Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σύσφιξη σχέσεων σε πολλούς τομείς

Τη «σύνδεση» του «πακέτου Γιούνκερ» και των «Δρόμων του Μεταξιού» αποφάσισε η 17η Συνάντηση Ηγετών Κίνας - ΕΕ

Στιγμιότυπο από τη σινο-ευρωπαϊκή συνάντηση στις Βρυξέλλες
Στιγμιότυπο από τη σινο-ευρωπαϊκή συνάντηση στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το ισχυρό ενδιαφέρον της καθεμιάς για την εμβληματική πρωτοβουλία της άλλης, δηλαδή το "Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη" (σ.σ. γνωστό και ως "πακέτο Γιούνκερ") και την "Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού" και το "Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα" (πρωτοβουλία "Belt and Road"). Οι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν συνέργειες ανάμεσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες και έδωσαν οδηγίες στον Ευρω-κινεζικό Οικονομικό και Εμπορικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου του Σεπτέμβρη να αναπτύξει πρακτικές οδούς για συνεργασία αμοιβαίου οφέλους, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού κοινού σινο-ευρωπαϊκού κοινού επενδυτικού οχήματος».

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την προχτεσινή 17η Συνάντηση Ηγετών ΕΕ - Κίνας, στην οποία προήδρευσαν από κοινού ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η απόφαση «σύνδεσης» των κύριων σχεδίων που κάθε πλευρά προτάσσει για την προσέλκυση επενδύσεων (και την αναβάθμιση της θέσης των μονοπωλίων που εκπροσωπεί) αναδεικνύει την αυξημένη σημασία που οι δυο πλευρές αποδίδουν στη συνεργασία τους, η οποία μάλιστα δεν περιορίζεται σε οικονομικά ζητήματα.

Γι' αυτό και, όπως σημείωνε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της κινεζικής πρωθυπουργίας, ο Λι Κεκιάνγκ δήλωσε πως (οι υπογραμμίσεις δικές μας) «οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμπεριφέρονται η μία απέναντι στην άλλη με στρατηγικά οράματα και από παγκόσμια οπτική, να διατηρήσουν τις αρχές της ειρηνικής ανάπτυξης, της ειλικρίνειας και των μη αποκλεισμών, της συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους και να σπρώξουν τη διμερή συνεργασία σε νέα επίπεδα».

Από τη μεριά τους, σύμφωνα με τα εκτενή ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου «Σινχουά», οι ηγέτες της ΕΕ υπογράμμισαν ότι «η ΕΕ επιθυμεί να επεκτείνει τη συνεργασία με την Κίνα (...) Να ενισχύσει την επικοινωνία και το συντονισμό στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και άλλους πολυμερείς οργανισμούς, όπως και τη στενή συνεργασία σε θέματα κλιματικών αλλαγών, εξάλειψης της φτώχειας και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Η σύσφιξη της συνεργασίας ΕΕ - Κίνας πρέπει να εξετάζεται μέσα στο πλαίσιο των συνολικών ανακατατάξεων που κυοφορούνται σήμερα, εν μέσω συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης, ευρύτερης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, νέων δεδομένων που προκύπτουν σε μια σειρά περιοχές και διακρατικές ενώσεις του πλανήτη.

Σε Βέλγιο και Γαλλία

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, ο Λι Κεκιάνγκ συναντήθηκε και με τον Βέλγο ομόλογό του, Σαρλ Μισέλ. Οι δύο πλευρές - μετέδωσε το «Σινχουά» - υπέγραψαν συμφωνίες συνολικής αξίας 18 δισ. ευρώ, που αφορούν μεταξύ άλλων το Χρηματοπιστωτικό τομέα και τις Τηλεπικοινωνίες.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του Πεκίνου για βελτίωση των οδικών, θαλάσσιων και εναέριων διαδρόμων σύνδεσης μεταξύ των δύο πλευρών, για ανάδειξη του Βελγίου σε ένα σημαντικό κέντρο διανομής μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, μεταφέροντας ουσιαστικά τη σημασία που η χώρα του δίνει στη συγκεκριμένη χώρα όσον αφορά την προώθηση κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Ακόμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ο Λι Κεκιάνγκ σημείωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να συνεργαστεί με το Βέλγιο και για την ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων σε περιοχές όπως η Αφρική, ώστε να δοθεί ώθηση στην εκβιομηχάνιση των τοπικών κοινοτήτων».

Χτες, ο Λι Κεκιάνγκ έφτασε στη Γαλλία, όπου θα παραμείνει μέχρι αύριο 2 Ιούλη και μεταξύ άλλων θα επισκεφτεί βιομηχανικές μονάδες, ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που εδρεύει στο Παρίσι.

Οπως προκύπτει από δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς, σε κινεζικά κρατικά ΜΜΕ, οι τομείς που οι δύο χώρες πρέπει να ιεραρχούν στη διμερή τους συνεργασία είναι η προστασία του περιβάλλοντος και οι νέες τεχνολογίες, αλλά και η «ασφάλεια», η «μάχη κατά της τρομοκρατίας». Ο Βαλς χαρακτήρισε παραδειγματική τη συνεργασία των δύο χωρών στην πυρηνική ενέργεια και την αεροναυπηγική και συμπλήρωσε: «Πρέπει να συνεχίσουμε παραπέρα. Νέες μορφές Ενέργειας, βιώσιμες πόλεις, τρόφιμα είναι οι κλάδοι - "κλειδιά" στους οποίους οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις εμπορικές και τις κοινές τους επενδύσεις».

Να σημειωθεί ότι ενόψει και της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για την «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», που θα γίνει το Δεκέμβρη στο Παρίσι, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επιταχύνονται εδώ και μήνες μια σειρά παζάρια για επιχειρηματικές συμφωνίες ειδικά σε τομείς της Ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων, αποβλήτων κ.τ.λ., οι οποίες φυσικά θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα και για διάφορους συναφείς κλάδους των οποίων οι κυρίαρχοι παίκτες θα θησαυρίσουν (π.χ. παραγωγοί αντίστοιχων μέσων παραγωγής).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ