Σάββατο 7 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Μέτρα για περισσότερες ξένες επενδύσεις

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τη μείωση κατά 50% των κλάδων στους οποίους σήμερα υπάρχουν περιορισμοί για τους ξένους επενδυτές δρομολογεί η κινεζική κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε και στην έναρξη, την Πέμπτη, της ετήσιας συνεδρίασης της Ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (πρόκειται ουσιαστικά για την κινεζική βουλή).

Οπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, σημείωσε στην παρέμβασή του ότι η Κίνα θα «βελτιώσει» τον τρόπο που ρυθμίζει τις ξένες επενδύσεις και θα δημιουργήσει «ένα σταθερό, διαφανές και προβλέψιμο» επιχειρηματικό περιβάλλον. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο γύρο ανοίγματος (της αγοράς) υψηλής ποιότητας και να κινηθούμε πιο γρήγορα στην οικοδόμηση μιας νέας ανοιχτής οικονομίας», ανέφερε. Ηδη, υπάρχουν έτοιμα τα σχέδια για να «ανοίξουν» περαιτέρω οι κλάδοι που αφορούν το χάλυβα, το αιθυλένιο (που συνδέεται με τη χημική βιομηχανία), τη διύλιση πετρελαίου και τα λευκά οινοπνευματώδη ποτά.

Επιπλέον, ειδικό βάρος στην οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς αποκτούν οι Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου (Free Trade Zones - FTZ) που το Πεκίνο θέλει να αυξήσει, δίνοντας προτεραιότητα - σύμφωνα με το «Σινχουά» - στις συνεργασίες που έχει δρομολογήσει με το Συμβούλιο για τη Συνεργασία του Κόλπου, το Ισραήλ και την Ενωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν μετά την ανακοίνωση ότι ο στόχος ανάπτυξης της οικονομίας για την επόμενη χρονιά είναι 7%. Πέρσι ο στόχος ήταν 7,5% και ο απολογισμός τελικά κατέγραψε ένα 7,4%, απόδοση που θεωρείται η χαμηλότερη της 24ετίας.

Το «άνοιγμα» του κλάδου των Υπηρεσιών στην ελεύθερη αγορά, το περαιτέρω «άνοιγμα» των κλάδων της βιομηχανίας, όπως επίσης η ενίσχυση της «αποδοτικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» των κρατικών επιχειρήσεων θεωρούνται βασικές προτεραιότητες για την ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας, όπως ρητά επισημαίνεται σταθερά στις εισηγήσεις των κρατικών οργάνων αλλά και των οργάνων του ΚΚ Κίνας και τη λεγόμενη θεωρία του «σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά». Φυσικά, η ίδια η εμβάθυνση και διεύρυνση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στην κινεζική οικονομία, η αλληλεξάρτησή της με τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία εκθέτει την παραγωγή στους κινδύνους και τις παθογένειες του καπιταλισμού και τις κρίσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ