Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ακαρπες οι πρώτες ψηφοφορίες για πρόεδρο Βουλής

ΑΓΚΥΡΑ.--

Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν, χτες, δύο ψηφοφορίες που έγιναν στην τουρκική Βουλή για την εκλογή νέου προέδρου, καθώς κανένας από τους τέσσερις υποψηφίους δε συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 367 ψήφους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», οι υποψήφιοι των AKP, CHP, MHP και HDP στον πρώτο γύρο πήραν 256, 132, 81 και 81 ψήφους, αντίστοιχα, αποτέλεσμα με μικρή απόκλιση από τον αριθμό των εδρών που κατανεμήθηκαν στα ίδια κόμματα με βάση τις εκλογές της 7ης Ιούνη και ήταν αντίστοιχα 258, 132, 80 και 80.

Στο δεύτερο γύρο, καταγράφηκε μια μικρή «μεταφορά» ψήφων προς τον υποψήφιο του CHP που πήρε 128 ψήφους, ενώ διαπιστώθηκε μείωση των ψήφων των υποψηφίων MHP και HDP.

Την ίδια στιγμή, η εσωτερική πολιτική της χώρας φαίνεται να κυριαρχεί όλο και περισσότερο στη συζήτηση και για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενόψει και των παζαριών που επίσημα θα ξεκινήσουν όταν εκλεγεί πρόεδρος Βουλής και ο Πρόεδρος της χώρας ξεκινήσει να αναθέτει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών.

Χτες, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, «σας προειδοποιώ, μην τολμήσετε», αναφορικά με τα σχέδια για στρατιωτική δράση στη Συρία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση. Δεν πρέπει να το ξεχνούν αυτό», ενώ ασκώντας δριμεία κριτική στην ευθεία εμπλοκή του Ρ. Τ. Ερντογάν στις σχετικές διαβουλεύσεις υποστήριξε ότι «εκείνος που πρέπει πρώτος να μιλά για το ζήτημα αυτό είναι ο πρωθυπουργός, όχι ο Πρόεδρος».

Πάντως, στην αρθρογραφία εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας, όπως η «Χουριέτ», δε λείπουν απόψεις όπως ότι η εξωτερική πολιτική θα είναι το ζήτημα με το οποίο «θα κλειδώσει μια κυβερνητική συνεργασία AKP - CHP». Οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «ο Κιλιντσάρογλου αναζητά μια καλύτερη εκπροσώπηση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας», όπως και ότι επιδιώκει να ελέγξει τουλάχιστον ένα από τα δύο κρίσιμα υπουργεία, τα Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε χτες ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα σίγουρα θα επιδράσουν και στην οικονομική κατάσταση της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε εκφράσει την ετοιμότητα της Αγκυρας «να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να συνεργαστούμε (σ.σ. με την Ελλάδα) σε τομείς που συμπεριλαμβάνουν τον Τουρισμό, την Ενέργεια και το Εμπόριο», στο πλαίσιο «στήριξης» που η τουρκική πλευρά είναι πρόθυμη να προσφέρει στην ελληνική, εννοώντας προφανώς την εξασφάλιση εκείνων των μέσων που θα διασφαλίσουν την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη προώθηση κοινών επενδυτικών σχεδιασμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ