Δευτέρα 13 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μπαράζ αντιλαϊκών νομοσχεδίων για να προχωρήσει το νέο μνημόνιο

Τις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και την ταυτόχρονη σύμπνοια στην αντιλαϊκή επίθεση αποτυπώνει το προσχέδιο απόφασης του Γιούρογκρουπ

Αποκαλυπτικό των οξυμένων αντιθέσεων και της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης που εκδηλώνεται στους κόλπους της Ευρωζώνης, είναι το προσχέδιο απόφασης του χτεσινού Γιούρογκρουπ, που διέρρευσε στον Τύπο, καθώς και το γεγονός ότι τελικά δεν υιοθετήθηκε ως απόφαση.

Στο εν λόγω προσχέδιο, καταγράφονται κόντρες γύρω από τη διαμόρφωση νέου ταμείου με έδρα στο εξωτερικό, πιθανόν στο Λουξεμβούργο, στο οποίο θα περάσουν προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Επί του συγκεκριμένου σημείου, όπως και για το ζήτημα της «πρόσκαιρης εξόδου» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (ζήτημα που έθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, βλ. παρακάτω στο ίδιο θέμα), δεν υπήρξε συμφωνία, οπότε και τα δύο ζητήματα παραπέμφθηκαν για συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Αν και στο προσχέδιο του Γιούρογκρουπ δεν αναφέρεται κάτι σχετικό, στο νέο ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να μεταφερθούν το σύνολο των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς επίσης «φιλέτα» δημόσιας γης, μετοχικά πακέτα του Δημοσίου σε διάφορες εταιρείες, όπως για παράδειγμα στη ΔΕΗ και τους τραπεζικούς ομίλους, όπου τα πλειοψηφικά πακέτα κατέχονται σήμερα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ίδια ώρα, στο προσχέδιο του Γιούρογκρουπ, επί των σημείων στα οποία καταγράφεται συμφωνία, αποτυπώνονται και τα παρακάτω:

  • Αμεση νομοθέτηση (μέχρι 15 Ιούλη) μιας πρώτης δέσμης μέτρων και συγκεκριμένα:

-- Αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ.

-- «Προκαταβολικά μέτρα» για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος της συνολικής μεταρρύθμισης των συντάξεων.

-- Αμεση συγκρότηση του «δημοσιονομικού συμβουλίου» (μέσω του οποίου θα γίνονται οι αυτόματες - οριζόντιες περικοπές κρατικών δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων).

-- Υιοθέτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εξυγίανση των τραπεζών.

-- Μέτρα για την επιτάχυνση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.

-- Πλήρης ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, μόνο με τη νομική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων μπορεί να υπάρξει εντολή προς τους θεσμούς, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το «Memorandum of Understanding» (Μνημόνιο).

Παράλληλα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα προχωρήσουν:

  • «Τολμηρή αναθεώρηση» στην αγορά εργασίας, συγκεκριμένα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις μαζικές απολύσεις, στο πλαίσιο της «ευθυγράμμισης με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές» και μάλιστα «χωρίς την επιστροφή σε παλαιές πρακτικές που δεν προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη».
  • «Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό» και μέτρα, προκειμένου να αντισταθμιστεί ο «δημοσιονομικός αντίκτυπος» από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με σαφές χρονοδιάγραμμα. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και το «άνοιγμα» σε γάλα, αρτοποιεία, κλειστά επαγγέλματα, καθώς και τα ζητήματα που είναι κρίσιμα, αναφέροντας συγκεκριμένα τις θαλάσσιες μεταφορές.
  • Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
  • Σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση κρατικής περιουσίας στο εξωτερικό, λόγος γίνεται για ένα «ανεξάρτητο επενδυτικό σχήμα» (fund), όπως το Institution of Growth (IfG), που έχει έδρα στο Λουξεμβούργο.
  • Μια πρώτη πρόταση για τη νέα «δημόσια διοίκηση» θα πρέπει να υπάρξει μέχρι τις 20 Ιούλη, «μετά από συζήτηση με τους θεσμούς».
  • Επιτόπιες αξιολογήσεις από τους «θεσμούς» στην Αθήνα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής(2021-09-29 00:00:00.0)
Σε νέα φάση αντιλαϊκής κλιμάκωσης με τα λάβαρα «επενδυτών» και «αγορών»(2018-06-23 00:00:00.0)
Εμπροσθοβαρής αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους(2016-03-08 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή συμφωνία και μνημόνια διαρκείας για την «επόμενη μέρα»(2015-02-21 00:00:00.0)
Συγκλίνουν στα πρόσθετα «διαρθρωτικά» μέτρα(2013-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ