Πέμπτη 23 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χτύπησε κόκκινο...

Και ενώ εδώ συζητάμε για το νέο μνημόνιο, ο Καμμένος στο Ισραήλ κλείνει επικίνδυνες συμφωνίες...

ΥΠΕΘΑ

Και ενώ εδώ συζητάμε για το νέο μνημόνιο, ο Καμμένος στο Ισραήλ κλείνει επικίνδυνες συμφωνίες...
Κόκκινο χτύπησε χτες το αποπροσανατολιστικό σόου που έδωσαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που περιέχει τα προαπαιτούμενα του μνημονίου 3, κατά τη συνεδρίαση των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Οι της ΝΔ εμφανίστηκαν να βγαίνουν «στα κεραμίδια», με τον Αδ. Γεωργιάδη να κραυγάζει: «Ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Σαμαράς δεν έφεραν μνημόνιο σαν της Αριστεράς». Από το ΠΑΣΟΚ, ο Β. Κεγκέρογλου έφτασε να απειλεί την κυβέρνηση ότι «δε θα σας αφήσουμε να προχωρήσετε σε διαδικασίες fast track πλειστηριασμών των σπιτιών του κόσμου»! Ανάλογα ακούστηκαν και από το Ποτάμι και πάει λέγοντας. Από την άλλη, η κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων υπουργών της, όπως των Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο ή της Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, ισχυριζόταν ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αλλαχτεί «ούτε λέξη» από το νομοσχέδιο, γιατί αυτή είναι «η βούληση των θεσμών».

Βέβαια, στη συνέχεια, όλοι μαζί σήκωσαν το χεράκι τους και υπερψήφισαν τα προαπαιτούμενα. Συμπέρασμα, οι κοκορομαχίες τους και η εναλλαγή των ρόλων τους - είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση - δεν μπορούν να κρύψουν ότι όλοι μαζί είναι κόμματα του κεφαλαίου και οι καβγάδες τους έχουν στόχο πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των μονοπωλιακών ομίλων... Προσπάθεια που περνάει μέσα από τη χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων.

Δεν πρωτοτυπεί...

Πρώτα παίρνει μέτρα κλιμάκωσης της βαρβαρότητας που βιώνει η εργατική - λαϊκή οικογένεια με το νέο μνημόνιο και μετά, με φανερό στόχο να αποπροσανατολίσει, σηκώνει το γνωστό προπέτασμα καπνού περί πάταξης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, δεσμευόμενη ότι «θα πληρώσουν και όσοι δεν πλήρωσαν» κ.λπ. Μόνο που ούτε σ' αυτό το κόλπο πρωτοτυπεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κάθε φορά που έπαιρναν μαζεμένα τα αντιλαϊκά μέτρα, αμολούσαν και τις παρόμοιες προπαγανδιστικές κορόνες περί «κοινωνικής δικαιοσύνης», για να μειώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό το κλίμα που έφτιαχναν τα πρωτοσέλιδα των αστικών εφημερίδων μετά το πρώτο μνημόνιο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, το Μάη του 2010: «Λουκέτο σε 60 νυχτερινά κέντρα», «Ελεγχος περιουσίας για 1.000.000 επαγγελματίες», «Αντιτρομοκρατική κατά φοροφυγάδων», «Λίστα υπουργών μετά τους φοροφυγάδες», «Χιλιάδες "άποροι" στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ», «Για κακούργημα οι γιατροί με τις μίζες» και άλλα πολλά... Μόνιμος στόχος να μείνει στο λαό το αίσθημα ότι δικαίως κάνει θυσίες, αφού πληρώνουν και «οι άλλοι». Η αλήθεια, τελικά, ποια ήταν; Ο λαός μάτωσε στην κυριολεξία και τώρα ετοιμάζεται η νέα σφαγή του, για να ανακάμψει το κεφάλαιο, που τώρα του ετοιμάζονται και νέες επιδοτήσεις, όπως με το «πακέτο Γιούνκερ». Γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά ανοχή στη δήθεν «κοινωνική δικαιοσύνη» που τους επιφυλάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να μη δεχτούν τη δήθεν «δίκαιη» σφαγή τους.

Συνήθης τακτική...

«Το ΚΚΕ δίνει συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ» είπε χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος, προσπαθώντας να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και ειδικό αγορητή του Κόμματος, Νίκο Καραθανασόπουλο. Τι ήταν αυτό που ανάγκασε τον Τσακαλώτο να προσφύγει σε αυτή τη διαστρέβλωση; Οτι ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε πως: «Είναι προκλητικό να λέτε ότι "κάνουμε αυτές τις επιλογές, γιατί θέλουμε να γλιτώσουμε από την άτακτη χρεοκοπία". Δηλαδή, να επιλέξει ο λαός ανάμεσα στη Σκύλλα, τα μνημόνια που τον οδηγούν σε χρεοκοπία, ή τη Χάρυβδη, που τον οδηγούν σε άτακτη χρεοκοπία», προσθέτοντας ότι είναι «συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης» το τρίτο μνημόνιο. «Οδηγείτε - τόνισε - τον κόσμο σε χρεοκοπία, για να σώσετε τις τράπεζες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τους μονοπωλιακούς ομίλους, την αστική τάξη και το καπιταλιστικό σύστημα. Δεν πάτε να σώσετε τη χώρα, πάτε να σώσετε το καπιταλιστικό σύστημα. Γι' αυτό αγωνιάτε και οι προηγούμενοι και οι σημερινοί». Τι να πει τώρα απέναντι σε αυτά ο Ευκ. Τσακαλώτος, όταν η όλη συζήτηση έγινε ακριβώς στη διάρκεια της συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για το μνημόνιο Τσίπρα, για το οποίο η κυβέρνηση είχε την αμέριστη στήριξη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Ετσι επιβεβαίωσε ότι η επίθεση του κεφαλαίου, των «θεσμών» του και των πολιτικών εκπροσώπων του (βλέπε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) σε βάρος του λαού πάει χέρι-χέρι με την επίθεση και τη συκοφάντηση του ΚΚΕ.

Τους ξεπέρασαν σε χρόνο dt

Δεν έχουν αφήσει τίποτα που να μην ξεσηκώσουν από τις τακτικές αποπροσανατολισμού του λαού που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Ετσι, αφού μας διαβεβαίωσαν ότι λυπούνται που παίρνουν αυτά τα μέτρα, αλλά πρόκειται για «αναγκαίο κακό» ή «το λιγότερο κακό», αφού κάνουν το ελάχιστο μείζον, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, τώρα εφαρμόζουν και την τακτική της σταδιακής - όπου τους παίρνει - εφαρμογής των μέτρων, προκειμένου να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό. Γι' αυτό και η νομοθέτηση του δεύτερου πακέτου των αντιασφαλιστικών μέτρων αναβλήθηκε για λίγο αργότερα, γι' αυτό και οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι η φορολόγηση των αγροτών δεν είναι προαπαιτούμενο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και άλλα παρόμοια.

Τελικά, οι σημερινοί κυβερνώντες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους προηγούμενους. Οχι μόνο τους έμοιασαν, αλλά τους ξεπέρασαν κιόλας σε χρόνο dt.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Οι Ελληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το κάστρο της Μονεμβασιάς.

1833 Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη με βασιλικό διάταγμα. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αρνείται να αναγνωρίσει την ενέργεια αυτή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1875 Πεθαίνει ο Ισαάκ Μέριτ Σίνγκερ, Αμερικανός εφευρέτης της πρώτης ραπτομηχανής.

1905 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αρτιόμ Μικογιάν, σχεδιαστής, μεταξύ άλλων, των αεροσκαφών τύπου MIG. Ανάμεσα στις πολλές του διακρίσεις, ο Μικογιάν τιμήθηκε δύο φορές με τον τίτλο του «Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης» καθώς και με το Βραβείο «Στάλιν» (Κρατικό Βραβείο). Αναδείχθηκε 6 φορές βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1908 Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η επανάσταση των Νεότουρκων πρόβαλλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας, κ.ο.κ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας. Ωστόσο, το πραγματικό πρόσωπο του νέου καθεστώτος δεν άργησε να φανεί πίσω από το αρχικό προσωπείο των μερικών μεταρρυθμίσεων. Οι εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις, που διεκδίκησαν την επέκταση των κοινωνικών αλλαγών και προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, κατεστάλησαν βίαια από το στρατό.

1914 Η Αυστροουγγαρία επιδίδει τελεσίγραφο στη Σερβία, με αφορμή τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σαράγεβο. Ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είναι προ των πυλών.

1936 Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία απαγορεύει την εξαγωγή όπλων κ.ά. πολεμικού υλικού προς τη Δημοκρατική Ισπανία, που μάχεται κατά του Φράνκο.

1943 Λήγουν στο Καρπενήσι οι εργασίες του Παιδαγωγικού Συνεδρίου, που άρχισε στις 20/7 με τη συμμετοχή 300 εκπαιδευτικών από τη Στερεά Ελλάδα.

1943 Στο χωριό Περτούλι Θεσσαλίας υπογράφεται συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και του ΕΚΚΑ για την ίδρυση κοινού Στρατηγείου Ανταρτών.

1951 Πεθαίνει στη φυλακή ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, που, από ήρωας της Γαλλίας στη μάχη του Βερντέν (1916), κατέληξε ηγέτης της κυβέρνησης δοσιλόγων του Βισί.

1952 Πραξικόπημα με πυρήνα το «Κίνημα των Ελεύθερων Αξιωματικών» πραγματοποιείται με επιτυχία στην Αίγυπτο με σκοπό την απομάκρυνση του βασιλιά Φαρούκ, την εγκαθίδρυση αστικής δημοκρατίας και τον τερματισμό της κυριαρχίας του βρετανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

1974 Η χούντα των συνταγματαρχών καταρρέει υπό το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιείται και με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, ο διορισμένος από τη χούντα Νίκος Σαμψών παραιτείται από την Προεδρία και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org