Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν κοινό Πρόγραμμα Δράσης για το διάστημα 2015 - 2016

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχέλ Γκουρία, στο Παρίσι, όπου βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού και ο Λι βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Γαλλία. Σημειώνουμε ότι σήμερα η Κίνα δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ.

Οι δυο πλευρές συνυπέγραψαν, μεταξύ άλλων, ένα κοινό Πρόγραμμα Δράσης για το διάστημα 2015 - 2016 και μια Κοινή Δήλωση. Οι δυο συμφωνίες αφορούν την προώθηση «μακροοικονομικών πολιτικών», «δομικών μεταρρυθμίσεων», μέτρων που αφορούν τη «βιώσιμη ανάπτυξη» και την «πράσινη ανάπτυξη».

Σε δηλώσεις του ο Γκουρία επισήμανε ότι «ο ΟΟΣΑ και η Κίνα υποβάλλεται ο καθένας από την πλευρά του σε ουσιαστικές μεταμορφώσεις τον 21ο αιώνα... Αυτό το Πρόγραμμα θα μας βοηθήσει να στηρίξουμε την κινεζική οικονομία, καθώς εισάγεται σε ένα νέο μονοπάτι (σ.σ. Πρόκειται για το γνωστό πλέον ως "new normal" - "νιου νόρμαλ" - που θα μπορούσε να αποδοθεί ως "νέο κανονικό" και με το οποίο περιγράφονται οι αναπροσαρμοσμένοι στόχοι της κινεζικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη). Εχουμε πίστη ότι το "νιου νόρμαλ" της Κίνας θα έρθει με έναν ομαλά σταθερό τρόπο, με ανάπτυξη "γύρω" στο 7%».

Από τη μεριά του Πεκίνου, ο Λι υπογράμμισε ότι «22 χρόνια συνεργασίας έχουν δυναμώσει την εμπιστοσύνη, την αμοιβαία κατανόηση και το σεβασμό. Μαζί, μπορούμε να εργαστούμε διατηρώντας τις αγορές ανοικτές και δίκαιες. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, αυξάνοντας την οικονομική ανάπτυξη και παραγωγικότητα. Τη διαφθορά και τη φοροαποφυγή. Να εγγυηθούμε ότι η ανάπτυξη δε θα έχει αποκλεισμούς και ότι οι καρποί της οικονομικής προόδου θα μοιραστούν πιο ισότιμα μεταξύ χωρών και κοινωνιών».

Στο πλαίσιο της συνάντησης ανακοινώθηκε ότι η Κίνα θα συμμετάσχει στο εξής στο λεγόμενο «Αναπτυξιακό Κέντρο» του ΟΟΣΑ, ένα από τα «εργαλεία» με τα οποία ο συγκεκριμένος ιμπεριαλιστικός Οργανισμός εξειδικεύει και επεξεργάζεται τις αντιλαϊκές προτάσεις που καταθέτει προς όφελος της πλουτοκρατίας σε όλον τον πλανήτη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΟΣΑ, η «ένταξη» του Πεκίνου στο Κέντρο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στήριξης του «μετασχηματισμού» της Κίνας και της μετάβασής της σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που μπορεί να αυξήσει τη δέσμευση της Κίνας απέναντι στις αναπτυσσόμενες χώρες και την παγκόσμια κοινότητα μέσα από προσπάθειες όπως οι πρωτοβουλίες για τους «Δρόμους του Μεταξιού».

Τα διεθνή επιτελεία των ιμπεριαλιστών παρακολουθούν στενά την εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στην Κίνα και τις επιλογές του ανερχόμενου κινεζικού κεφαλαίου, προσδοκώντας συνεργασίες που κάθε πλευρά ελπίζει να αξιοποιήσει πολύμορφα στο φόντο και των ανακατατάξεων που τροφοδοτεί η καπιταλιστική κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ