Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Εκτοξεύσεις πυραύλων και ασκήσεις

ΣΕΟΥΛ.--

Επτά βλήματα μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε χτες προς την ανατολική της ακτή η ΛΔ Κορέας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης και αναμετάδωσαν διεθνή πρακτορεία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν αντίστοιχες ρίψεις από το βορρά της κορεατικής χερσονήσου την περασμένη Παρασκευή αλλά και το Σάββατο, κι ενώ διεξάγεται από την προηγούμενη εβδομάδα η κοινή στρατιωτική άσκηση Σεούλ-Ουάσινγκτον (με τη συμμετοχή 12.700 Αμερικανών στρατιωτών). Η ΛΔ Κορέας έχει ζητήσει τη ματαίωση της άσκησης, που χαρακτηρίζει «άσκηση πολέμου», ενώ η Ν. Κορέα ισχυρίζεται ότι αποτελεί το καθιερωμένο ετήσιο κοινό γυμνάσιο των δύο χωρών στην περιοχή.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, Τζεν Ψάκι, κάλεσε τη ΛΔ Κορέας να επιδείξει συγκράτηση και να απέχει από «προκλητικές κινήσεις που οξύνουν τις εντάσεις».

Για «διπρόσωπη στάση» του Βορρά που από τη μία κάνει συμφιλιωτικές χειρονομίες και από την άλλη προχωρά σε «ριψοκίνδυνες προκλήσεις», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, Κιμ Μιν-σεόκ.

Τη Δευτέρα έφτασε στο νοτιοκορεατικό λιμάνι Μπουσάν αμερικανικό υποβρύχιο, που Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι ήρθε για ανεφοδιασμό και για να ξεκουραστεί το πλήρωμα. Ωστόσο, το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδιδε ότι τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως έφτασε για να πάρει μέρος στις κοινές ασκήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ