Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παραβιάσεις της εκεχειρίας και παζάρια στη Βιέννη

Το πυροβολικό του ουκρανικού στρατού σε πλήρη δράση, κατά κατοικημένων περιοχών κοντά στο Ντονέτσκ
Το πυροβολικό του ουκρανικού στρατού σε πλήρη δράση, κατά κατοικημένων περιοχών κοντά στο Ντονέτσκ
Συνεχίστηκαν και χτες οι αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις της λεγόμενης εκεχειρίας της συμφωνίας του Μινσκ, ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), στους θύλακες που ελέγχουν στις δύο αυτές ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Επιτελείου Στρατού της Ουκρανίας, Αντρέι Λισένκο, έκανε λόγο για 83 παραβιάσεις το τελευταίο διάστημα, κατά μήκος της γραμμής της αντιπαράθεσης και στις δύο επαρχίες, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Οι πολιτοφυλακές αναφέρουν σφοδρούς βομβαρδισμούς με βαρέα όπλα δώδεκα φορές, 51 βολές από άρματα μάχης και ρουκέτες και πολλά κατεστραμμένα κτίρια και υποδομές, τόσο στο Ντονέτσκ όσο και στο Λουγκάνσκ.

Επίσης, για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία συζήτησαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, στο περιθώριο των συνομιλιών στη Βιέννη για το ιρανικό πρόγραμμα. Το μόνο που ανακοινώθηκε είναι ότι θα συνεχιστούν οι πιο συχνές επαφές για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ και ορίστηκαν ειδικά γι' αυτόν το σκοπό ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ζητήματα της Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ, η γνωστή διπλωμάτης που πρωτοστάτησε στη στήριξη του πραξικοπήματος και της ανατροπής της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς από αντιδραστικές εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.

Τριμερής για την Ενέργεια

Παρά τη σφοδρή ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με την καπιταλιστική Ρωσία και τις ενδοαστικές κόντρες στο εσωτερικό, που πληρώνει με το αίμα του ο ουκρανικός λαός, δε σταματάνε καθόλου τα παζάρια μεταξύ τους για την Ενέργεια. Ετσι, χτες, έγινε τριμερής συνάντηση, στη Βιέννη, του υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας Ανθρακα της κυβέρνησης του Κιέβου, Βολοντομίρ Ντεμσίν, του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σεφτσοβίτσς. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία και στην αγορά της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία, κατά το τρίτο τρίμηνο, θα είναι στα 247 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (δηλαδή με την έκπτωση που είχε αποφασιστεί πριν από ένα εξάμηνο και ενώ είχαν μεσολαβήσει οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία). Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom», πάντως, αναμένει ότι η Ουκρανία θα αγοράσει 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου την τρέχουσα χρονιά, ενώ για το επόμενο διάστημα θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση.

Επέκταση κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον Καναδά

Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση των κυρώσεων σε ρωσικές εταιρείες για την υπόθεση της Ουκρανίας. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι ενεργειακές «Γκαζπρομνέφτ», «Σουργουτνέφτ», «Τρασνέφτ» και άλλες 14 εταιρείες, ανάμεσά τους η εταιρεία όπλων «Τούλα», η «Γιουνάιτ Αιρκράφτ», η εταιρεία εξυπηρέτησης αεροσκαφών «Ομπορονπρόμ», όπως και πρόσωπα και προσωπικότητες στην Κριμαία. Η απάντηση από τη ρωσική κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού Ντ. Μεντβέντεφ ήταν ότι οι αντικυρώσεις και τα αντίμετρα θα επεκταθούν ως τον Αύγουστο του 2016 και αφορούν κυρίως καναδικά τρόφιμα (κρέατα, ψάρια, λαχανικά κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ