Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συγκρούσεις και κινήσεις τακτικής με τη συνταγματική μεταρρύθμιση

ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--

Με συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και κατοικημένων περιοχών και εγκαταστάσεων από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου κατά των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ σημαδεύτηκε και η χτεσινή μέρα. Χτυπήθηκαν κατοικίες στο Λουγκάνσκ, αλλά και ηλεκτρική γραμμή υψηλής τάσης στην περιοχή του Νόβοαζοφσκ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση για πολλές ώρες στο χωριό Ζακχάνκα. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, προχωράει την ψευδεπίγραφη συνταγματική μεταρρύθμιση για τη λεγόμενη αποκέντρωση, παραπέμποντας το νομοσχέδιο στη Βουλή, υποτίθεται σύμφωνα με την συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη 2015, που στο διάστημα αυτό δεν υπήρξε σχεδόν μέρα που να μην παραβιάστηκε. Στην πραγματικότητα, η επιτροπή που ενέκρινε τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα στήθηκε από δοτούς της κυβέρνησης τοποθετημένους στις ελεγχόμενες περιοχές και οι πολιτοφύλακες και οι προτάσεις τους δεν πάρθηκαν υπόψη, όπως προέβλεπε η συμφωνία.

Ακριβώς επικαλούμενες αυτό το ζήτημα οι αρχές των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν μόνες τους στην εκλογή νέων τοπικών οργάνων. Ο λεγόμενος πρόεδρος του Λαϊκού Συμβουλίου του Ντονέτσκ Ολεξάντερ Ζακχρατσένκο, δήλωσε ότι οι τοπικές εκλογές προγραμματίζονται για τις 18 Οκτώβρη φέτος. Σημείωσε ότι με υπαιτιότητα της κυβέρνησης του Κιέβου που δεν εφαρμόζει τη συμφωνία του Μινσκ και τα σημεία 4 και 11, θα προχωρήσουν στην εκλογή σύμφωνα με το καθεστώς αυτονομίας που προσδιορίζεται σε αυτά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου του Προέδρου Βλ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την ανησυχία της για τη στάση της κυβέρνησης του Κιέβου για τη μη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και την κάλεσε να την ξαναδιαβάσει προσεκτικά και τι ακριβώς έχει υπογράψει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ