Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταση διεργασιών μετά τις εκλογές στη Βουλή

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Κατά έναν τρόπο, το AKP ξεκίνησε να επουλώνει τις εκλογικές του πληγές με αυτό το αποτέλεσμα, ενισχύοντας το ηθικό του, κατά την έναρξη των επίσημων συζητήσεων για (κυβερνητική) συνεργασία την επόμενη εβδομάδα» σημείωνε χτες κεντρικό άρθρο στη «Χουριέτ», σχολιάζοντας την προχτεσινή ανάδειξη του υποψηφίου του AKP, Ισμέτ Γιλμάζ, στη θέση του προέδρου της Βουλής.

Την ίδια στιγμή, το σοσιαλδημοκρατικό CHP και το φιλοκουρδικό HDP άσκησαν κριτική στο εθνικιστικό MHP, καθώς η επιλογή των βουλευτών του να κάνουν αποχή, στον τέταρτο γύρο της ψηφοφορίας, ήταν καθοριστική στο να εκλεγεί ο Γιλμάζ και όχι ο Ντενίζ Μπαϊκάλ από το CHP.

«Το αποτέλεσμα προσφέρθηκε στο AKP σε χρυσό πιάτο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του CHP, Χαλούκ Κος, που πρόσθεσε ότι το μήνυμα των εκλογών δεν εισακούστηκε. Το ηγετικό στέλεχος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τόνισε πως «μία ακόμα φορά, υπάρχει πρόεδρος Βουλής από ένα μόνο κόμμα».

Πάντως, ο σημερινός επικεφαλής του AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι «η απόσταση που μας χωρίζει από το MHP και το CHP είναι ίδια με αυτή που ήταν χτες», προσθέτοντας ωστόσο ότι «σέβομαι την απόφαση του MHP, γιατί στήριξαν τον υποψήφιό τους».

Οι συναντήσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης βδομάδας, αφού ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναθέσει τη σχετική εντολή, καταρχήν στον ηγέτη του AKP, που ήρθε πρώτο σε ψήφους στις εκλογές της 7ης Ιούνη. Οι διεργασίες εντείνονται καθημερινά, με το θέμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας να παραμένει ένα από τα βασικά που απασχολούν την ντόπια πλουτοκρατία, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή γεννούν διαρκώς νέα δεδομένα και η τουρκική αστική τάξη αναζητά κάθε τρόπο να διασφαλίσει τη θέση και τα συμφέροντά της.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org