Σάββατο 7 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Τζιχαντιστές καταστρέφουν και άλλα μνημεία...

...ρίχνοντας «νερό στο μύλο» και σε νέα ιμπεριαλιστικά προσχήματα

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ως νέο έγκλημα πολέμου κατήγγειλε χτες η Ιρίνα Μπόκοβα, διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, του οργανισμού παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του ΟΗΕ, την καταστροφή της ασσυριακής αρχαίας πόλης Νιμρούντ στο βόρειο Ιράκ από μπουλντόζες των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, οι μπουλντόζες του «Ισλαμικού Κράτους» άρχισαν να καταστρέφουν τις αρχαιότητες στο Νιμρούντ όταν η ιστορική τοποθεσία κατελήφθη «εξ εφόδου».

Οι αρχαιότητες στην πόλη Νιμρούντ (ιστορίας 3.300 χρόνων), που έχουν χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 20ού αιώνα, φαίνεται πως καταστρέφονται εδώ και ένα 48ωρο από τις μπουλντόζες του «Ισλαμικού Κράτους». Φυσικά αυτές οι ενέργειες αξιοποιούνται και από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που άνδρωσαν αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις, ως πρόσχημα για το προχώρημα των ευρύτερων σχεδίων τους στην περιοχή.

Φήμες για το θάνατο διοικητή του «Μετώπου Αλ Νούσρα»

Νωρίτερα, Σύροι αξιωματούχοι που επικαλέστηκε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ ανακοίνωσαν πως το βράδυ της Πέμπτης στη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στην επαρχία Ιντλίμπ σκοτώθηκε ο στρατιωτικός διοικητής των τζιχαντιστών του «Μετώπου Αλ Νούσρα», Αμπού Χαμάμ αλ Σάμι, γνωστού και ως αλ Φάρουκ αλ Σούρι. Στις ίδιες επιδρομές φέρεται πως σκοτώθηκαν πολλοί άλλοι υπαρχηγοί της οργάνωσης.

Ο θάνατος του αλ Σάμι φέρεται πως επιβεβαιώθηκε και από τους τζιχαντιστές. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε πως αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους βομβάρδισαν τις συγκεκριμένες περιοχές.

Από την άλλη ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως πολλά από τα όπλα και τα πυρομαχικά που προορίζουν για τους ενόπλους της λεγόμενης «συριακής μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης καταλήγουν στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Αλ Νούσρα». Ανέφερε ως χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα την περίπτωση εξαπόλυσης μεγάλης επίθεσης από το «Μέτωπο Αλ Νούσρα» κατά του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Χατζμ» στη Συρία, στη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν και κατέληξαν στα χέρια τζιχαντιστών τεράστιες ποσότητες αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών...

Τέλος, χτες, αξιωματούχοι της ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις και σε άλλους Σύρους αξιωματούχους με πρόσχημα τη «συνέχιση της επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα». Οι ταυτότητες των επτά αξιωματούχων και των έξι νομικών προσώπων τα οποία προστέθηκαν στον υφιστάμενο κατάλογο των 211 αξιωματούχων και των 63 νομικών οντοτήτων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα με νομική ειδοποίηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ