Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στα 99 τα θύματα του μακελειού

Η οργή και ο πόνος ξεχειλίζουν στις κηδείες των νεκρών
Η οργή και ο πόνος ξεχειλίζουν στις κηδείες των νεκρών
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τους 99 έφτασαν πλέον οι νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου 10 Οκτώβρη, στη διάρκεια μαζικής λαϊκής διαδήλωσης στην Αγκυρα. Την ίδια ώρα, δεκάδες τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Χτες, ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατήγγειλε τη δικαστική απόφαση που ουσιαστικά απαγορεύονται δημοσιεύματα για τις επίσημες έρευνες σχετικά με το μακελειό της 10ης Οκτώβρη και, στο πλαίσιο των κατηγοριών του κόμματός του ότι AKP και «Ισλαμικό Κράτος» είναι συνυπεύθυνοι για την επίθεση, υποστήριξε ότι «αν υπήρχε μία περίπτωση στο εκατομμύριο το ΡΚΚ να συνδέεται με τις επιθέσεις, το ΑΚΡ θα έκανε υποχρεωτική την αναφορά των ΜΜΕ».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως 12 άνθρωποι συνελήφθησαν για αναρτήσεις που έκαναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το μακελειό, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις για τους λόγους της σύλληψης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε ενόψει των εκλογών της 1ης Νοέμβρη καταγράφει πως το AKP συγκεντρώνει 40,8%, ποσοστό που δεν του δίνει αυτοδυναμία για να κυβερνήσει (ουσιαστικά είναι ποσοστό ίσο με αυτό που πήρε στις εκλογές του Ιούνη). Το CHP συγκεντρώνει 27,6% (από 25% τον Ιούνη), το MHP 15,8% (από 16,3%) και το HDP 13,6% (από 13,1%).

Τέλος, πρέπει να καταγραφεί η δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τον οποίο η Μόσχα είναι έτοιμη «για πολύ στενή συνεργασία και πολύ στενή δέσμευση με τις τουρκικές αρχές στη μάχη εναντίον της τρομοκρατικής απειλής», αναδεικνύοντας έτσι κι αυτός ότι οι διεργασίες γύρω από τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» έχουν ευρύτερες προεκτάσεις και βάρος για το μέλλον πολλών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ