Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Χωρίς συμφωνία οι μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Παρά την επίτευξη μερικής προόδου σε τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα βασικά ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της σερβικής και της κοσσοβάρικης κυβέρνησης που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες πραγματοποιώντας συνομιλίες επί 17 ώρες, με τη μεσολάβηση της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν οι τηλεπικοινωνίες, η συγκρότηση Ενωσης Σερβικών Δήμων (ZSO), το «Πάρκο Ειρήνης» που βρίσκεται στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και το ζήτημα της Ενέργειας.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι οι δύο αντιπροσωπείες δεν κατέληξαν σε συμφωνία σε κανένα ζήτημα. Παραδέχθηκε εντούτοις ότι οι πλευρές ήταν πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τη συγκρότηση και τις δυνατότητες της Ενωσης Σερβικών Δήμων. Οπως είπε ο Βούτσιτς, η αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου δεν ήθελε να αποδεχθεί να έχει η Ενωση Σερβικών Δήμων αρμοδιότητες στους τομείς του χωροταξικού σχεδιασμού, της Υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης, θεωρώντας ότι πρόκειται για «εκτελεστικές εξουσίες που απαγορεύει το Σύνταγμα» του προτεκτοράτου. Πρόοδος, σύμφωνα με τον Σέρβο πρωθυπουργό, επιτεύχθηκε και στο θέμα των τηλεπικοινωνιών, αλλά η συμφωνία δεν οριστικοποιήθηκε, μολονότι οι Σέρβοι κατάφεραν να διατηρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της «Telecom» και συμφώνησαν οι κλήσεις προς την κεντρική Σερβία να μη χρεώνονται ως διεθνείς. Κατηγόρησε έτσι τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ισα Μουστάφα, ότι ήρθε στις Βρυξέλλες για να μην υπογράψει τη συμφωνία.

Ο Μουστάφα, από την πλευρά του, δήλωσε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία για τα ζητήματα της Ενωσης Σερβικών Δήμων και των τηλεπικοινωνιών, αλλά η αντιπροσωπεία του δεν μπορούσε να αποδεχθεί τα αιτήματα του Βελιγραδίου. Επιβεβαίωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον διεθνή κωδικό για το Κόσσοβο, αλλά είπε ότι η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί, επειδή η διεθνής κοινότητα θέλει να υπογραφεί συμφωνία - πακέτο για τα τέσσερα θέματα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε ότι στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις οριστικοποιήθηκε το κείμενο δύο συμφωνιών, για την Ενωση Σερβικών Δήμων και την εφαρμογή των συμφωνιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Επίσκεψη Μουστάφα στη Γερμανία

Στο μεταξύ, χτες, μετέβη στο Βερολίνο ο Ισα Μουστάφα και συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η οποία τον προέτρεψε να συνεχίσει τις συνομιλίες για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σερβία και να εγκρίνει τη δημιουργία Ειδικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κοσσυφοπέδιο. «Ενδιαφερόμαστε πολύ για μία δίκαιη συμφωνία (...) Συμβιβασμοί πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές, όχι μόνο από το Κοσσυφοπέδιο. Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές γιατί εάν κινηθούν προς την κατεύθυνση των συνομιλιών θα κινηθούν και προς το ευρωπαϊκό μονοπάτι», κατέληξε η Μέρκελ. Η ίδια ξεκαθάρισε πάντως πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δοθεί άσυλο στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που για λόγους οικονομικής κρίσης επιδιώκουν τη μετανάστευση σε πλουσιότερες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ