Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Δε θα μας αφήσουν έτσι... »

Από διάφορα αστικά επιτελεία και μέσα ενημέρωσης προβάλλεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, τις τελευταίες μέρες, η «γεωπολιτική παράμετρος» των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Παράμετρος οπωσδήποτε υπαρκτή - και ακόμα πιο εμφανής καθώς οι αντιθέσεις εντείνονται - στη βάση της ιδιαίτερης «γεωστρατηγικής αξίας» που έχει η Ελλάδα για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου, στο φόντο μάλιστα των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Μόνο που τα ίδια επιτελεία, μαζί με την ίδια τη συγκυβέρνηση, προβάλλουν στο λαό αυτήν την «γεωπολιτική παράμετρο» εντελώς διαστρεβλωμένα: Ούτε λίγο ούτε πολύ του λένε ότι λόγω των «γεωπολιτικών συνεπειών» που θα είχε μια «ρήξη» (στην προκειμένη περίπτωση μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη), «δεν πρόκειται να μας αφήσουν έτσι»...

Η ίδια η κυβέρνηση, μάλιστα, με non-paper που κυκλοφόρησε στις 8 Ιούλη, πανηγύριζε γιατί στη δήλωσή του μετά την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, «έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη, χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ισχυρίζεται... με βαθιά «ανεξαρτησία» και «υπερηφάνεια», ότι όσες περισσότερες ευρω-ΝΑΤΟικές βάσεις «σπαρθούν» σε ελληνικό έδαφος, τόσο περισσότερο... ανεβάζουμε τις μετοχές μας!

Πράγματι... Μια ματιά στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαιώνει τι σημαίνει το «γεωστρατηγικό χαρτί» στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Και η Ουκρανία, ας πούμε, έχει σημαντικότατη γεωστρατηγική θέση και είναι αλήθεια πως ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ «δεν την άφησαν έτσι»... Προκάλεσαν χωρίς δισταγμό το μακέλεμα του λαού της όταν θεώρησαν ότι κινδυνεύουν τα συμφέροντά τους.

Και η Κύπρος, όμως, έχει σημαντική γεωστρατηγική θέση και πράγματι, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «δεν την άφησαν έτσι»... Κρατάνε «ίσες αποστάσεις» από την τουρκική προκλητικότητα εναντίον της, η οποία εκτυλίσσεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και με την Κύπρο μέλος της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και ΕΕ υποστηρίζουν τη «λύση» του Κυπριακού μέσω ενός νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν»...

Αυτό που επιβεβαιώνεται συνεχώς είναι ότι όσο ο λαός στοιχίζεται πίσω από τα διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, όσο παραμένουν απείραχτα τα μονοπώλια, η εξουσία τους και οι λυκοσυμμαχίες τους, η επίκληση του «γεωστρατηγικού χαρτιού» όχι μόνο δεν προστατεύει τους λαούς και τα συμφέροντά τους, αλλά αντίθετα τους εμπλέκει βαθύτερα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Μόνο η εργατική - λαϊκή επαγρύπνησή απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και όλες τις εκδοχές τους, μόνο η διαμόρφωση αυτοτελούς παρέμβασης των λαών ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, με σκοπό της πάλης τους την ανατροπή τους, είναι ο δρόμος που μπορεί να βάλει εμπόδια στους σχεδιασμός αυτούς, ο δρόμος που μπορεί να ανοίξει τη μόνη φιλολαϊκή προοπτική.


Γ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ