Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπάρχει στο τραπέζι...

Ρωτήθηκε προχτές ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ εάν η πρόταση που είχε στείλει ο ίδιος σε ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία συνεχίζει να ισχύει. Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις αυτές, όπως απέδειξε και ο «Ριζοσπάστης» χτες με σχετικό πίνακα (υπάρχει δημοσιευμένος στο διαδίκτυο: http://www.902.gr/sites/default/files/protash-sygkybernhs-komision-ekt-dnt.pdf), είναι πάνω - κάτω οι ίδιες με αυτές που πρότειναν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, με απειροελάχιστες διαφορές. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός; Βεβαίως και παραμένει στο τραπέζι η πρότασή μας. Αφού παραμένει στο τραπέζι η πρότασή τους γιατί δεν την έβαλαν και αυτή στο δημοψήφισμα αφού είναι τόσο δημοκράτες; Απάντηση καμία. Είναι προφανές ότι σκοπός του διλήμματος που έθεσαν στο δημοψήφισμα είναι να παγιδεύσουν το λαό. Να πιστεύει ότι ψηφίζοντας «όχι» διώχνει από την πόρτα τη λιτότητα, την αντιλαϊκή πολιτική, την επιδείνωση του βιοτικού του επιπέδου, που όμως θα του έρθουν από το παράθυρο. Είτε με μία συμφωνία αλά ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη χρεοκοπία!

Αμνησία ή απάτη;

Ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έσκιζε τα ρούχα του σε τηλεοπτικό σταθμό προχτές, διαμαρτυρόμενος γιατί στην πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ υπήρχε η επισήμανση ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τους μισθούς χωρίς την έγκριση των «δανειστών».

Ομως, τι λέει το κείμενο που κατέθεσε σε ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ στις 22 Ιούνη ο πρωθυπουργός;

«Νομοθετικές ή άλλες ενέργειες που αναφέρονται παρακάτω, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αναθεώρησης, θα γίνουν μετά από διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα, σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της 20ής Φλεβάρη».

Τι λέει η δήλωση της 20ής Φλεβάρη (δηλαδή, η απόφαση επέκτασης του μνημονίου); «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς».

Αμνησία ή απάτη;

Μυθιστορήματα...

Για τη δυσκολία των ΣΥΡΙΖΑίων να αντιπαρατεθούν επί της ουσίας στην πρόταση του ΚΚΕ στο προσεχές δημοψήφισμα έχουμε ξαναγράψει. Πρέπει, πάντως, να παραδεχτούμε ότι σε αυτήν την προσπάθεια σκαρφίζονται φανταστικές ιστορίες, που όμως καταντούν κοινοτοπία. Πότε είναι ένας «μπαρμπα - Κώστας», παλιός κομμουνιστής, πότε μια «θεια - Φωτούλα», αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, πότε μια μάνα παλιά Μακρονησιώτισσα, που όλοι απογοητεύονται με τη στάση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα. Πολύ ωραία όλα αυτά. Τέτοιες ιστορίες σκαρφίζονται σε εφημερίδες και το διαδίκτυο. Δεν μας λένε όμως τίποτα για τους εκατοντάδες πραγματικούς και όχι φανταστικούς ανθρώπους μεγαλύτερης και μικρότερης ηλικίας, συνταξιούχους και ανέργους που πίστεψαν ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η ελπίδα, η ανάκτηση απωλειών και δικαιωμάτων ότι θα έμπαινε φρένο σε νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ολοι αυτοί που βλέπουν σήμερα επιδείνωση του εισοδήματός τους, που βλέπουν πως δεν πρόκειται να ανακτήσουν δικαιώματα, μισθούς, συντάξεις, που βλέπουν την κυβέρνηση να φτιάχνει νέο μνημόνιο με νέα αντιλαϊκά μέτρα και που ταυτόχρονα βλέπουν την κυβέρνηση να στήνει ένα δημοψήφισμα για να τους παγιδεύσει σε ένα ψεύτικο δίλημμα ποιο μνημόνιο θέλουν να διαλέξουν: το δικό της ή των εταίρων της. Ολα αυτά οι μυθιστορηματογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ τα αγνοούν!

Το «αντικαπιταλιστικό» ντεκόρ...

Την Κυριακή έκαιγαν 5ευρω έξω από τα γραφεία της ΕΕ και τη Δευτέρα έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση υποστήριξης του «όχι» στο Σύνταγμα. Ο λόγος για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που με πανό συμμετείχε στη συγκέντρωση - συναυλία «αξιοπρέπειας και δημοκρατίας», που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα. Εκεί βεβαίως ξεκαθαριζόταν σε όλους τους συμμετέχοντες πως το «όχι» δε σημαίνει σύγκρουση με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, αλλά νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις! Ανάμεσα σε άλλα ακουγόταν από τα μεγάφωνα: «Απαντάμε στην επίθεση που δεχόμαστε ότι το "όχι" είναι επιλογή σύγκρουσης με την ΕΕ. Το αντίθετο: Με το περήφανο "όχι" ο ελληνικός λαός θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Με το περήφανο "όχι" ο ελληνικός λαός θα δώσει φωνή σε όλους τους λαούς της Ευρώπης...». Στη συγκέντρωση αυτή επέλεξαν να γίνουν ντεκόρ, για άλλη μια φορά, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1849 Γεννιέται ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης.

1876 Η Σερβία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ την επόμενη μέρα ακολουθεί και το Μαυροβούνιο. Ο πόλεμος αυτός θα οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτησία τους, το 1878. Εως τότε ήταν υποτελείς της.

1899 Γεννιέται ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Κωνσταντίνος Τσάτσος. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της λεγόμενης μεταπολίτευσης (1975), υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.

1921 Αρχίζει το 1ο -ιδρυτικό- Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στη Σαγκάη (1-5/7/1921).

1923 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Κωνσταντίνος Θεοτόκης.

1925 Η κυβέρνηση της Καντώνας (Κουομιτάνγκ) ανακηρύσσεται Εθνική Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας και δημιουργείται εθνικός επαναστατικός στρατός, στον οποίο κεντρικές καθοδηγητικές θέσεις κατέχουν οι κομμουνιστές.

1941 Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1-3/7/1941), καθοριστικής σημασίας, καθώς συγκλήθηκε λίγες μέρες μετά τη γερμανική εισβολή και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, που είχε δεχτεί σκληρά χτυπήματα από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ενώ έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

1942 Οι δυνάμεις κατοχής εκτελούν στη Θεσσαλονίκη τους νεολαίους κομμουνιστές Βακαλόπουλο και Καρανταή, μέλη της ΟΚΝΕ, που ανήκαν σε ομάδα σαμποτέρ του ΕΛΑΣ.

1944 Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ επιτίθενται ενάντια στους Γερμανούς, στην Αμφισσα και δίνουν σκληρή μάχη, που κράτησε σχεδόν 12 ώρες. Οι Γερμανοί είχαν 450 νεκρούς και τραυματίες, ενώ σημαντικές υλικές ζημιές προκάλεσε ο ΕΛΑΣ (σε εχθρικά οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών, καυσίμων κ.ά.). Την ίδια μέρα, το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας χτυπά και διαλύει ισχυρό τάγμα Γερμανών και ταγματασφαλιτών, που είχε διεισδύσει στη Στυμφαλία, προκειμένου να κάψει τη σοδειά των αγροτών και να στερήσει από τους αντάρτες κάθε δυνατότητα ανεφοδιασμού.

1944 Ξεκινά η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς. Αποφάσισε αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο ως μέσου διεθνών συναλλαγών, τη συγκρότηση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) και τη δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

1949 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο μέτωπο του Γράμμου τσακίζουν τον κυβερνητικό στρατό, που επιχειρεί στην περιοχή της Πυρσόγιαννης.

1962 Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Αλγερία. Η πρώην γαλλική αποικία κηρύσσεται ανεξάρτητη.

1967 Αποφασίζεται η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της γνωστής Κομισιόν, από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΟΚ.

1968 Υπογράφεται μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ Σύμφωνο για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

1972 Τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της χούντας με τους Αμερικανούς για την παραχώρηση ελληνικών λιμανιών στον 6ο Αμερικάνικο Στόλο.

1974 Πεθαίνει ο Χουάν Περόν, Πρόεδρος της Αργεντινής το 1946-1955 και 1973-1974.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org