Σάββατο 7 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αντιπαράθεση συμφερόντων την τροφοδοτεί

Από τα γυμνάσια του ουκρανικού στρατού που εκπαιδεύεται με αμερικανικές «πλάτες»
Από τα γυμνάσια του ουκρανικού στρατού που εκπαιδεύεται με αμερικανικές «πλάτες»
Ενώ συνεχίζεται η απομάκρυνση των βαρέων όπλων στην Ανατολική Ουκρανία, όπως προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας - συμβιβασμός του Μίνσκ ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τα διπλωματικά τραπέζια έχουν «πάρει φωτιά». Σε τρία επίπεδα: Στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ χτες στη Ρίγα της Λετονίας που εξετάζουν την ανάγκη ή όχι επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ταυτόχρονα την ενίσχυση της αποστολής του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια της Ευρώπης (ΟΑΣΕ) που επιτηρεί την εκεχειρία, στο Βερολίνο όπου συναντιόνταν, επίσης, χτες εκπρόσωποι των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας και στη Νέα Υόρκη όπου θα γίνονταν ενημέρωση από στελέχη του ΟΗΕ για την εξέλιξη της εκεχειρίας και τη συνολική κατάσταση στην Ουκρανία.

Στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ υπήρχε επιφυλακτικότητα, ανάλογα με τη διασύνδεση συμφερόντων με ρωσικές επιχειρήσεις, για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. «Είναι προφανές ότι ισχύουν. Δε θα αρθούν αν δε συμβεί κάτι πραγματικά καλό στο πεδίο. Από την άλλη πλευρά, είμαστε πάντα έτοιμοι να αυξήσουμε την πίεση, αν κριθεί απαραίτητο», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου.

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν βγει στοιχεία από τις συναντήσεις στο Βερολίνο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, η μεγάλη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, τα «εκπαιδευτικά» γυμνάσια στη Δυτική Ουκρανία από 300 Αμερικανούς στρατιωτικούς της 173η Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με έδρα την Ιταλία και η απάντηση της Ρωσίας με γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή, δείχνουν ότι η όλη κατάσταση, παρά την εκεχειρία και τα διπλωματικά τραπέζια, «μυρίζει μπαρούτι». Και αυτό γιατί τα αντιτιθέμενα συμφέροντα τμημάτων της αστικής τάξης στην Ουκρανία και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συγκρούονται για τη γεωστρατηγική θέση και τον πλούτο της χώρας εξακολουθούν να υπάρχουν. Και αυτός είναι, επίσης, ο λόγος που στο έδαφος του καπιταλισμού αιματοκυλιέται ο ουκρανικός λαός.

Χτες, εξάλλου, και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να «προσφέρει» στο στρατό της Ουκρανίας ένα πακέτο μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 850.000 λιρών (1,103 εκατ. ευρώ), όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος βομβαρδισμός στην Γκορλόφκα(2015-08-26 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις ιμπεριαλιστών, πιθανή μεγαλύτερη στρατιωτική κλιμάκωση(2015-08-23 00:00:00.0)
Μάχες, διπλωματία και ΝΑΤΟική προετοιμασία(2015-08-21 00:00:00.0)
Οι παραβιάσεις ...κανόνας στην εκεχειρία(2015-03-05 00:00:00.0)
Προστίθενται νέα στοιχεία στην αντιπαράθεση(2014-09-26 00:00:00.0)
Σφοδρές επιθέσεις αυξάνουν νεκρούς και πρόσφυγες(2014-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ