Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Προτίμησε «Airbus» αντί για «Boeing»

Για να εφοδιαστεί ιπτάμενα τάνκερ

ΣΕΟΥΛ.--

Τα ιπτάμενα τάνκερ της ευρωπαϊκών συμφερόντων «Εαρμπας» (Airbus) επέλεξε τελικά η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, προκειμένου να εξασφαλίσει τέσσερα αντίστοιχα αεροσκάφη, «απορρίπτοντας» την προσφορά της αμερικανικής «Μπόινγκ» (Boeing). Η συνολική αξία της συμφωνίας υπολογίζεται στα 1,33 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονάπ», ενώ η παράδοση των τάνκερ θα ξεκινήσει το 2019.

Στο σχετικό διαγωνισμό συμμετείχε και η ισραηλινή εταιρεία «Aerospace Industries». Πρόκειται για τα πρώτα αεροσκάφη του είδους που θα αποκτήσει η Νότια Κορέα, εξασφαλίζοντας έτσι στην Πολεμική της Αεροπορία τη δυνατότητα πτήσεων μεγαλύτερου βεληνεκούς, γενικά για επιχειρήσεις μεγαλύτερης διάρκειας και περισσότερων απαιτήσεων, χωρίς να απαιτείται διακοπή ή επιστροφή στο έδαφος για ανεφοδιασμό. Ο εκπρόσωπος των νοτιοκορεατικών αρχών, Κιμ Σι Τσεόλ, τόνισε ότι «το επιχειρησιακό βεληνεκές της νοτιοκορεατικής Πολεμικής Αεροπορίας θα επεκταθεί ως τα νησιά Ντόκντο, όπως και τις βορειοκορεατικές περιοχές Πιόνγιανγκ και Γουονσάν... Μια βελτίωση στη φόρτωση όπλων, επίσης, ενισχύει το αξιόμαχο». Είναι, δηλαδή, γεγονός ότι η νέα αυτή αγορά εντάσσεται στη συνολική όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, που αποτυπώνονται και στην ένταση των προκλήσεων στην ίδια την κορεατική χερσόνησο, με την ανάμειξη πολλών ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο σχετικό τηλεγράφημα, το «Γιονάπ» επισημαίνει πως χώρες όπως οι Αυστραλία, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Σιγκαπούρη έχουν προτιμήσει τα τάνκερ της «Εαρμπας». Αρκετοί σχολίασαν την «προτίμηση» της ευρωπαϊκής εταιρείας έναντι της αμερικάνικης, δεδομένου των στενών σχέσεων Σεούλ - Ουάσιγκτον, αλλά και του ότι γενικά η αμερικανική βιομηχανία αποτελεί τον κύριο προμηθευτή των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ