Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στα Δυτικά Βαλκάνια για ζητήματα του κεφαλαίου

Στην Πρίστινα μεταβαίνει αύριο Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου, Ι. Μουσταφά, καθώς και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Χ. Θάτσι.

Μεθαύριο, Τετάρτη, θα έχει συνάντηση στα Τίρανα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ε. Ράμα και έπειτα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπ. Νισάνι. Την ίδια ημέρα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του αλβανικού κοινοβουλίου Ι. Μέτα και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Λ. Μπάσα. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας.

Την Πέμπτη, μεταβαίνει στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου, στο Σαράγεβο θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με το Βόσνιο συμπρόεδρο Μπ. Ιζετμπέγκοβιτς, καθώς και με τον πρωθυπουργό Φ. Νόβαλιτς. Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με το Βόσνιο ομόλογό του, Ι. Κρνάντακ, καθώς και με τους συμπροέδρους της Ομοσπονδίας, τον Σέρβο Μ. Ιβαντις και τον Κροάτη Ντρ. Κόβιτς.

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν ταξίδια του Ν. Κοτζιά σε Σόφια, Σκόπια, Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα, στα τέλη Ιούνη. Βασικός άξονας αυτών των ταξιδιών είναι η παραπέρα διείσδυση ντόπιων κεφαλαίων που λιμνάζουν στις βαλκανικές αγορές, η προώθηση σχεδίων για κάθετους αγωγούς καυσίμων, που ξεκινώντας από την Ελλάδα θα διακλαδώνονται προς το Βορρά, στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, καθιστώντας τη χώρα - ενεργειακό κόμβο.

Είναι, δε, ένα ζήτημα τι κλίμα θα επικρατήσει στις διμερείς επαφές στα Τίρανα, εφόσον το τελευταίο διάστημα η αλβανική αστική τάξη οξύνει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις, θέτοντας ζητήματα σχετικά με τις ΑΟΖ στο βόρειο Ιόνιο και τα θαλάσσια «οικόπεδα» που έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες η ελληνική αστική τάξη για φυσικό αέριο. Θέτει, επίσης, και ζήτημα «τσάμηδων» και περιουσιών τους στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινά σήμερα νέα εξόρμηση στα Βαλκάνια(2015-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ