Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σφοδροί μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και ένταση της εποπτείας

Την ίδια ώρα, η συγκρότηση και νέων «θεσμών» εποπτείας για διασφάλιση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των αντιλαϊκών διεργασιών και των οξυμένων ανταγωνισμών στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σχεδόν συντεταγμένα, θέτουν ζήτημα «πολιτικής εμπιστοσύνης», που, όπως φαίνεται, δεν αφορά μόνο στην προσαρμογή του αστικού πολιτικού σκηνικού της χώρας, αλλά και στη διαμόρφωση «κατάλληλων» υποστηρικτικών μηχανισμών, που θα αναλάβουν την εποπτεία, την αξιολόγηση, την πιστή εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, βήμα - βήμα.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας», θα είναι ασύγκριτα σκληρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα μνημόνια, η καθοδήγηση και η αξιολόγηση θα γίνονται σε καθημερινή βάση, ενώ επί της ουσίας η «δημόσια διοίκηση» θα εποπτεύεται από μηχανισμό της Ευρωζώνης, που θα έχει μόνιμη παρουσία στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι υψηλόβαθμοι παράγοντες της Ευρωζώνης κάνουν λόγο για «ανικανότητα» της ελληνικής «δημόσιας διοίκησης», εστιάζοντας στην ανάγκη νέας αναβαθμισμένης «Ομάδας Εργασίας» («Task Force»), η οποία και θα αναλάβει τη σχετική αρμοδιότητα.

Να σημειωθεί ότι η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προηγούμενης «Ομάδας Εργασίας» της ΕΕ, είχε αναλάβει το ρόλο του συμβούλου των ελληνικών κυβερνήσεων σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Και βέβαια, μέσω της μόνιμης αποστολής υψηλής ειδίκευσης «τεχνικών κλιμακίων», είναι φανερό ότι διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου...

Το γερμανικό «έγγραφο εργασίας»

Αποκαλυπτικό των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι και το... «εσωτερικό έγγραφο εργασίας», του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, επιδόθηκε από τον Β. Σόιμπλε, σε ορισμένους από τους ομολόγους του, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Το γερμανικό έγγραφο, που σκοπίμως «διέρρευσε» αναφέρει «δύο δρόμους» για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:

  • Να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της γρήγορα και συνολικά, με πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, προτείνει η Ελλάδα να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα Ταμείο, το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα να πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους. Επί της ουσίας, πρόκειται για τη μεταφορά της (υπό ιδιωτικοποίηση) κρατικής περιουσίας, που σήμερα διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ σε ένα νέο Οργανισμό με άλλη έδρα. Και βέβαια δεν πρόκειται μόνο για τη διασφάλιση ικανών εγγυήσεων έναντι των δανείων. Είναι φανερό ότι ο νέος διαχειριστής θα έχει και το «πάνω χέρι» των μονοπωλίων που θα βάλουν στο χέρι τις προσφερόμενες νευραλγικές υποδομές.
  • Κατά το δεύτερο δρόμο, «θα γίνει διαπραγμάτευση για ένα "τάιμ άουτ" (πρόσκαιρη έξοδος) από την Ευρωζώνη» για τουλάχιστον πέντε χρόνια, το οποίο θα μπορεί να συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους. Στο διάστημα αυτό, αναφέρεται στο έγγραφο, η Ελλάδα παραμένει μέλος της ΕΕ και συνεχίζει να λαμβάνει «αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική στήριξη».

Εξάλλου, στις προτάσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τους «θεσμούς», περιλαμβάνεται και αυτή για την πώληση του τελευταίου μετοχικού πακέτου (10%), που έχει απομείνει υπό κρατική ιδιοκτησία στον ΟΤΕ, μεγαλομέτοχος του οποίου είναι το γερμανικό μονοπώλιο της «Deutsche Telekom», με εμφανιζόμενο ποσοστό συμμετοχής στο 40%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ