Πέμπτη 23 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά επανάπαυση

Τι κι αν ο προηγούμενος γύρος της 5μηνης «περήφανης και σκληρής διαπραγμάτευσης» της συγκυβέρνησης, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, οδήγησε το λαό στο νέο, τρίτο στη σειρά, μνημόνιο...

Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να σπείρει εφησυχασμό και να θολώσει τα νερά για τα ακόμα χειρότερα που έρχονται στο πλαίσιο της τελικής διαμόρφωσης του μνημονίου 3, επιχειρεί να στήσει μια νέα απάτη σε βάρος του λαού, ντυμένη και πάλι με το μανδύα της «διαπραγμάτευσης»!

«Ψηφίσαμε και τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις», λέει ο πρωθυπουργός, και από τώρα και για ένα μήνα «ρίχνουμε το βάρος στη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση». «Η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική», αναφέρει, ενώ αναμασά και τα γνωστά περί συμμαχιών... μέσα στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου: «Η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει», αναφέρει, «κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα»...

Με αφορμή, μάλιστα, τρίπλες που κάνει για την αποτελεσματικότερη μεθόδευση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που έχει ήδη συμφωνήσει, π.χ. το νέο τσεκούρι στο συνταξιοδοτικό που θα περιληφθεί στο νέο μεσοπρόθεσμο, όπως παραδέχονται χαρακτηριστικά - η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις ρητές και επίσημες δεσμεύσεις της για τα νέα βάρβαρα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο. Επιχειρεί και πάλι να καλλιεργήσει στο λαό αναμονή για το... «καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» των διαπραγματεύσεων!

Η απάτη της κυβέρνησης βγάζει μάτι...

Σε ό,τι αφορά τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης για την τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης και φυσικά του μνημονίου που θα τη συνοδεύει, δεν ξεκινούν από το μηδέν.

Βάση ακόμα και για να ξεκινήσουν οι επίσημες συζητήσεις για το νέο δάνειο - μνημόνιο ήταν το επίσημο σχετικό αίτημα της συγκυβέρνησης προς τους «θεσμούς» της τρόικας. Το αίτημα αυτό συνοδεύεται από τον αναλυτικό κατάλογο των αντιλαϊκών μέτρων που δεσμεύεται να υλοποιήσει την τριετία 2015 - 2018, ο οποίος μάλιστα κατατέθηκε στη Βουλή και εγκρίθηκε με διαδικασίες «fast track» με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στις 10/7, δύο μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Σε αυτόν, πέρα από όσα ψηφίστηκαν ήδη στη Βουλή, περιλαμβάνονται χαρτί και καλαμάρι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το νέο μαχαίρι στο συνταξιοδοτικό, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την απογείωση της φοροληστείας σε βάρος των αγροτών, τις ιδιωτικοποιήσεις, κ.ο.κ.

Πολύ περισσότερο, τα όσα περιλαμβάνονται στο αίτημα της συγκυβέρνησης αποτελούν μόνο ένα μέρος των νέων αντιλαϊκών μέτρων που φέρνει το νέο μνημόνιο, με την κυβέρνηση να έχει συνυπογράψει ήδη την Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπου ρητά αναφέρεται ότι «προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για την επιτυχή σύναψη του μνημονίου συνεννόησης, η ελληνική πρόταση μεταρρυθμιστικών μέτρων πρέπει να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να ληφθεί υπόψη η σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας το τελευταίο έτος»... Ως τομείς, μάλιστα, όπου πρέπει «να ενισχυθούν» οι αντιλαϊκές προτάσεις της κυβέρνησης προσδιορίζονται ρητά το Ασφαλιστικό, οι εργατικές κινητοποιήσεις, οι ομαδικές απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ο.κ.

Εχουν κάθε λόγο, λοιπόν, στην κυβέρνηση, την ώρα που θα «συγκεκριμενοποιούν» με τους «εταίρους» τους όλα τα παραπάνω - με στόχο όπως λένε να έχουν «κλειδώσει» το νέο μνημόνιο έως τις 20 Αυγούστου - να καλλιεργούν κλίμα εφησυχασμού στο λαό. «Τα μπάνια του λαού» τιτλοφόρησε χαρακτηριστικά το χτεσινό κύριο άρθρο της η «Αυγή», κάνοντας λόγο για «διάλειμμα ανασυγκρότησης» (!), ενός «κατάκοπου και εξαντλημένου κοινωνικού σώματος»... και δίνοντας «ραντεβού το Σεπτέμβρη»!

Το έχουμε ξαναδεί όμως και αυτό το έργο, το... «καλοκαιρινό»: Αυτοί να βάζουν τις τζίφρες τους στα ακόμα χειρότερα και το λαό να τον στέλνουν για «διάλειμμα». Καμία επανάπαυση λοιπόν, καμιά ανοχή! Ούτε στα «ραντεβού» κατόπιν εορτής, ούτε στις αυταπάτες για το αποτέλεσμα της νέας «κρίσιμης διαπραγμάτευσης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ