Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κανένας φίλος του λαού μες στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Απόσπασμα για τις πολιτικές εξελίξεις από τη χτεσινή ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Τρίπολη

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χτες, στην Τρίπολη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε για τις πολιτικές εξελίξεις, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι κυβερνώντες παρουσιάζουν ως μοναδικό αντίπαλο το "σκληρό" Σόιμπλε, που εκπροσωπεί σημαντικό τμήμα του γερμανικού κεφαλαίου και ως "φίλους" δήθεν της Ελλάδας τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και τη Γαλλία, εστιάζοντας στο θέμα της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.

Ομως, κανένας από αυτούς δεν είναι πραγματικός φίλος του λαού. Ούτε το αμερικάνικο, ούτε το γαλλικό, ούτε το γερμανικό κεφάλαιο. Ολοι ζητούν τη σφαγή του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του λαού. Οι ανταγωνισμοί τους διεξάγονται στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης και της βαθιάς ανισομετρίας που διαπερνά το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Οσο μπλεκόμαστε σε αυτό το επικίνδυνο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, όλες οι εναλλακτικές προοπτικές θα είναι εφιαλτικές, είτε μιλάμε για αντιλαϊκή συμφωνία - μνημόνιο, είτε μιλάμε για κρατική χρεοκοπία ή Grexit, ακόμα και έναν πιθανό ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην περιοχή.

Παρά τον ενδεχόμενο προσωρινό συμβιβασμό, παραμένει ισχυρή η τάση για αποπομπή χωρών, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις υπερχρεωμένες χώρες και όσες βρίσκονται στον προθάλαμο της Ευρωζώνης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι χώρες που αντιτάχθηκαν σ' αυτή την επιλογή, με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, είναι εκείνες οι χώρες που έχουν υψηλά ελλείμματα και χρέη και επιδιώκουν χαλάρωση των αυστηρών κανόνων.

Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις αντιμνημονιακές κορόνες, είναι κυβέρνηση αστικής διαχείρισης που συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική, για να ξελασπώσει το κεφάλαιο από την κρίση. Η ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην ενσωμάτωση του λαού, με "αριστερά" και "ριζοσπαστικά" συνθήματα, είναι και η μεγάλη προσφορά του στο σύστημα, ο λόγος που στηρίχθηκε από αυτό.

Η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, που θα διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης, ανάκτηση των απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για να δοθεί οριστική λύση υπέρ του λαού απαιτείται πραγματική ρήξη, που καμία σχέση δεν έχει με τη "ρήξη"-καρικατούρα που επικαλούνται ορισμένες δυνάμεις κι εντός ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπερασπίζονται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μόνο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητικά για την οργάνωση της αντεπίθεσης(2015-09-27 00:00:00.0)
Μπορούμε μόνοι μας; Θα μας αφήσουν;(2015-09-08 00:00:00.0)
Η αντιλαϊκή λύση της καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής(2015-07-19 00:00:00.0)
Ακυρο στα «ναι» και «όχι» που οδηγούν σε νέα μνημόνια(2015-07-04 00:00:00.0)
Ο λαός πρέπει να πει «όχι» στη συνεχή χρεοκοπία του!(2015-06-27 00:00:00.0)
Κρίση και αντιθέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας(2012-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ