετρόπουλος, ρίχνονται στη θάλασσα για να σωθούν, αλλά και εκεί καταδιώκονται από τους χωροφύλακες, οι οποίοι αλύπητα χτυπούν και με τους υποκόπανους τους τραυματίες και όσους φεύγουν, πολλούς από αυτούς τρυπούν με χτυπήματα της κάνης των όπλων τους.

Στον τόπο της δολοφονικής ενέδρας πέφτουν ματωμένοι οι εργάτες Δημ. Μιχαήλ με σφαίρα στο στήθος, ο οποίος και μένει άπνους, Ευάγ. Γκίκας με δύο τραύματα όπλου στο στήθος, Ευάγ. Μπέκας με δύο τραύματα διαμπερή στο μηρό, Ανδρ. Ροδίτης με τραύμα στην κεφαλή, Αϊβαζόγλου τραύμα διαμπερές στο βραχίονα, Παναγ. Ηλίας τραύμα δι' υποκόπανου και ο επαγγελματίας Αντ. Κοροπούλης τραυματίζεται στο χέρι με σφαίρα από τους χωροφύλακες, οι οποίοι πυροβολούν και σκοτώνουν όποιον βρουν. Επίσης τραυματίζεται στο πόδι και μια γυναίκα...».

Στη διάρκεια της επίθεσης, ο ανθυπομοίραρχος πλησίασε τον αιμόφυρτο εργάτη Αν. Πέππα, που ήταν από τη Μάνδρα. Ο «Ριζοσπάστης» αναφέρει ότι ο ανθυπομοίραρχος του είπε: «Ακόμα δεν ψόφησες; Και άρχισε να αδειάζει απάνω του το πιστόλι, ρίχνοντας εναντίον του οκτώ σφαίρες».

Παράλληλα με την επίθεση, «ο γιατρός των επιχειρήσεων κ. Αλετράς διέταξε τον φαρμακοποιόν Αθανασιάδην να κλείσει το φαρμακείο του και να μη δέχεται τραυματίες να επιδέσει, ο φαρμακοποιός δε αυτός υπάκουσε».

Της δολοφονικής επίθεσης ακολούθησε μαζικό συλλαλητήριο από τους εργάτες και τους επαγγελματίες της Ελευσίνας, ζητώντας την τιμωρία του ανθυπομοιράρχου, την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων, την αποδοχή των αιτημάτων των απεργών. Την τιμωρία του Κικιρή ζήτησαν και οι κάτοικοι της Μάνδρας.

(Στο επόμενο ένθετο το β' μέρος)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ