Σάββατο 7 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τότε και τώρα...

Με αφορμή το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, θυμηθήκαμε την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, πριν γίνει βέβαια κυβέρνηση, τότε που καθιερώνονταν τα χαράτσια (ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων - ΕΕΤΗΔΕ, εισφορά αλληλεγγύης, ακόμα πιο πρόσφατα ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Χαράτσια που πλήρωνε ο λαός ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων και της δανειακής σύμβασης. Πέρα από το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση αναγνωρίζει αυτά τα χαράτσια και χαρακτηρίζει πατριωτικό καθήκον το να τα πληρώσει ο λαός, υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Τότε που εφαρμόζονταν αυτά τα χαράτσια, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλοι είχαν αναγάγει τις προσφυγές στα δικαστήρια, όπου ζητούσαν την ακύρωση των χαρατσιών και τη μη πληρωμή τους, σε κύρια μορφή πάλης. Πολλές τέτοιες υποθέσεις εκκρεμούν ακόμα στα δικαστήρια. Τώρα, ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει με το νομοσχέδιο; Οτι εάν κάποιος παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα, από τις προσφυγές δηλαδή που έχει καταθέσει και εκκρεμούν, γλιτώνει τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και πληρώνει ατόφιο το αρχικό χαράτσι... Τα συμπεράσματα δικά σας...

Το άλλο μισό των... εξαγγελιών

Δείγμα γραφής για το αν τελικά θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στα σχολεία, αν θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες που έχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν οι συναντήσεις των Διοικητικών Συμβουλίων ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με αρνητικές απαντήσεις στο σύνολο των αιτημάτων που προϋποθέτουν γενναία χρηματοδότηση.

Οσο για τις θετικές εξελίξεις που κάποιοι θέλησαν να απομονώσουν από τη συνολικότερη πολιτική, συνοδεύονται η καθεμιά τους και από ένα «αλλά». Ετσι, επιστρέφουν μεν οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα (όπως έπρεπε) αλλά οι τοποθετήσεις τους θα σημάνουν λιγότερους διορισμούς των υπόλοιπων εκπαιδευτικών. Καταργούνται η τράπεζα θεμάτων και οι περσινοί όροι προαγωγής, μένει όμως, προς το παρόν, ο νόμος για το «νέο» λύκειο και όλη η φιλοσοφία και τα μέτρα που κουβαλάει. «Παγώνει» η σημερινή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά ετοιμάζεται νέα, άλλη αξιολόγηση, ενώ η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει τοποθετηθεί στα όσα προβλέπονται για σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας (μέιλ Βαρουφάκη και δηλώσεις Κατρούγκαλου).

Η «τσιμπίδα του ΣΔΟΕ»

Η λίστα των φοροφυγάδων που «πιάνει η τσιμπίδα του ΣΔΟΕ» χρησιμοποιείται τακτικά για να αποπροσανατολίζει το λαό από τη βασική αιτία των δεινών του, το καπιταλιστικό σύστημα, και να του δίνει έναν εύκολο και «κοντινό» στόχο, τον τάδε ή τον δείνα ιδιώτη φοροφυγά. Τα αστικά ΜΜΕ αναλαμβάνουν να πλασάρουν τον αποπροσανατολισμό, χωρίς να πετυχαίνουν πάντα να αποφεύγουν σχεδόν πανομοιότυπα ρεπορτάζ... Αυτό γινόταν και με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αυτό συνεχίζει να γίνεται και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το ζήτημα, φυσικά, δεν είναι μόνο η φοροδιαφυγή των διαφόρων κατηγοριών επαγγελματιών, αλλά η νόμιμη ιδιοποίηση από το κεφάλαιο του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, πετώντας τους ένα ξεροκόμματο, τελευταία ούτε κι αυτό. Με τη μια ή την άλλη κυβέρνηση αστικής διαχείρισης το κεφάλαιο καταφέρνει πάντα να μένει έξω από τα πυρά και να προβάλλεται μάλιστα ως ό,τι πιο δημιουργικό και γνήσιο έχει να επιδείξει η χώρα. Αν όμως διαβάσει κανείς προσεκτικά ακόμη και αυτές τις λίστες φοροφυγάδων που δίνονται στη δημοσιότητα, με όλες τις επιφυλάξεις για την επιλογή που έχει γίνει στη σύνθεσή τους, θα διαπιστώσει ότι μερικά από τα μεγαλύτερα ποσά φοροδιαφυγής δεν αφορούν μεμονωμένα άτομα, αλλά εταιρείες, που με τη μέθοδο της υπερτιμολόγησης ή των πλαστών παραστατικών γλιτώνουν εκατομμύρια σε φόρους και αποκρύπτουν ακόμη περισσότερα εκατομμύρια, από τα κέρδη που αποκομίζουν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Αλίμονο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μόνο προτάσεις για ενίσχυση (δάνεια, μείωση φορολόγησης, τζάμπα χρήμα κ.τ.λ.) των ...τίμιων επιχειρήσεων, ώστε να γίνει καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο λαός πρέπει να αρκεστεί να τρώει το κουτόχορτο του κυνηγητού των φοροφυγάδων.

Χωρίς αντίκρισμα στο λαό

«Προς τα κάτω, στο 2,2%, αναθεωρήθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2014, από το 2,6% που είχε ανακοινωθεί τέλη Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο είχε καταγραφεί εντυπωσιακή ανάπτυξη, κατά 5%. Η μεγαλύτερη αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη το δ΄ τρίμηνο αφορά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων από το 1,9% στο 0,9%. Χαμηλότερη κατά το ένα δέκατο ήταν η αύξηση της κατανάλωσης στο 4,2%. Τον Ιανουάριο του 2015 παρουσιάστηκε, εν τω μεταξύ, πτώση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,8% για δεύτερο μήνα, δημιουργώντας ερωτήματα για το εάν οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν αυξήσει τις αποταμιεύσεις τους ή εάν πληρώνουν χρέη» («Καθημερινή» 28/2/2015). Να, λοιπόν, η αμερικανική οικονομία, η οποία εκτιμούν ότι έχει μπει για τα καλά σε ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, ενίοτε επιβραδύνει και μάλιστα στις επενδύσεις. Σινιάλο που δείχνει ότι δεν είναι σταθερή η ανοδική πορεία. Ταυτόχρονα, μειώνονται η κατανάλωση και οι λιανικές πωλήσεις. Αλλη μια ένδειξη ότι η όποια ανάκαμψη δεν έχει αντίκρισμα στα λαϊκά εισοδήματα, που παραμένουν καθηλωμένα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ