Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αεροναυτική άσκηση με συμμετοχή ΗΠΑ, Ισραήλ

Η Κύπρος είναι μια χώρα που μπορεί να παράγει ασφάλεια, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας

Από την προχτεσινή άσκηση (φωτ. του υπουργείου Αμυνας της Κύπρου)
Από την προχτεσινή άσκηση (φωτ. του υπουργείου Αμυνας της Κύπρου)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πολυεθνική άσκηση, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων από Κύπρο, Ισραήλ, Ελλάδα και ΗΠΑ, έγινε προχτές το πρωί στην κυπριακή ΑΟΖ, με τη συμμετοχή και πλατφόρμας της εταιρείας «SAIPEM SpA» (θυγατρικής της ιταλικής «ΕΝΙ» που συμμετέχει στις έρευνες για υδρογονάνθρακες).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Αμυνας, σκοπός της άσκησης με τον κωδικό «NΕΜΕΣΙΣ 2015» ήταν «η περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικής συνεργασίας και συντονισμού» με «γειτονικά και φίλια κράτη, για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το σενάριο της Ασκησης περιλάμβανε αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχείρηση αεροδιακομιδής τραυματιών (MEDEVAC), επιχείρηση μαζικής διάσωσης και έρευνας προς ανεύρεση ναυαγών, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης, συνεπεία διαρροής καυσίμων από την πλατφόρμα, με κατάλληλα εξοπλισμένα σκάφη αλλά και εναέριους αεροψεκασμούς».

Οπως υποστήριξε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, «η άσκηση ήταν μία από αυτές που αναδεικνύουν το ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως παράγοντας ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας, σε μια περιοχή γεωπολιτικής ρευστότητας, συγκρούσεων και έξαρσης του εξτρεμισμού». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «σήμερα γίνεται όλο και πιο κατανοητό ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που μπορεί να παράγει ασφάλεια, σε μια εποχή που έχουμε ανάγκη να βρούμε τρόπους κοινής αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών, της τρομοκρατίας και γενικά των μη συμβατικών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας».

Το μόνο, ωστόσο, που επιβεβαιώνουν οι κινήσεις αυτές, είναι η ένταση του ανταγωνισμού των μονοπωλίων στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή, που προετοιμάζονται να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και στρατιωτικά. Και σε αυτές τις κινήσεις ενεργά συμμετέχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Επαφές Ακιντζί στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, από τις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σημείωσε πως «θέλουμε η (τουρκοκυπριακή) κοινότητά μας να είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέλουμε να είμαστε εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και της τάξης». Από τη μεριά του ο Μάρτιν Σουλτς έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε μπροστά μας» και επιδοκίμασε το γεγονός ότι στις συνομιλίες μετέχουν δύο άνθρωποι που υποστήριξαν το «σχέδιο Ανάν», επιβεβαιώνοντας ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα μένουν σταθερά προσανατολισμένα σε διχοτομικές λύσεις.

Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί ανέφερε ότι στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο, θα μεταβεί και στα Κατεχόμενα, ενώ θα έχει κοινή συνάντηση με τους Ακιντζί - Αναστασιάδη.

Συνέντευξη Αναστασιάδη στο «Ρόιτερς»

Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε συνέντευξη στο «Ρόιτερς», όπου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στις συνομιλίες «έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ένα βαθμό. Αν συνεχίσουμε με αυτόν το ρυθμό θεωρώ ότι σύντομα θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για σημαντική πρόοδο (...) Πιστεύω πως υπάρχει αμοιβαία κατανόηση των ανησυχιών των δύο πλευρών, επίγνωση των παγίδων που υπάρχουν μπροστά μας και μια αποφασιστικότητα αυτές να αντιμετωπιστούν ώστε, αν υπάρχει η καλή θέληση που υπάρχει σήμερα, να φτάσουμε σε μια λύση».

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «θα ήθελα να πιστεύω ότι η Τουρκία κατανοεί ότι έχει φτάσει η ώρα, λαμβάνοντας υπόψιν τα δικά της συμφέροντα αλλά και τα ευρύτερα συμφέροντα, να ξεφορτωθεί τον πονοκέφαλο που λέγεται Κυπριακό (πρόβλημα)».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μιλώντας σε προχτεσινή εκδήλωση ο Κύπριος ηγέτης επισήμανε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται θα συνδυαστεί με εισαγωγή κινήτρων για νέες επιχειρήσεις και επενδύσεις και ξεκαθάρισε πως έχουν αποφασιστεί φορολογικές απαλλαγές για κεφάλαια και επενδύσεις, ειδικές φοροαπαλλαγές για την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε ακίνητα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παροτρύνσεις ΗΠΑ και άλλων για «ευελιξία»(2017-06-08 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν πιέσεις και ψευτοδιλήμματα στο λαό(2017-03-01 00:00:00.0)
Συνέχιση συναντήσεων προώθησης των αστικών συμφερόντων(2016-05-10 00:00:00.0)
Πρόσκληση του γγ του ΟΗΕ για συνάντηση στο Νταβός(2016-01-15 00:00:00.0)
Στην Κύπρο και ο Χάμοντ(2015-11-20 00:00:00.0)
Το αέριο μπορεί να γίνει «αιτία πολέμου»(2015-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ